Chinese kustwacht betreedt betwiste wateren in Oost-Chinese Zee door Reuters

laatste update: 03-2023©Reuters.

BEIJING (Reuters) – De Chinese kustwacht is woensdag de wateren rond betwiste eilandjes in de Oost-Chinese Zee binnengevaren om de zogenaamde inval van Japanse schepen in de Chinese territoriale wateren tegen te gaan.

Betwiste eilandjes in de Oost-Chinese Zee die door China en Japan zijn opgeëist, vormen al lange tijd een knelpunt in de bilaterale betrekkingen. China noemt de eilanden Diaoyu terwijl Japan ze Senkaku noemt.

Gan Yu, woordvoerder van de Chinese marinepolitie, zei in een verklaring dat schepen van de kustwacht de wateren van de Diaoyu zijn binnengevaren voor een “normale patrouille voor de bescherming van rechten”, en noemde het een “routinematige zet”.

“(Dit is ook) een sterke tegenmaatregel tegen het binnendringen van een jacht en verschillende patrouillevaartuigen door de Japanse zijde in onze territoriale wateren,” zei Gan, hoewel hij geen enkel incident specificeerde.

De Chinese kustwacht zei eind januari dat de Shinsei Maru en vier andere Japanse schepen illegaal de territoriale wateren van de Diaoyu-eilanden waren binnengevaren voordat ze werden verdreven door schepen van de Chinese kustwacht.

De patrouille van woensdag komt een dag voordat de Japanse premier Fumio Kishida een top zal houden met de Zuid-Koreaanse president Yoon Suk Yeol in Tokio, de eerste dergelijke ontmoeting in Japan in meer dan tien jaar, in een tijd waarin de Verenigde Staten hopen dat de twee buren een meer verenigd front kunnen vormen tegen Peking.

Plaats een reactie