Crypto-markten in rep en roer over FTX-faillissement Door Reuters in 2023

laatste update: 10-2023© Reuters. BESTANDSFOTO: Voorstellingen van cryptocurrencies zijn te zien voor het weergegeven FTX-logo en de dalende voorraadgrafiek in deze illustratie, genomen op 10 november 2022. REUTERS/Dado Ruvic/Illustration/File Photo

(Reuters) – Crypto-uitwisseling FTX heeft vrijdag het faillissement van de VS aangevraagd en Sam Bankman-Fried is teruggetreden als CEO, na een liquiditeitscrisis die heeft geleid tot interventie van regelgevers over de hele wereld.

FTX, het aan haar gelieerde cryptohandelsfonds Alameda Research en ongeveer 130 andere bedrijven zijn een vrijwillige Chapter 11 faillissementsprocedure begonnen in Delaware, aldus FTX.

MARKT REACTIE:

Aandelen van cryptocurrency en blockchain-gerelateerde bedrijven daalden op vrijdag nadat FTX, een van de grootste crypto-uitwisselingen, zei dat het een faillissementsprocedure in de Verenigde Staten zou starten, wat een mogelijk enorme ineenstorting in de industrie zou veroorzaken.

OPMERKINGEN:

DENNIS DICK, MARKTSTRUCTUURANALYST EN HANDELAAR BIJ TRIPLE D TRADING

“De faillissementsaanvraag gebeurde vlak voor de opening, dus dat sloeg ook de hele aandelenmarkt neer.”

“Er was al veel slecht nieuws ingeprijsd. Je zou denken dat deze aandelen aanzienlijk lager zouden zijn dan dit nieuws, maar velen zijn daadwerkelijk van het verlies afgekomen. De dip is gekocht.”

THOMAS HAYES, MANAGING LID BIJ GREAT HILL CAPITAL LLC IN NY

“Het is verkoop het gerucht. Nu hebben we het nieuws. Wat werd gevreesd is nu gedaan en het zou me niet verbazen als de komende dagen crypto de bodem begint te vinden.”

“De schok was dat deze man het gezicht was van de crypto-industrie en het bleek dat de keizer geen kleren aan had. En ik denk dat het echte risico dat vooruit gaat, is dat het vertrouwen verloren gaat in een activaklasse die nergens door wordt ondersteund en dat’ Het zal iets zijn dat moet uitspelen.”

JAY HATFIELD, CEO VAN INFRASTRUCTURE CAPITAL MANAGEMENT IN NEW YORK

” viel toen het faillissement behoorlijk substantieel werd aangekondigd en dat heeft de neiging om de meeste crypto-gerelateerde aandelen zoals MicroStrategy naar beneden te halen omdat ze Bitcoin bezitten.”

“Nou, ze hebben al een behoorlijke klap gehad. En over het algemeen zitten we in een opwaartse trend na het inflatierapport. Al deze effecten zijn hoge gegevens, met een hoog risico, dus als de markt omhoog gaat, zullen ze hoger worden. “

JOSEPH EDWARDS, BELEGGINGSADVISEUR BIJ SECURITIZE CAPITAL

“Het grootste gevaar hier is dat de Amerikaanse entiteit erbij betrokken is – het betekent in wezen dat het besmettingsrisico nu naar gebieden springt die moesten worden afgeschermd, op welk punt het veel dichter bij een existentieel probleem komt vanwege de implicaties van de regelgeving.”

“Het falen hier was in wezen een falen van de industriestructuren in plaats van een falen van de activaklasse, maar wanneer Amerikaanse entiteiten en autoriteiten erbij betrokken raken, begint het verschil tussen de twee te vervagen.”

ERIC CHEN, CEO EN MEDE-OPRICHTER VAN INJECTIVE LABS

“De gebeurtenissen van vandaag zullen waarschijnlijk rimpeleffecten veroorzaken in de regelgeving, aangezien SBF een belangrijke donor was voor de verkiezingen (zesde grootste donor in totaal), dus de politici zullen waarschijnlijk een negatief gevoel hebben van gecentraliseerde crypto-uitwisselingen in de toekomst.

“Washington heeft een van de belangrijkste stemmen in crypto verloren en ik weet niet zeker wie die leemte op korte termijn precies opvult. Ik vermoed dat deze volatiliteit van korte duur zal zijn, omdat deze voornamelijk wordt aangedreven door plotselinge liquidaties.

“Ik denk dat de gebeurtenissen die zich de afgelopen dagen hebben voorgedaan, alleen maar meer brandstof toevoegen aan het bredere decentralisatieverhaal en hoe belangrijk het zal zijn voor gebruikers om te allen tijde onbeperkte toegang tot hun geld te hebben. Op de lange termijn denk ik dat deelnemers aan crypto zal nog meer op zijn hoede zijn voor gecentraliseerde platforms of uitwisselingen, wat een grote zegen zal zijn voor gedecentraliseerde financiën als geheel.”

OMID MALEKAN, ADJUNCT PROFESSOR BIJ COLUMBIA BUSINESS SCHOOL

“Het ‘wat’ van deze laatste crisis lijkt te zijn dat FTX dingen deed met geld van klanten die een beurs niet zou moeten hebben en nu ontbreken er enkele bedragen. We hebben meer details nodig om te weten wat de exacte ongepastheid was en hoeveel kan worden teruggevorderd.

“Het ‘hoe’ is nog moeilijker te beantwoorden, want in tegenstelling tot een , die altijd twijfelachtig was, of een Celsius, die zoals elke geldschieter een run kan ondergaan, werd FTX bijna universeel als veilig beschouwd, vooral na het spelen van witte ridder tegen andere mislukte cryptovaluta’s. CEO SBF had een leidende rol gespeeld in zaken als regelgeving, en het lijkt bijna pathologisch om iemand massale fraude te laten plegen terwijl hij tegelijkertijd met het Congres samenwerkt om de industrie op te ruimen. Uiteindelijk is de les hier dat de crypto-industrie moet stoppen vertrouwende persoonlijkheidsculten, hoe goedbedoeld ze ook lijken.”

RICHARD GARDNER, CHIEF EXECUTIVE OFFICER VAN MODULUS GLOBAL, EEN SOFTWARELEVERANCIER VOOR BIG-TICKET WALL STREET-KLANTEN

“FTX bevindt zich om te beginnen in deze situatie, dat is zeker geen verrassing. SBF’s freewheelende benadering van consolidatie van de sector was vanaf het begin slecht bedacht. Zelfs als hij in een positie was om de acquisities met succes te doen, staan ​​we aan het begin van de economische crisis. Om de beste deals te vinden die verband houden met de meest wenselijke instellingen, was een wachtspel in orde. Zo snel naar de maan schieten was een trefzekere manier om dit soort risico uit te lokken, en hoewel het geen verrassing is, is het zal retailbeleggers zeker geen gevoel van rust geven.”

GREG KIDD, MEDE-OPRICHTER VAN VC FIRM HARD YAKA

“Sam en FTX speelden een briljant strategisch spel voor de lange termijn (schaken). Helaas voor hen kozen CZ en Binance ervoor om een ​​tactisch spel voor de korte termijn (dammen) te spelen dat FTX in de schijnwerpers zette op liquiditeitsconcentraties bij Alameda die kwetsbaar waren tegen prijsschokken die CZ/Binance zou kunnen veroorzaken door bepaalde activa te dumpen. Toen FTX de grens overschreed om te proberen Alameda te helpen de storm te doorstaan, werd de val opgezet en bracht het hele SBF-ecosysteem op de knieën.”

“CZ en Binance spanden vorige maand hun spieren door Coinbase (NASDAQ:) en Circle’s USDC van hun beurs te schrappen, waardoor de liquiditeit van ’s werelds op een na populairste stablecoin werd onderdrukt ten gunste van hun eigen stablecoin. Highlander hardball-tactieken droegen opnieuw de dag en versterkten Binance’s hand ten koste van de #2 en #3 spelers in de industrie.

“Het is een ruige wereld die alleen maar ruwer is geworden. Op de langere termijn kan CZ/Binance hun eigen verdienste hebben ten opzichte van hun soepele nalevingscontroles die goed hebben geprofiteerd van bijvoorbeeld de Russische versie van Silk Road en een kanaal zijn geweest voor witwasopbrengsten voor Noord Koreaanse hackers.”

JOHN GRIFFIN, CEO EN OPRICHTER VAN INTEGRA FEC, DIE OVERHEIDSINSTANTIES EN RECHTSBEDRIJVEN DIE FINANCILE FRAUDE ONDERZOEKT, OVERLEGT, EN PROFESSOR FINANCIERING AAN DE UNIVERSITY OF TEXAS

“De volgende vraag is hoe groot het besmettingseffect zal zijn op andere beurzen en waar de volgende potentiële verliezen kunnen optreden.

“Meestal is er veel wederzijdse zekerheidstelling. Dus in hoeverre als je een grote entiteit als deze hebt die failliet gaat, gaan alle activa die aan die FTX-beurs zijn verbonden naar beneden. Het is een soort grote financiële crisis. Je hebt mensen die hun bewaarders of activa die verband houden met FTX. Het kan ertoe leiden dat iemand anders failliet gaat.

“Je hebt een gebrek aan vertrouwen in het crypto-gebied, dus je weet niet of iemand anders failliet gaat en je krijgt je crypto misschien niet weg (van andere spelers). Investeerders kunnen hun crypto van de beurzen halen en op Dan zou dit veel cross collateralization wegnemen, veel hefboomwerking in het systeem, neerwaartse druk uitoefenen op cryptoprijzen en mogelijk andere spelers doen falen. Dit zou dus kunnen zijn als een financiële crisis in de crypto-ruimte.

“Het lijkt erop dat Alameda een tekort aan verplichtingen heeft voor een bedrag van vele miljarden dollars. Dat betekent dat ze iemand miljarden dollars schuldig zijn. Dus die partijen, omdat ze verliezen hebben geleden, waardoor ze andere entiteiten zouden kunnen wegvagen en die entiteiten zouden kunnen wegvagen andere entiteiten. U hebt een prikkel om in principe alle tegenpartijen te breken, u wilt het tegenpartijrisico elimineren, zoals u uit alle derivatentransacties die u hebt gemaakt, wilt komen U trekt alles in harde contanten Dus u verkoopt misschien bitcoin of andere cryptovaluta om geld op te halen, dat zet neerwaartse druk op crypto.

Plaats een reactie