Crash Silicon Valley Bank: Katie Porter geeft de schuld aan stijgende rentetarieven

laatste update: 03-2023


‘Er zijn echte vragen over waarom de bank niet anticipeerde op een van de meest fundamentele financiële feiten die iedereen zou moeten weten, namelijk dat de rentetarieven stijgen en dalen. Je kunt er niet op wedden dat ze voor altijd laag blijven.”

Dat was Rep. Katie Porter die de meeste schuld voor de ineenstorting van Silicon Valley Bank op de stijgende rentetarieven legde.

De Californische democraat sprak zondag op MSNBC’s “The Sunday Show with Jonathan Capehart” over de crash van de Silicon Valley Bank van de afgelopen week, het grootste bankfaillissement sinds Washington Mutual tijdens de financiële crisis van 2008. Toezichthouders kwamen vrijdag tussenbeide om de bank over te nemen.

Porter vatte de opkomst en ondergang van SVB samen met gastheer Capehart en merkte op dat de commerciële bank, die grotendeels de technische industrie had gediend, eind 2020 snel groeide door “heel veel en heel veel deposito’s aan te nemen – miljoenen dollars”, en vervolgens om te draaien en te investeren dat geld in staatsobligaties.

Lees verder: Regelgevers in de VS en het VK overwegen manieren om SVB-deposanten en FDIC-veilingen van activa te helpen: rapporten

En: Van het Californische wijnland tot Londen, het faillissement van de SVB voelde zich wereldwijd

“Hoe banken geld verdienen, nemen ze ons geld, de deposito’s, en ze gaan ze investeren, en het is dat rendement dat hun winst genereert,’ legde ze uit. “En in die tijd waren de Amerikaanse staatsobligaties erg laag.”

Maar nu de Fed de rente agressief heeft verhoogd om de inflatie te helpen bestrijden, zijn die obligaties gedevalueerd. Dus afgelopen woensdag heeft het moederbedrijf van Silicon Valley Bank, SVB Financiële Groep SIVB,
-60,41%,
onthulde dat het voor ongeveer $ 21 miljard aan voor verkoop beschikbare effecten had verkocht met een verlies van $ 1,8 miljard. En het moest $ 2,25 miljard aan kapitaal ophalen. Dit leidde er dus toe dat klanten hun deposito’s massaal opvroegen en dat toezichthouders de bank vrijdag overnamen.

Lees verder: Silicon Valley Bank-filialen gesloten door toezichthouder na grootste bankfaillissement sinds Washington Mutual

En: Het aandeel van SVB Financial lijdt aan een recorddaling doordat de stijgende cashburn van klanten leidt tot maatregelen om de financiën te versterken

Porter, die kandidaat is voor senator Dianne Feinstein, D-Calif., Senaatszetel in 2024, zei dat Silicon Valley Bank had moeten erkennen dat de rentetarieven weer zouden stijgen. “Ze gingen omhoog en de bank was er niet op voorbereid, en daar zijn een paar echte toezichtvragen over”, zei ze.

Ondertussen zei minister van Financiën Janet Yellen zondag dat ze “het hele weekend” met banktoezichthouders heeft gewerkt om de schade te beperken, aangezien wordt aangenomen dat meer dan 90% van de bank niet verzekerd is.

“We willen ervoor zorgen dat de problemen die bij de ene bank bestaan, geen besmetting creëren voor andere die gezond zijn”, zei Yellen op CBS News ‘Face the Nation’ op zondag. “We maken ons zorgen over spaarders en zijn gefocust om aan hun behoeften te voldoen.”

Lees verder: Naarmate de zorgen van de SVB groeien, zegt Yellen geen reddingsoperatie, maar de FBI werkt eraan om ‘besmetting’ van banken te voorkomen

De FDIC zei vrijdag dat klanten uiterlijk maandagochtend volledige toegang zullen hebben tot hun verzekerde deposito’s en dat het het totale bedrag aan onverzekerde deposito’s nog niet heeft bepaald.

Lees meer over de SBV-crash op MarketWatch:

Plaats een reactie