De dalende winsten van de S&P 500 vormen een uitdaging voor aandelen op ‘zeer korte termijn’, zegt RBC

laatste update: 01-2023


De achtergrond van de S&P 500-winsten verzacht, wat volgens RBC Capital Markets een uitdaging vormt voor aandelen op “zeer korte termijn”, hoewel bedrijven tot nu toe de verwachtingen voor het vierde kwartaal grotendeels overtreffen.

“Met 10% van de S&P 500-resultaten vanaf vrijdag,” zei Lori Calvasina, hoofd van de Amerikaanse aandelenstrategie bij RBC Capital Markets, in een onderzoeksnota op maandag. Negenenzestig procent van de bedrijven overtreft de verwachtingen voor de winst per aandeel, of EPS, voor de resultaten van het vierde kwartaal, terwijl 65% de consensusomzetprognoses overtreft, zo blijkt uit het rapport.

“Hoewel beats nog steeds de norm zijn, volgen beide statistieken iets lager dan” het rapportageseizoen voor resultaten over het derde kwartaal, zei Calvasina, wijzend op een grafiek die het percentage bedrijven benadrukt dat de consensus over winst per aandeel en verkoop verslaat.

RBC CAPITAL MARKETS NOTA VAN JAN. 23, 2023


“Over het algemeen blijven we tekenen zien dat de winstachtergrond voor de S&P 500 afzwakt, hoewel we redelijkerwijs kunnen zeggen dat de verwachtingen nog niet afnemen”, zei ze.

De prognoses voor de winst per aandeel van de S&P 500 in 2023 bedragen nu $ 226, wat een jaar-op-jaar groei van 2% impliceert, zei Calvasina. Ze schreef dat de consensusgroei van de S&P 500 WPA “nog steeds naar beneden kruipt” voor het vierde kwartaal en dit jaar, terwijl ze stijgt voor 2024.

RBC CAPITAL MARKETS NOTA VAN JAN. 23, 2023


In termen van consensusprognoses voor de winst per aandeel voor 2023, “de verslechtering van de verwachtingen was de afgelopen maanden breed gedragen en werd veroorzaakt door alle sectoren met uitzondering van” vastgoedbeleggingsfondsen, nutsbedrijven, basisconsumptiegoederen en industrie, volgens naar de RBC-notitie.

Ondertussen zei de Conference Board maandag dat de leidende economische index voor de VS in december met 1% is gedaald. Dat was meer dan de daling van 0,7% die werd verwacht door de economen die door The Wall Street Journal werden ondervraagd.

Zie je wel: Deze belangrijke economische indicator blijft een recessie voorspellen

De Amerikaanse aandelenmarkt noteerde maandagmiddag fors hoger, met de S&P 500 SPX,
+1,34%
een stijging van 1,5% tot bijna 4.031 terwijl de Dow Jones Industrial Average DJIA,
+0,92%
steeg 1% en de Nasdaq Composite won 2,1%, volgens gegevens van FactSet, bij de laatste controle. De S&P 500 is boven zijn 200-daags voortschrijdend gemiddelde van ongeveer 3.966 gebroken, blijkt uit de gegevens.

“De eerste volledige week van het cijferseizoen voor het vierde kwartaal is afgelopen en de resultaten waren teleurstellend – zoals we hadden verwacht – in plaats van alarmerend”, zei Mark Haefele, chief investment officer bij UBS Global Wealth Management, maandag in een notitie.

“Een vertragende Amerikaanse economie lijkt bedrijven onder druk te houden”, zei hij. “We zien niet veel ruimte voor markten om zich op korte termijn te herstellen, vooral gezien onze vooruitzichten voor aanhoudende druk op de groei van de bedrijfswinsten.”

Plaats een reactie