Consumenteninflatie in september hoog opgelopen, gestimuleerd door huur in 2022

laatste update: 11-2022


Gestimuleerd door stijgende huurkosten, zal de consumenteninflatie naar verwachting hoog zijn gebleven in september, maar iets lager dan het tempo van augustus.

De consumentenprijsindex wordt donderdag om 8.30 uur ET vrijgegeven en zal nauwlettend in de gaten worden gehouden door beleggers als een belangrijke input voor de volgende vergadering van de Federal Reserve op 1 en 2 november. inflatie beteugelen, met een driekwart punt renteverhoging.

Economen verwachten dat de CPI volgens Dow Jones in september met 0,3% is gestegen, tegen 0,1% in augustus. Dat zou betekenen dat de inflatie jaarlijks 8,1% bedroeg, tegen 8,3%.

Exclusief voeding en energie zal de CPI naar verwachting met 0,4% zijn gestegen, tegen 0,6% in augustus. Maar door basiseffecten wordt verwacht dat de kerninflatie op jaarbasis van 6,5% hoger zal zijn dan de 6,3% in augustus.

“De kerninflatie zal hoger zijn, dus het is nog steeds een inflatie die in veel opzichten nog niet zijn hoogtepunt heeft bereikt. Er zijn nog steeds meer risico’s op schokken aan de aanbodzijde”, zegt Diane Swonk, hoofdeconoom van KPMG.

Swonk voegde eraan toe dat de energiekosten naar verwachting weer zullen dalen, maar later zouden kunnen stijgen, nadat OPEC+ had gezegd dat het de productie van ruwe olie met 2 miljoen vaten per dag zou verminderen. In de komende maanden verwacht ze ook enige impact van orkaan Ian.

In november en december zouden de prijzen in sommige categorieën kunnen worden beïnvloed door de orkaan, aangezien Floridians door storm geteisterde auto’s vervangen en huizen repareren of herbouwen. Dat zou de kosten van bouwmaterialen, nieuwe en gebruikte autoprijzen, evenals de kosten van alles, van apparaten tot woninginrichting, kunnen opdrijven.

Bank of America verwacht dat de kerngoederen in september met 0,2% zijn gestegen, een daling ten opzichte van de stijging van 0,5% in augustus. Diensten zullen naar verwachting met 0,5% stijgen, gedreven door onderdakkosten, die 40% van de kern-CPI bedragen. Economen van Bank of America verwachten dat de voedselprijzen met 0,7% zullen stijgen, iets langzamer dan de stijging van 0,8% in augustus. Na een daling van 5% in augustus, zullen de energiekosten naar verwachting met nog eens 3,5% dalen.

Economen verwachten dat de diensteninflatie in september hoog bleef oplopen als gevolg van stijgende lonen en arbeidstekorten. De prijzen zullen naar verwachting hoger zijn geweest voor huren en alle onderdak, inclusief hotels. De onderwijskosten zullen naar verwachting zijn gestegen naarmate scholen en kinderdagverblijven weer opengaan, en de kosten voor medische diensten werden ook hoger. Ook de vliegtarieven en autoverzekeringen zouden naar verwachting stijgen, maar de verwachting is dat de prijzen van gebruikte auto’s zullen dalen.

“Elke maand dat de kerngoederen niet dalen, is een teken dat de vraag het aanbod overtreft”, zegt Michael Gapen, hoofdeconoom in de VS bij Bank of America. “Het betekent dat de Fed de vraag meer moet temperen dan ze misschien zou willen.”

Economen van Goldman Sachs verwachten dat de huurinflatie in september hoog zal blijven en op maand-op-maand uitkomt op 0,7%. Dat niveau is consistent met de driemaands trend.

Hoewel de trend in onderdakkosten in CPI hoger is, blijft deze achter bij de werkelijke huurmarkt. De Goldman-economen zien het potentieel voor een vertraging van de woninggerelateerde inflatie.

“Het vragen van huur voor nieuwe huurcontracten is sterk vertraagd, en de toename van meergezinswoningen in combinatie met een opmerkelijke afname van de huurvraag wijst op verdere vertraging”, schreven de economen. “We verwachten dat de inflatie van de opvang tegen het einde van het jaar zal vertragen tot een maandelijks tempo van 0,4-0,5% en begin volgend jaar zal pieken op ongeveer 7% jaar op jaar.”

Intense focus op inflatie

De marktfocus op de CPI is intens omdat deze wordt beschouwd als een belangrijke input voor de Fed. Bovendien gaf het solide banenrapport van september van vorige week investeerders weinig hoop dat de centrale bank haar renteverhogingen zou kunnen vertragen.

“Ik denk niet dat het werkgelegenheidsrapport hen veel grond gaf om op te staan ​​in termen van het veranderen van hun deuntje,” zei Gapen.

De Fed heeft het rentebereik van de Fed-fondsen verhoogd tot 3% tot 3,25% sinds maart, toen het nul was tot 0,25%. Economen verwachten dat beleidsmakers de rente voor het einde van het jaar met minstens nog een vol procentpunt kunnen verhogen.

“Als de CPI sterk wordt, zullen de markten verkopen. Aandelen zullen het niet leuk vinden”, zei Gapen. “Als het een beetje lager komt, zullen ze zeggen dat de arbeidsmarkt nog steeds sterk is, ze gaan 75 . verhogen [basis points]Tenzij het rapport een grote misser aan de onderkant is, zullen de markten een renteverhoging van driekwartpunt verwachten, zei hij. Een basispunt is gelijk aan 0,01 procentpunt.

“Inflatie is moeilijk te voorspellen gebleken en gezien de negatieve ‘schok’ van de CPI van augustus (13-9), zou het voor elke belegger moeilijk zijn om dit rapport in te gaan”, schreef Fundstrat-oprichter Tom Lee.

Lee merkte op dat de hoger dan verwachte inflatierapporten van december, januari en augustus de aanzet gaven tot grote dalingen van de aandelenmarkten toen ze werden gepubliceerd. Verbeterende rapporten van februari, juni en juli hadden echter het tegenovergestelde effect.

Verduidelijking: dit verhaal is bijgewerkt om te verduidelijken dat de kosten van onderdak 40% van de kern-CPI bedragen.

Plaats een reactie