De banengroei zal in december naar verwachting zijn afgekoeld, maar niet voldoende om renteverhogingen door de Fed af te remmen

laatste update: 01-2023


De economie zal in december naar verwachting 200.000 banen hebben opgeleverd, minder dan in november, maar nog steeds sterk genoeg om de Federal Reserve agressief verkrappend beleid te laten voeren om de inflatie te bestrijden.

Door Dow Jones ondervraagde economen verwachten ook dat het werkloosheidspercentage in december op 3,7% bleef, terwijl de gemiddelde uurloongroei vertraagde van 0,6% in november naar 0,4%. In november kwamen er 263.000 banen bij.

Het werkgelegenheidsrapport zal naar verwachting vrijdag om 8.30 uur ET worden vrijgegeven en het zijn de laatste grote maandelijkse banengegevens voordat de Fed op 31 januari en 1 februari bijeenkomt.

De gegevens zijn belangrijk omdat de Fed heeft geprobeerd de hete arbeidsmarkt af te remmen in haar strijd tegen de inflatie. De centrale bank heeft de rente zeven keer verhoogd in deze verkrappingscyclus, en economen zeggen dat ze in februari nog een half procentpunt zou kunnen verhogen, maar handelaren op de termijnmarkt gokken op een verhoging van slechts een kwartpunt.

“Ik denk nog steeds dat we vrijdag een solide cijfer tegemoet gaan. Ik denk niet dat de zaken zo veel zijn vertraagd”, zegt Michael Gapen, hoofdeconoom van de VS bij Bank of America.

Gapen verwacht dat er vorige maand 215.000 banen zijn bijgekomen. “Dat is twee keer zoveel banengroei als ze willen.” Het rapport van december zou nog enige winst kunnen laten zien door seizoensverhuur.

De meest recente economische prognose van de Fed laat zien dat de werkloosheid tegen het vierde kwartaal oploopt tot 4,6%. “Hun voorspelling laat het werkloosheidspercentage stijgen. We weten dat het break-evenpercentage ergens tussen de 70.000 en 100.000 ligt”, zei Gapen. “Als je het werkloosheidspercentage wilt laten stijgen, heb je banen nodig die onder de 70.000 tot 100.000 dalen.”

Gapen verwacht dat het maandcijfer in de eerste helft van het jaar negatief kan worden en daarna een tijdje negatief zal blijven.

“Op dit moment zoeken we in de onderliggende economie naar bewijs dat aangeeft of de vertraging zich verder heeft uitgebreid dan investeringen in huisvesting en niet-residentiële bouw”, zei hij. “De volgende waarschijnlijke plaats zou de goederenkant van de economie moeten zijn.”

De Fed is bereid om de arbeidsmarkt te laten verzwakken omdat ambtenaren grotere schade voor de economie zien als ze de inflatie hoog laten, zei Gapen. Hij beschouwt de bouw als een gebied dat banen zou kunnen opgeven, terwijl de vastgoedvertraging door de economie kabbelt.

“We hebben een groot aantal huizen in aanbouw. ​​… We zullen op zoek gaan naar hypotheekverstrekkers en makelaars … mensen die opstellers zijn en ontslagen bij stichtingen. Dat is waarschijnlijk waar je ontslagen het eerst zult zien in de bouw,” zei hij. .

Aneta Markowska, chief financial economist bij Jefferies, verwacht dat er 175.000 banen bijkomen, maar ze maakt zich vooral zorgen over de aanhoudende druk op de lonen. Ze is het eens met de consensus dat de lonen in december met 0,4% stegen, of 5% op jaarbasis, maar zegt dat dit aantal in januari zou kunnen oplopen tot 0,7% op maandbasis, als bedrijven verhogingen doorvoeren.

Economen maken zich zorgen dat de looninflatie, mocht die beginnen te stijgen, een vorm van inflatie is die moeilijker uit te roeien is. De kracht van de arbeidseconomie verbaast economen al maanden. Zo werden er in november bijna 10,5 miljoen vacatures gemeld, meer dan verwacht toen de Job Openings and Turnover Layoff Survey woensdag werd gepubliceerd.

“Ik denk dat wat de JOLTs-gegevens ons vertelden, is dat er eigenlijk een vertraging is in het aannemen van personeel. Het is niet omdat de vraag naar arbeid snel afneemt”, zei Markowska. “Het is alleen dat de aanbodbeperkingen beginnen te bijten. Je ziet het uitvalpercentage weer stijgen. Groeiende aanwervingen zijn nog steeds solide. … We lopen mogelijk tegen meer bindende beperkingen op de arbeidsmarkt aan, en als dat het geval is , we zijn in voor meer opwaartse in de lonen.”

Diane Swonk, hoofdeconoom bij KPMG, zei dat een gebied dat een toename van het aannemen van nieuwe bedrijven heeft laten zien, nieuwe bedrijven zijn.

“Veel van wat we zien, wordt gedreven door de vraagzijde, niet alleen door werkgevers, maar door nieuwe bedrijfsformaties, waarmee ze ineens moeten concurreren”, zei ze. “Het is een heel andere situatie dan we in het verleden hebben gezien.”

De Fed heeft de rente sinds afgelopen maart zeven keer verhoogd en de Fed Funds-rente staat nu op 4,25% tot 4,5%. Zowel Gapen als Markowska zeiden dat de sterke arbeidsmarkt rechtvaardigt dat de centrale bank de rente op 1 februari met nog een half procentpunt verhoogt en vervolgens in maart met een kwartpunt. Veel beleggers verwachten echter slechts een kwartpuntsverhoging in februari en daarna nog een kwartpunt.

Mark Zandi, hoofdeconoom bij Moody’s Analytics, zei dat de Fed beleggers probeert aan te moedigen langer hogere rentes te verwachten. Dat blijkt uit de notulen van de vergadering in december, die woensdag zijn vrijgegeven.

“Ik denk dat ze de markten proberen af ​​te leiden van het idee dat de tarieven dit jaar snel zullen dalen”, zei hij. “Als je naar de marktverwachtingen kijkt, stijgt de Fed Funds-rente binnenkort naar 5% en daalt dan snel weer aan het einde van het jaar. De boodschap in de notulen is dat de tarieven langer hoger zullen blijven. Wie weet bij het einde van de dag als ze de tarieven lang zo hoog willen houden, maar dat is de boodschap die ze wilden afgeven.”

Zandi verwacht dat de economie in december 225.000 banen heeft opgeleverd.

“De banenmarkt vertraagt ​​gestaag, maar zeker. Het is niet genoeg. De Fed, denk ik, zou graag zien dat er meer banen komen onder de 100.000, dichter bij nul, om de werkloosheid naar het noorden en de lonen naar het zuiden te krijgen. Deze cijfers suggereren dat we ‘ We zullen snel in die richting gaan’, zei hij. “Ik denk dat we in het voorjaar op 100.000 zullen zitten en dat er in het voorjaar of de zomer maanden op nul zullen staan.”

Vanwege de potentiële impact op de Fed zou het banenrapport de markten in beweging kunnen brengen.

“Ik zou eerst en vooral naar de lonen kijken. Als er 250.000 of 300.000 banen komen, denk ik niet dat de markt te veel reageert”, zegt Michael Schumacher, hoofd macrostrategie bij Wells Fargo. “Als de loonkant 0,5 of 0,6 is, is dat behoorlijk ontwrichtend. 0,3 is een non-event. De markt heeft een 0,2 nodig om veel te bewegen, en dan begint het verhaal dat de Fed bijna klaar is.”

Plaats een reactie