De Britse inflatie bereikte in oktober een nieuw hoogtepunt in vier decennia van 11,1%

laatste update: 12-2022


De inflatie in het VK versnelde in oktober en bereikte een nieuw hoogtepunt in vier decennia, doordat hogere groothandelsprijzen voor energie doorsloegen op de energierekeningen van huishoudens.

Het Britse Office for National Statistics zei woensdag dat de consumentenprijzen in oktober 11,1% hoger waren dan een jaar eerder, meer dan de stijging van 10,1% in september.

Dit is het hoogste inflatiecijfer sinds februari 1982 en overtreft de consensusprognose van 10,9% van economen in een peiling van The Wall Street Journal.

De stijging van de inflatie was voornamelijk het gevolg van hogere energieprijzen, die voor de meeste huishoudens stegen, zelfs toen de Britse regering vanaf 1 oktober een energieprijsplafond invoerde. De elektriciteitsprijzen stegen met 65,7% op jaarbasis, een stijging ten opzichte van de stijging van 54% die in september werd geregistreerd. De gasprijzen stegen met 128,9% in vergelijking met een jaar eerder, beter dan de 95,7% de voorgaande maand.

De kernprijsindex – die volatiele categorieën zoals voeding en energie uitsluit – steeg in oktober met 6,5% ten opzichte van een jaar eerder, onveranderd ten opzichte van september.

De Bank of England verwacht dat de inflatie in het vierde kwartaal rond de 11% zal blijven en in het eerste kwartaal van 2023 licht zal matigen tot 10%.

Schrijf naar Xavier Fontdegloria op xavier.fontdegloria@wsj.com

Plaats een reactie