De beloningspakketten voor CEO en CFO van Silicon Valley Bank voor 2022 zijn met 30% gestegen ten opzichte van 2018


De ondergang van Silicon Valley Bank te midden van een run op deposito’s heeft een licht geworpen op de aandelenverkopen die werden uitgevoerd door agenten van de moedermaatschappij van de bank, SVB Financial Inc., dagen voordat de bank failliet ging.

Maar zelfs daarvoor hadden leidinggevenden een genereuze vergoeding genoten sinds een terugdraaiing van de bankregelgeving van Dodd-Frank in 2018 die de bank enorm bevoordeelde, volgens Accountable.US, een liberaal neigende belangenbehartigingsgroep, na een beoordeling van de ingediende regelgeving.

Het terugdraaien, in de vorm van de Economic Growth, Regulatory Relief and Consumer Protection Act, ondertekend door de toenmalige president Donald Trump, verhoogde de activadrempel waarop een bank wordt beschouwd en gereguleerd als een systeemrelevante financiële instelling, of SIFI , van $ 50 miljard naar $ 250 miljard.

Dat liet Silicon Valley Bank SIVB,
-60,41%
vermijd een deel van de regeldruk voor grote banken, aangezien het eind 2022 uitgroeide tot een entiteit met ongeveer $ 209 miljard aan activa.

“De C-suite van SVB verspilde geen tijd om zichzelf en investeerders te verrijken na de Republikeinse terugdraaiing van bankgaranties in 2018, inclusief een nieuw terugkoopprogramma van $ 500 miljoen slechts enkele maanden later, terwijl leidinggevenden zichzelf genereuze loonbuilen gaven”, zegt Liz Zelnick, directeur economische veiligheid en corporate power bij Accountable.US. “Republikeinen grepen met de bijl naar hervormingen die deze crisis waarschijnlijk hadden kunnen voorkomen.”

Sinds 2018 hebben de CEO van Silicon Valley Bank, Greg Becker, en zijn financieel directeur, Dan Beck, hun vergoeding met 30% zien groeien, zo blijkt uit de deponeringen. De vergoeding voor de president van de bank, Michael Descheneaux, is met 20% gestegen. De totale vergoeding van Becker voor 2022 bedroeg meer dan $ 9,9 miljoen, inclusief een contante bonus van $ 1,5 miljoen.

Slechts enkele uren voordat de Californische toezichthouder afgelopen vrijdag de bank sloot, betaalde SVB bonussen aan directeuren, zo blijkt uit berichten in de media, waaronder een van NBC, die mensen citeerde met kennis van de betalingen. Op basis van gegevens uit het verleden van Glassdoor.com lopen die bonussen op tot $ 140.000.

Ondertussen verzilverde Becker aandelen en opties voor een nettowinst van $ 2,27 miljoen in de weken voor de ineenstorting van vrijdag, blijkt uit openbare documenten.

Becker oefende aandelenopties uit – wat betekent dat hij geld betaalde om zijn opties in aandelen om te zetten – en verkocht de aandelen vervolgens onmiddellijk op 27 februari, blijkt uit de deponeringen. Dat leverde hem $ 2,27 miljoen aan persoonlijke winst op.

De verkopen maakten deel uit van een vooraf afgesproken verkoop van aandelen, bekend als een 10b5-1-programma, dat Becker op 26 januari bij de SEC indiende, slechts zes weken voordat de bank instortte.

Hij verkocht ook aandelen op 31 januari voor nog eens $ 1,1 miljoen, hoewel volgens de aangiften dit was om een ​​belastingschuld te dekken. Het bedrijf heeft niet gereageerd op de verzoeken om commentaar van MarketWatch.

Hoewel er blijkbaar niets illegaals was aan het handelsplan van Becker, zou het een probleem kunnen zijn als hij aandelen verkocht terwijl de bank kapitaal probeerde aan te trekken, volgens Dan Taylor, een professor aan de Wharton School van de University of Pennsylvania, zoals geciteerd door het tijdschrift Fortune. vorige week.

Senator Elizabeth Warren, een democraat uit Massachusetts, uitte dinsdag in een brief aan Becker haar ongenoegen over die stap.

Zie ook: Elizabeth Warren stelt voor om de bankregels in 2018 niet meer terug te draaien: ‘We hebben nu bewijs van wat er gebeurt als je het rustiger aan doet.’

“In plaats van de veiligheid en soliditeit van uw bank tot uw eerste prioriteit te maken, bracht u de weken in de aanloop naar het faillissement van SVB door om uzelf $ 3,6 miljoen veilig te stellen door bedrijfsaandelen te verkopen”, schreef Warren.

“U kunt niemand de schuld geven van het faillissement van uw bank, behalve uzelf en uw collega’s”, voegde ze eraan toe. “Je lobbyde voor zwakkere regels, kreeg wat je wilde, en maakte van deze gelegenheid gebruik om afstand te doen van je basisverantwoordelijkheden jegens je klanten en het publiek – wat een bijna economische ramp mogelijk maakte.”

Zie nu: First Republic Bank verlaagd tot ‘junk’ door S&P en Fitch uit vrees dat verdere depositovlucht de winstgevendheid zal aantasten

Plaats een reactie