CPER en JJC – Koper consolideert – De langetermijntrend blijft bullish (NYSEARCA:CPER)

laatste update: 11-2022


mabus13

Kopertermijnhandel op de COMEX-divisie van CME, maar de meest actieve markt voor koper en andere non-ferrometalen is de London Metals Exchange of LME. Hoewel futures levering en afwikkeling mogelijk maken tijdens actieve maanden die door de beurs worden bepaald, is de LME Bij de drie meeste contracten is levering elke werkdag mogelijk, waardoor de flexibiliteit van producenten en consumenten wordt vergroot. Afgezien van koper, aluminium, nikkel, lood, zink en tin handel op de LME.

Koper bereikte een recordhoogte van $ 5,01 per pond in maart 2022. Sindsdien is de prijs gecorrigeerd en bereikte een dieptepunt van $ 3,15 in juli. Op het niveau van $3,40 op 25 oktober consolideerden koperfutures en verwerkten ze de correctie van de high.

De meest directe route voor een risicopositie in koper is via de COME-futures of LME-forwards. Het United States Copper Index Fund LP (NYSEARCA:CPER) en de iPath Series B Bloomberg Subindex Total Return ETN (NYSEARCA: JJC) volgen de koperprijzen hoger en lager.

Koper en ontkoling

In mei 2021 noemden analisten van Goldman Sachs ‘koper’de nieuwe olie.” De onderzoeksanalisten schetsten dat decarbonisatie niet plaatsvindt zonder de rode non-ferro meta. “Een golf van groene capex in combinatie met het gebrek aan kopermijnbouwprojecten zal leiden tot een meerjarige bullmarkt in koper.”

Koper is een essentieel onderdeel van de productie van elektrische voertuigen en windturbines. Ondertussen duurt het bijna tien jaar om nieuwe productie online te brengen. De nieuwe mijnbouwprojecten worden geconfronteerd met tal van uitdagingen, waaronder stijgende energie- en arbeidskosten, moeizame vergunningsprocedures, milieuoverwegingen en politieke risico’s.

Mijnbouwprojecten

Kaart van huidige kopermijnbouwprojecten (Mining.com)

Zoals de kaart laat zien, bevinden sommige van de nieuwe mijnbouwprojecten zich in het koperrijke Chili en Zuid-Amerika, terwijl andere reserves in Afrika zich in de Democratische Republiek Congo bevinden, een historisch uitdagende politieke omgeving voor mijnbouwbedrijven. De lange geschiedenis van corruptie in de DRC weerhoudt veel westerse mijnbouwbedrijven en financiële instellingen ervan om het benodigde kapitaal te investeren of uit te lenen.

Het komt erop neer dat nieuwe voorraden pas later dit decennium of in het begin van de jaren 2030 beschikbaar zullen zijn. Ondertussen vertonen LME-koperaandelen een dalende trend.

Dalende voorraden in de afgelopen vijf jaar

Grafiek van LME-kopervoorraden (LME/Kitco)

De grafiek benadrukt de trend van lagere toppen in de wereldwijde kopervoorraden van de London Metals Exchange in de afgelopen vijf jaar.

Naarmate de vraag naar koper toeneemt, nemen de voorraden af, waardoor een tekort ontstaat en de prijzen stijgen.

Een correctie van bovenaf

Het onderzoeksrapport van Goldman Sachs voor 2021 duwde koperfutures en voorwaarts naar recordhoogtes in 2021 en begin 2022.

Bullish langetermijntrend en recente correctie van recordhoogtes

Langetermijngrafiek van COMEX-koperfutures (barchart)

De grafiek die dateert uit het einde van de jaren zestig laat zien dat COMEX-koperfutures stegen tot een record van $ 4,6255 in 2021 en een hoger hoogtepunt bereikten van $ 5,01 per pond in maart 2022. De LME-prijzen stegen ook tot recordpieken in 2021 en 2022.

Ondertussen voorspelt Goldman Sachs dat de koperprijzen later dit decennium zullen stijgen tot $ 15.000 per ton, en op dat niveau zouden de COMEX-futuresprijzen stijgen tot boven het niveau van $ 6,80 per pond.

Koper corrigeerde van zijn meest recente hoogtepunt in maart 2022 en bereikte een dieptepunt van $ 3,15 in juli.

Bullmarkten bewegen zich zelden in rechte lijnen

COMEX koperfutures daalden met 37,1% van het hoogste punt van maart 2022 tot het laagste punt van juli 2022. Op 25 oktober kwamen COMEX-koperfutures tot stand op $3,3970 per pond, dichter bij het laagste punt van juli dan het hoogste punt van mei.

Bullmarkten bewegen zich zelden in rechte lijnen en correcties kunnen brutaal zijn, waardoor het vertrouwen van de meest toegewijde stieren wordt geschokt. Substantiële correcties op markten met aanzienlijke vraag- en aanbodfactoren die de prijzen ondersteunen, creëren echter aantrekkelijke kansen.

Koper daalde tot $3,15 per pond op het meest recente dieptepunt van juli en consolideert de afgelopen drie maanden. Ondertussen blijft, zoals de langetermijngrafiek illustreert, de prijsactie deze eeuw een patroon van hogere dieptepunten weerspiegelen. In 2008 daalden nabije koperfutures tot $ 1,2475 per pond. Begin 2016 was het dieptepunt $ 1.9365, in maart 2020 daalden koperfutures naar een hoger dieptepunt van $ 2.0595. Hoewel het koper sinds het hoogtepunt van maart 2022 met meer dan 37% is gedaald, blijft het bullish langetermijnpatroon van hogere dieptepunten stevig intact.

Drie redenen om koper te overwegen

Drie dwingende factoren wijzen op een terugkeer van hogere hoogtepunten in de COMEX-koperfutures en LME-kopertermijnmarkten:

  • De vraag- en aanbodprognoses van Goldman Sachs, inclusief stijgende wereldwijde vraag en dalende voorraden, zijn dwingende redenen waarom de koperprijs terug zal stormen van onder het niveau van $ 3,40 per pond.
  • De hoogste wereldwijde inflatie sinds het begin van de jaren tachtig drijft de productieprijzen voor bestaande kopermijnen op, waardoor opwaartse druk op de prijzen ontstaat.
  • Geopolitieke onrust heeft gevolgen voor handel en logistiek, waardoor de kosten voor de productie, het transport en de verwerking van koper tot geraffineerde producten stijgen.

Hoewel het onmogelijk is om bodems te kiezen in bearmarkten op korte of middellange termijn, geef ik er de voorkeur aan om koper te kopen tegen het huidige prijsniveau. Het is echter verstandig om voldoende ruimte te laten om longposities te vergroten bij verdere dalingen. Hoe lager het kopergehalte, des te dwingender wordt het argument voor een longpositie in de huidige omgeving.

De sterke stijging van de traditionele energieprijzen en de bezorgdheid over de klimaatverandering zullen de komende jaren de stijgende vraag naar koper stimuleren.

CPER en JJC vergelijken

Er zijn veel kansen voor mensen die op zoek zijn naar koperblootstelling in portefeuilles. ‘S Werelds toonaangevende mijnbouwbedrijven hebben de neiging om beter te presteren dan de prijs van de grondstof tijdens rally’s en slechter te presteren wanneer het metaal lager corrigeert. Freeport McMoRan (FCX) en Southern Copper (SCCO) zijn twee van ’s werelds grootste kopermijnen, met Glencore (OTCPK:GLNCY), BHP Billiton (BHP) en Rio Tinto (RIO) belangrijke producerende bedrijven.

LME-forwards en COMEX-futures maken directe investeringen in koperprijzen mogelijk. Een ETF- en ETN-product doen uitstekend werk bij het volgen van de koperprijzen, aangezien het United States Copper Index Fund LP (CPER) en de iPath Series B Bloomberg Subindex Total Return ETN (JJN) de koperprijzen steeds hoger volgen.

  • Met $ 20,48 per aandeel is CPER de ETF met meer dan $ 160,3 miljoen aan beheerd vermogen. CPER verhandelt dagelijks gemiddeld 139.546 aandelen en rekent een beheervergoeding van 1,08%.
  • Met $ 17,04 per aandeel heeft de JJC ETN meer dan $ 56,4 miljoen aan activa onder beheer. JJC verhandelt dagelijks gemiddeld 36.842 aandelen en rekent een beheervergoeding van 0,45%.

De laatste significante rally in het nabijgelegen COMEX-koper bracht de prijs van $ 2,0595 in maart 2020 naar $ 5,01 in maart 2022, of 143,3% hoger. De daaropvolgende correctie stuurde de prijs 37,1% lager naar $ 3,15 per pond in juli 2022.

CPER weerspiegelt koperfuturesprijzen

Grafiek van het CPER ETF-product (barchart)

De CPER steeg van $ 12,87 naar $ 30,12 voordat hij in dezelfde periode werd gecorrigeerd tot $ 19,11 per aandeel. De rally nam CPER 134% hoger tijdens de rally en 36,6% lager tijdens de correctie.

JJC weerspiegelt koperfuturesprijzen

Grafiek van het JJC ETN-product (barchart)

De JJC ETF steeg van $ 10,67 naar $ 24,87 per aandeel en daalde in dezelfde periode naar $ 15,86. JJC steeg met 133% tijdens de rally en daalde met 36,2% na correctie voor koper.

De ETF- en ETN-producten hebben uitstekend werk geleverd bij het volgen van de koperprijzen. Hoewel CPER duurder is vanuit het oogpunt van kostenratio, biedt het meer liquiditeit dan JJC. Ik beschouw de ETF en ETN als acceptabele producten, gezien hun prestaties sinds de dieptepunten van 2020.

Koper is lange tijd een bouwsteen voor infrastructuur geweest, maar is een energieproduct geworden, waardoor de vraag naar metaal toenam. Ik verwacht dat koper hogere dieptepunten en hogere hoogtepunten zal blijven maken, waardoor de recente correctie en de huidige consolidatieperiode het perfecte moment zijn om te overwegen koperblootstelling aan portefeuilles toe te voegen. Laat bij het kopen van koper voldoende ruimte over om verdere dalingen toe te voegen, aangezien stijgende rentetarieven en een sterke Amerikaanse dollar niet bullish zijn voor de weg van de minste weerstand of prijzen. Een groener pad voor de productie en consumptie van energie en de situatie van de kopervoorziening pleit echter eerder dan later voor een terugkeer naar een bullish trend.

Plaats een reactie