Chinese investeringen in Europa verschuiven naar greenfield batterijprojecten

laatste update: 05-2023©Reuters. Een parkeerplaats gereserveerd voor het opladen van elektrische auto’s is te zien in Londen, Groot-Brittannië, 19 oktober 2018. REUTERS/Simon Dawson/File Photo

Door Victoria Waldersee

BERLIJN (Reuters) – Chinese investeringen in Europa verschuiven van fusies en overnames naar greenfield-projecten, voornamelijk in batterijproductie voor elektrische voertuigen, volgens gegevens uit 2022 die zijn geanalyseerd door onafhankelijke onderzoeksbureaus MERICS en Rhodium Group.

Greenfield-investeringen waren goed voor 57% van de totale buitenlandse directe investeringen door China in Europa in 2022, waarmee ze voor het eerst sinds 2008 fusies en overnames inhaalden, volgens het dinsdag gepubliceerde rapport.

De overname van Sumo Digital door Tencent was de enige transactie ter waarde van meer dan 1 miljard euro ($ 1,10 miljard), met de meeste andere grote investeringen in batterijfabrieken door bedrijven als CATL, Envision AESC en SVOLT.

“We zijn getuige van een grote verschuiving in de manier waarop Chinese bedrijven in Europa investeren … Chinese bedrijven zijn belangrijke spelers geworden in de groene transitie van Europa”, zei Agatha Kratz, directeur van de Rhodium Group, in een verklaring.

Europa heeft een aantal van de strengste regels op het gebied van elektrificatie en de groene transitie, maar de batterij-industrie loopt achter op Aziatische spelers, waarbij een groot deel van Europa’s geplande batterijcapaciteit afkomstig is van Japanse, Zuid-Koreaanse of Chinese producenten met meer knowhow.

Door vanuit het niets operaties in Europa op te zetten, kunnen Chinese spelers tarieven en transportkosten vermijden en zichzelf beschermen tegen politieke spanningen die de export en import zouden kunnen belemmeren, aldus het rapport.

Hoewel de screening van Chinese investeringen in Europa is toegenomen, blijft de regio politiek meer open staan ​​voor China dan de Verenigde Staten, die de Chinese invoer van batterijen hebben onderdrukt via de Inflation Reduction Act, voegde het eraan toe.

Toch bevinden Europese politici en bedrijfsleiders zich midden in een debat over de eigen relatie van de regio met China, om de binnenlandse industrie te ondersteunen en nieuwe leveranciers te vinden voor belangrijke materialen die nodig zijn voor de groene transitie.

($ 1 = 0,9065 euro)

Plaats een reactie