‘De dag des oordeels komt eraan’: SVB Financiële Groep dient hoofdstuk 11 in. Ook vragen steeds meer bedrijven en consumenten faillissement aan.

laatste update: 03-2023


De Chapter 11-faillissementsaanvraag van het bedrijf op vrijdag is een andere ontwikkeling in een bankencrisis die de aandelenmarkten heeft geschokt en scherpe vragen heeft gesteld over de financiële gezondheid van banken.

Maken ze een comeback nadat faillissementen tijdens de pandemie zijn stopgezet?

In januari stegen de nieuw ingediende consumenten- en commerciële aangiften met 19% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar tot 31.087. In februari stegen ze met 18% tot 31.889.

De gegevens zijn verzameld door Epiq Faillissement, een divisie voor faillissementsanalyse van Epiq, een bedrijf dat juridische technologiediensten levert, en het American Bankruptcy Institute, een professionele organisatie voor advocaten, accountants, rechters, professoren en anderen op het gebied van faillissementen.

‘Een sterke arbeidsmarkt is goed voor mensen. Wat meer helpt, is een arbeidsmarkt die mensen salarissen betaalt die gelijke tred houden met de inflatie en gelijke tred houden met stijgende schuldenlasten.’


– Pamela Foohey, een professor aan de Cardozo School of Law

Het aantal faillissementen nam af tijdens de COVID-19-pandemie. Vorig jaar waren er in totaal 387.721 faillissementen, tegen 413.616 in 2021, 544.463 in 2020 en 774.940 in 2019, volgens afzonderlijke gegevens van het American Bankruptcy Institute.

Maar die cijfers staan ​​ver af van de piek van de Grote Recessie van 1.593.081 faillissementen in 2010.

Een krappere krediettoegang en stijgende rentetarieven voor bedrijven en consumenten zullen hun terugkeer waarschijnlijk bespoedigen, zeggen faillissementsexperts.

“Je ziet bedrijven die zo ziek zijn dat het onvermijdelijk is”, zegt Al Togut, partner bij Togut, Segal & Segal, een boutique advocatenkantoor gespecialiseerd in bedrijfsfaillissementen.

Bedrijven die anders faillissementsbescherming zouden zoeken, profiteren van de liquiditeit in het financiële systeem, voegde Togut eraan toe. Liquiditeit verwijst naar hoe gemakkelijk het is om toegang te krijgen tot contant geld en/of activa te kopen en verkopen.

“Dat wil niet zeggen dat ze geen herstructurering nodig hebben, want die hebben ze wel. En de dag des oordeels zal komen’, voegde Togut eraan toe.

Pamela Foohey, een professor aan de Cardozo School of Law, waar ze onder meer gespecialiseerd is in consumentenfaillissementen, herhaalde de gevoelens van Togut en zei dat “de dag des oordeels” ook voor consumenten eraan komt.

Maar dat kan tijd kosten. Consumenten beschouwen een faillissement vaak als een laatste redmiddel en hebben twee of drie jaar moeite om hun schulden af ​​te lossen voordat ze zich tot de faillissementsrechtbank wenden, zei ze.

De recente procentuele toename van het aantal gevallen klinkt misschien ‘dramatisch’, zei Foohey, maar dat komt omdat ze van een laag aantal stijgen en nog steeds onder het pre-pandemische niveau liggen.

Soorten faillissementen

Veelvoorkomende faillissementen voor mensen zijn een hoofdstuk 7-faillissement, een liquidatie van activa om schulden te betalen en een hoofdstuk 13-faillissement, dat afhankelijk is van terugbetalingsplannen.

Een Chapter 11-faillissement – wat SVB Financial doet – stelt bedrijven in staat hun schulden te herstructureren.

Een Chapter 13-afbetalingsplan voor een individu is vergelijkbaar met een Chapter 11-plan voor een bedrijf, legt Foohey uit. In 2021 en 2022 vielen er weer nieuwe zaken. Vorig jaar waren er ongeveer 380.000 nieuw ingediende zaken, waaronder de crypto-uitwisseling FTX.

Volgens het American Bankruptcy Institute is het aantal mensen dat faillissementsbescherming zoekt via Chapter 13-afbetalingsplannen vorig jaar jaar op jaar met meer dan 30% gestegen.

Volgens het American Bankruptcy Institute is het aantal mensen dat faillissementsbescherming zoekt via Chapter 13-afbetalingsplannen vorig jaar jaar op jaar met meer dan 30% gestegen.

Zowel Togut als Foohey zeggen dat meer faillissementen een kwestie van zijn wanneer en niet als.

Voor consumenten die gebukt gaan onder de inflatie, zei Foohey dat de arbeidsmarkt voorlopig alleen de meest financieel noodlijdende huishoudens kan helpen om het zo lang vol te houden. En mensen kunnen maar zoveel op creditcards blijven zetten, voegde ze eraan toe.

“Een sterke arbeidsmarkt helpt mensen. Wat nog nuttiger is, is een arbeidsmarkt die mensen salarissen betaalt die gelijke tred houden met de inflatie en gelijke tred houden met de stijgende schuldenlasten’, zei ze.

Op vrijdagmiddag zakten de aandelen onder druk.

De Dow Jones Industrial Average DJIA,
-1,19%
eindigde vrijdag met 384 punten, of 1,2%, om af te sluiten op 31.861. De S&P 500 SPX,
-1,10%
daalde 43 punten, of 1,1%, om te eindigen op 3.916. De Nasdaq Composite COMP,
-0,74%
verloor 86 punten, ofwel 0,7%, en sloot af op 11.630.

“Het Chapter 11-proces zal SVB Financial Group in staat stellen om waarde te behouden bij het evalueren van strategische alternatieven voor haar gewaardeerde bedrijven en activa, met name SVB Capital en SVB Securities”, zei William Kosturos, Chief Restructuring Officer van SVB Financial Group, in een verklaring.

SVB Financiële Groep is niet langer gelieerd aan Silicon Valley Bank. Nadat Californische toezichthouders Silicon Valley Bank sloten en de Federal Deposit Insurance Corporation het onder curatele nam, valt de opvolgerbank, Silicon Valley Bridge Bank, onder de jurisdictie van de FDIC.

De New Yorkse toezichthouders sloten zondag ook Signature Bank en de FDIC nam het onder curatele.

Plaats een reactie