De consumenteninflatie is in februari weliswaar afgekoeld, maar slechts in geringe mate

laatste update: 03-2023


Shoppers kijken naar items die op 15 februari 2023 in een supermarkt in Washington, DC worden uitgestald.

Stefani Reynolds | AFP | Getty-afbeeldingen

De consumenteninflatie is in februari misschien wat afgekoeld, maar economen verwachten dat het tempo nog steeds hoog is.

De consumentenprijsindex, die dinsdagochtend wordt verwacht, zal naar verwachting laten zien dat de totale inflatie vorige maand met 0,4% is gestegen, of 6% ten opzichte van het voorgaande jaar, volgens door Dow Jones ondervraagde economen. Dat is vergelijkbaar met een winst van 0,5% in januari en een jaarlijks percentage van 6,4%. De kerninflatie, exclusief voeding en energie, zal naar verwachting 0,4% hoger zijn en het jaarlijkse tempo zal naar verwachting 5,5% bedragen.

Het rapport wordt om 8.30 uur ET verwacht.

Slechts een paar dagen geleden zou een heet inflatierapport de verwachtingen hebben doen toenemen dat de Federal Reserve de omvang van haar volgende renteverhoging zou kunnen opdrijven tot 50 basispunten vanaf het kwartpunt dat ze in februari doorvoerde. Maar nu de markten zich meer zorgen maken over bankfaillissementen en besmetting, is er een groep economen die betwijfelen of de Fed op 21 en 22 maart een verhoging met een kwartpunt zal volhouden. Een basispunt is gelijk aan 0,01 procentpunt.

“Voor zover we deze belangrijk vonden [CPI] zou zijn, is het nu zeker niet zo’n grote marktverhuizer, gezien de achtergrond’, zegt Kevin Cummins, hoofdeconoom van de VS bij NatWest Markets. Cummins verwacht in feite niet langer dat de Fed deze maand de rente zal verhogen , en hij ziet de cyclus van koersstijgingen ten einde lopen.

“Ik denk dat als het sterker is dan verwacht, het als een beetje muf zou worden beschouwd,” zei hij. “Vanuit het perspectief, als er neerwaartse risico’s voor de economie zijn door de mogelijke gevolgen van wat er op de financiële markten gebeurt, zal dit als oud nieuws worden beschouwd. Als het zachter is, zou het het idee kunnen versterken dat de Fed mogelijk pauzeert.”

Cummins verwacht dat de economie in de tweede helft van dit jaar in een recessie zal belanden, en hij zei dat de gevolgen van het faillissement van Silicon Valley Bank dat proces zouden kunnen versnellen als banken hun kredietverlening terugtrekken.

Cummins verwacht ook dat de vertraging van de economie de inflatie kan afkoelen.

Maar voorlopig zeiden economen dat de kosten van onderdak in februari bleven stijgen, terwijl de prijsstijgingen voor voedsel en energie vertraagden.

Tom Simons, geldmarkteconoom bij Jefferies, verwacht dat de Fed in maart vasthoudt aan een renteverhoging met een kwartpunt.

“Het zou een stuk zachter moeten zijn om de stijging uit te voeren. Door hier te stoppen, stelt het hen bloot aan het risico dat de inflatieverwachtingen opnieuw versnellen”, zei Simons. “Als ze dat doen, lopen ze het risico later grotere stappen te moeten zetten als ze niet weten hoe de omgeving eruit zal zien. Het is logisch om op koers te blijven en alles onder controle te houden. Ze hebben meer werk te doen.”

Simons zei dat vanwege de onzekerheid de markten zich zullen concentreren op slechts één vergadering van de Fed tegelijk. De volgende bijeenkomst na 21 en 22 maart is in mei. “May wordt de zaak van May. Er zal tussen nu en dan veel gebeuren waardoor we de zaken wat beter kunnen doorzien”, aldus Simons.

Simons merkt op dat de inflatiecijfers over januari hoger waren dan verwacht en om die reden vertelde Fed-voorzitter Jerome Powell vorige week aan het Congres dat de Fed de rente meer dan verwacht zou moeten verhogen. Dat stuurde de rente fors omhoog, maar die is sinds afgelopen woensdag met het faillissement van Silicon Valley Bank (SVB) dramatisch gedaald.

Vanaf maandag is de Rendement schatkist op 2 jaarbijvoorbeeld verloor ongeveer 100 basispunten sinds woensdag, de grootste driedaagse beweging sinds 1987. Het rendement is het meest een weerspiegeling van het beleid van de Fed en bedroeg maandagmiddag 4,08%.

Zondag stemde de Amerikaanse regering ermee in om spaarders en financiële instellingen die getroffen zijn door de SVB en de Signature Bank, die in het weekend door New Yorkse toezichthouders werd gesloten, te beschermen.

“Vorige maand ontkrachtte het idee dat we op weg waren naar een desinflatoire trend. De inflatiegegevens over het vierde kwartaal kwamen zachter binnen… ’, zei Simons. “Het deed echt de vraag rijzen of we op weg waren naar een lagere inflatie. Daarom klonk Powell agressiever” tijdens de getuigenis van Humphrey-Hawkins vorige week op Capitol Hill.

Plaats een reactie