De cloudactiviteiten van Microsoft zorgen ervoor dat de winst blijft stromen in moeilijkere tijden Door Reuters

laatste update: 02-2023©Reuters. BESTANDSFOTO: Een Microsoft-logo is te zien in Los Angeles, Californië, VS, 7 november 2017. REUTERS/Lucy Nicholson

Door Yuvraj Malik, Jane Lanhee Lee en Jeffrey Dustin

(Reuters) – Microsoft Corp (NASDAQ:) publiceerde dinsdag resultaten die enige kracht toonden in het licht van een zwakke economie, ondersteund door een cloudbedrijf dat de Wall Street-doelstellingen voor eind 2022 haalde, maar het kan de verwachtingen in het huidige kwartaal niet halen.

De relatief stabiele vooruitzichten hielpen de vrees wegnemen dat het lucratieve cloudsegment voor grote technologiebedrijven hard zou kunnen worden getroffen, aangezien klanten proberen te bezuinigen, en de cloudinkomsten in het fiscale tweede kwartaal die dinsdag werden gerapporteerd, compenseerden enige zwakte in de pc-eenheid.

“De kleine misser op de winstprognose van Microsoft voor de cloud is waarschijnlijk slechts een weerspiegeling van de nieuwe economische realiteit waarmee bedrijven worden geconfronteerd en geen voorbode van iets ergers”, zegt Bob O’Donnell, hoofdanalist bij TECHnalysis Research.

Microsoft sloot zich aan bij andere grote technologiebedrijven en wendde zich tot ontslagen om moeilijkere tijden door te komen, en kondigde vorige week aan dat het meer dan 10.000 banen zou schrappen. Het boekte fiscale inkomsten voor het tweede kwartaal die hoger waren dan de schatting van Wall Street.

Het voorspelde dat de omzet in het derde kwartaal in zijn zogenaamde intelligente cloudactiviteiten $ 21,7 miljard tot $ 22 miljard zou bedragen, net onder de gemiddelde analistenvoorspelling van $ 22,14 miljard, volgens Refinitiv. In het tweede kwartaal overtrof de omzet van dat segment de verwachtingen lichtjes met $ 21,5 miljard.

De cloudbusiness staat opnieuw in de schijnwerpers na het virale succes van chatbot ChatGPT, die algemene vragen in gewone taal beantwoordt met behulp van kunstmatige intelligentie. De bot is een creatie van startup OpenAI, waarin Microsoft zwaar investeert en waarvoor intensieve cloud computing-services nodig zijn.

“Er zijn verschillende manieren waarop we die technologie in specifieke aanbiedingen kunnen brengen of om bestaande aanbiedingen te verbeteren”, zegt Brett Iversen, hoofd investor relations van Microsoft, verwijzend naar OpenAI. Hij zei dat de inkomsten van OpenAI-gerelateerde bedrijven in de toekomst zullen verschijnen in de inkomsten voor de cloudservice Azure van Microsoft.

Tijdens het inkomensgesprek zei Chief Executive Satya Nadella dat het te vroeg was om de AI-bijdrage los te koppelen van de Azure-cloudworkloads.

De omzet uit Azure-cloudproducten steeg in het tweede kwartaal met 31%, in lijn met schattingen van Visible Alpha. Het heeft gestaag marktaandeel veroverd van Amazon Web Services (AWS) van leider Amazon.com Inc (NASDAQ:).

Azure eindigde 2022 met een aandeel van 30% in de cloud computing-markt, tegen 20% in 2018, volgens schattingen van BofA Global Research. AWS daalde in dezelfde periode van 71% naar 55%.

GRAFIEK – Azure wint marktaandeel, maar AWS behoudt pole position

https://www.reuters.com/graphics/TECH-PREVIEW/klpygzrgwpg/chart.png

De omzet van Microsoft steeg met 2% tot $ 52,7 miljard in de drie maanden eindigend op 31 december, vergeleken met de gemiddelde analistenraming van $ 52,94 miljard, volgens Refinitiv IBES. Het nettoresultaat daalde met 12% tot $16,4 miljard, maar het aangepaste inkomen van $2,32 per aandeel overtrof de consensusschatting van Wall Street van $2,29, volgens berekeningen van Refinitiv.

De omzet in het More Personal Computing-segment van Microsoft, dat Windows, apparaten en zoekinkomsten omvat, daalde met 19% tot $ 14,2 miljard terwijl de pc-markt bleef krimpen. Het bedrijf verwacht dat de omzet in het huidige fiscale derde kwartaal zal dalen tot $ 11,9 miljard tot $ 12,3 miljard.

Plaats een reactie