Chinese vastgoedaandelen schieten omhoog door reddingsmaatregelen

laatste update: 12-2022


Door Bingyan Wang en Yifan Wang


Aandelen van Chinese vastgoedaandelen stijgen in de vroege handel, te midden van berichten dat functionarissen in Peking hebben ingestemd met ingrijpende maatregelen om de geplaagde sector te helpen.

Tot de grootste winnaars behoren Country Garden Holdings Co. en Longfor Group Holdings Ltd., die in Hong Kong respectievelijk 38% en 20% stegen. Op het vasteland stegen zowel Gemdale Corp. als Seazen Holdings Co. met hun dagelijkse limiet van 10%.

De Chinese centrale bank en de belangrijkste toezichthouder op het bankwezen steunen brede maatregelen om de vraag naar en het aanbod van woningen te stimuleren, meldde The Wall Street Journal zondag, daarbij verwijzend naar functionarissen die betrokken zijn bij de beleidsvorming. De maatregelen heffen enkele beperkingen op die gericht waren op het terugdringen van de schulden van vastgoedontwikkelaars en gaven kredietverstrekkers toestemming om leningen te verstrekken aan huizenbouwers in financiële problemen, vertelden de functionarissen aan het Journal.

Volgens de bronnen heeft president Xi Jinping het nieuwe beleid ondertekend.

China’s vastgoedsector staat onder zware druk omdat de schuldfinanciering voor veel bedrijven bijna opdroogde door wanbetalingen, operationele inefficiënties en de verkrappingsmaatregelen van Peking vorig jaar om een ​​vastgoedzeepbel te voorkomen.

De aandelen van Country Garden, de grootste ontwikkelaar van China, daalden tot en met afgelopen vrijdag met meer dan 70% op jaarbasis. Op maandag klommen ze maar liefst 52% in de vroege handel.

De nieuwe bundel van 16 maatregelen omvat stappen om ontwikkelaars liquiditeit te bieden, aanbetalingsvereisten voor huizenkopers te verlichten en financiële ondersteuning te bieden voor de oplevering van onvoltooide vastgoedprojecten. Ze komen nadat de National Association of Financial Market Institutional Investors vorige week de schuldfinanciering voor particuliere ontwikkelaars heeft uitgebreid in een poging de sector te versterken.

De nieuwe maatregelen “kunnen een doorbraak betekenen omdat ze het eerste alomvattende ondersteunende beleid van de centrale autoriteiten zijn”, zeiden analisten van Citi in een notitie, eraan toevoegend dat de aandelenprestaties op korte termijn zouden moeten stijgen, ook al kan het herstel van de verkoop van onroerend goed nog tijd vergen. .

Analisten van CCB International Securities noemden de nieuwe maatregelen “zeer positief”. De makelaardij gaat ervan uit dat vastgoedaandelen die onmiddellijk van de maatregelen zullen profiteren, particuliere ontwikkelaars zijn die de afgelopen sessies volatiele handel hebben gezien, zoals Country Garden, Seazen en CIFI Holdings (Group) Co.

Op de middellange termijn zouden staatsvastgoedbedrijven die het slechter hebben gedaan dan vergelijkbare bedrijven, waaronder Greentown China Holdings Ltd. en China Vanke Co., geleidelijk aan hun achterstand kunnen inhalen, zei CCB in een notitie.

CIFI Holdings steeg 25%, Greentown steeg met 4,7% en Vanke won 7,6% in Hong Kong.


Schrijf naar Bingyan Wang op bingyan.wang@wsj.com en Yifan Wang op yifan.wang@wsj.com

Plaats een reactie