De agressieve kostenbesparingen van FedEx verslaan de zwakkere vraag in de strijd om het beleggerssentiment

laatste update: 03-2023


Pakketbezorger FedEx Corp. mikt op meer dan $ 4 miljard aan kostenbesparingen in de komende maanden. Maar nadat beleggers het aandeel in september hadden geteisterd, katapulteerden ze het donderdag hoger in de handel na sluitingstijd, toen de inspanningen om de kosten te verlagen en de prijzen hoger te houden hun weg begonnen te vinden in de financiële sector, ondanks de aanhoudende zwakte in de vraag naar schepen.

Chief Executive Raj Subramaniam zei tijdens de derdekwartaalcijfers van het bedrijf donderdag laat dat FedEx FDX,
+4,48%
had in dat kwartaal jaar op jaar $ 1,2 miljard bespaard. Hij signaleerde ook meer terughoudendheid verderop – mogelijk ten koste van personeel.

Na vorige maand te hebben aangekondigd dat FedEx zijn leidinggevende functies met 10% zou verminderen, zei Subramaniam dat het bedrijf “het personeelsbestand agressief zal blijven beheren”. Hij verwachtte dat het personeelsbestand in de VS tegen het einde van het fiscale jaar 25.000 mensen lager zou zijn, dat eind mei zou eindigen. FedEx is van plan om op 5 april een “update-evenement” te houden over zijn kostenbesparingscampagne.

Tijdens het telefoongesprek op donderdag zeiden leidinggevenden dat ze vlieguren en andere kosten zouden verminderen en meer jets zouden parkeren of uitfaseren. Chief Customer Officer Brie Carere zei dat het bedrijf “enige matiging” begon te zien in een moeilijkere vraagomgeving die wordt gekenmerkt door dalende pakketvolumes en verkopen.

De dienstverlening in Europa verbeterde, terwijl de zaken in Azië ongelijk bleven. Bij FedEx Ground, de grondverzendingstak van FedEx in de VS en Canada, werden de resultaten ondersteund door een stijging van de omzet per pakket met 11%, samen met kostenbesparingen. Carere zei dat FedEx meer kreeg voor “meer krijgen voor piektoeslagen”, of bezorgkosten die worden gebruikt om schommelende brandstofkosten te compenseren.

De aandelen stegen donderdag met 11,4% na uren.

FedEx rapporteerde over het fiscale derde kwartaal een nettowinst van $ 771 miljoen, of $ 3,05 per aandeel, vergeleken met $ 1,11 miljard, of $ 4,20 per aandeel, in hetzelfde kwartaal vorig jaar. De omzet daalde van $ 23,6 miljard in hetzelfde kwartaal vorig jaar naar $ 22,2 miljard.

Gecorrigeerd voor “bedrijfsoptimalisatie” en andere kosten, verdiende FedEx $ 3,41 per aandeel, vergeleken met $ 4,59 per aandeel in het voorgaande jaar. Analisten geraadpleegd door FactSet voorspelden een aangepaste winst per aandeel van $2,71, op een omzet van $22,72 miljard.

Voor het volledige jaar zei FedEx dat het een winst per aandeel verwachtte van $ 14,60 tot $ 15,20, een stijging ten opzichte van een eerdere prognose.

“We zijn dringend doorgegaan met het verbeteren van de efficiëntie, en onze kostenmaatregelen krijgen effect, waardoor de vooruitzichten voor het huidige fiscale jaar verbeteren”, zei Subramaniam in het persbericht van FedEx dat eerder op donderdagmiddag werd gepubliceerd.

FedEx heeft de verzendkosten verhoogd en lucht- en grondzendingen stopgezet na een zwakkere vraag naar e-commerce en leveringen, na een enorme vraag tijdens pandemische lockdowns.

Die inspanningen hebben analisten echter aangemoedigd. Stifel Nicolaus-analist Bruce Chan zei in een onderzoeksnota van woensdag dat de inspanningen van FedEx om kosten te besparen een “aantrekkelijke investeringskans tegen de huidige, sterk verlaagde waardering” hebben opgeleverd. Toch merkte hij op dat een wankele economie “materiële risico’s” voor het bedrijf met zich meebracht.

Stephens-analist Jack Atkins was donderdag laat in een notitie optimistisch over de resultaten van FedEx.

“Hoewel we geloven dat FDX de afgelopen maanden grotendeels een consensus-hedgefonds is geweest en er een solide kwartaal werd verwacht, geloven we dat de omvang van de beat en de opwaartse bijstelling van de vooruitzichten zich morgen zouden moeten vertalen in een betekenisvolle outperformance”, zei hij.

De aandelen van FedEx zijn de afgelopen 12 maanden met 12,4% gedaald. Ter vergelijking: de S&P 500 Index SPX,
+1,76%
is in die periode met 10% gedaald.

Plaats een reactie