China’s markten zijn klaar voor extreme volatiliteit in 2023 door Bloomberg in 2023

laatste update: 02-2023
(Bloomberg) — Toen de Chinese effectenregulator in januari beloofde de marktvolatiliteit te verminderen, voorspelden weinigen dat dit jaar een van de meest turbulente jaren in de recente geschiedenis zou worden.

Het drama is dit kwartaal alleen maar toegenomen, wat het toneel vormt voor meer onrust in 2023.

Sinds de ineenstorting van de wereldmarkt in 2008 stijgen Chinese aandelen nu vaker met 5% per dag dan ooit tevoren. De volatiliteit in de Verenigde Staten nadert een record. En de kosten voor het verzekeren van de Chinese staatsschuld tegen wanbetaling zijn al jaren hoog.

Hoewel de markt het erover eens is dat Chinese activa de komende 12 maanden zullen stijgen, blijven er overal katalysatoren voor extreme verschuivingen in het sentiment: van het risico op overweldigende infecties als Covid Zero terugdraait, tot de aanhoudende vastgoedcrisis en een regelgevingscultuur die nooit ophoudt te ontstaan verrassingen. China’s betrekkingen met de VS zijn nog steeds beladen en de economische vooruitzichten in binnen- en buitenland zijn onzekerder dan ooit.

Handelaren die vorig jaar om deze tijd in brand werden gestoken nadat ze weddenschappen hadden geplaatst op een rally in China, zijn terug. Maar ze zijn veel voorzichtiger.

“Het wordt geen eenrichtingsverkeer”, zegt Keiko Kondo, hoofd multi-asset investeringen voor Azië bij Schroder Investment Management in Hong Kong. “Het beleggerssentiment is nog steeds vrij fragiel – een ding dat mensen niet willen hebben, is te veel volatiliteit. Daarom zijn we niet helemaal overwogen in aandelen in Hongkong en het vasteland.”

Traders drukken hun voorzichtigheid uit door zich op te stapelen in derivaten die zullen uitbetalen als de aandelen en de yuan instorten, terwijl ze een voorraad opbouwen van degenen die zouden moeten profiteren als deze activa stijgen.

De HSCEI Volatility Index, die dient als een barometer van angst voor de aandelenmarkt in Hongkong, is dit jaar met 50% gestegen en ver boven het gemiddelde van het afgelopen decennium, zelfs na een daling ten opzichte van het hoogste punt in oktober. Hoewel alle wereldmarkten volatiliteit hebben gekend, loopt de vergelijkbare maatstaf voor Amerikaanse aandelen ver achter met een stijging van 33% sinds het begin van 2022.

“2023 wordt niet gemakkelijk”, zei Kieran Calder, hoofd aandelenonderzoek voor Azië bij Union Bancaire Privee, op Bloomberg Television. “We zijn voorzichtig optimistisch over heropening in China. De grote swingfactor is hoe China uit Covid komt en hoe snel.”

Bulls bouwen hun pleidooi voort over de heroriëntatie van Peking op de economie, aangezien ambtenaren een groeidoelstelling van 5% voor 2023 overwegen. Om dat doel te bereiken, is waarschijnlijk een goed uitgevoerde exit uit Covid Zero nodig en het afschaffen van verdere schuldafbouw op de vastgoedmarkt – twee beleidsmaatregelen die hebben de waarderingen van Chinese activa bijna twee jaar gedrukt.

Omdat de waarderingen zo laag zijn en de positionering door wereldwijde beleggers licht is na een sterke uitstroom, zal het herstel van de activaprijzen niet lang duren. Maar er is ook niet veel voor nodig om met deze ingrediënten volatiliteit te genereren.

De taal die het huidige koor van koopoproepen op Chinese activa begeleidt, weerspiegelt een zekere voorzichtigheid die een jaar geleden nog niet aanwezig was.

“Het pad zal hobbelig zijn”, Morgan Stanley (NYSE:) strategen, waaronder Laura Wang, schreven in een recente notitie over het opwaarderen van Chinese aandelen.

“De activiteit komt weer op gang, maar we zien dat China op weg is naar lagere groei”, schreef het team van BlackRock (NYSE:) Investment Institute.

“Het kan volatiel blijven”, zegt Christina Woon van abrdn plc.

De zaak van beren stapelt pessimisme op bovenop dezelfde waarschuwingen over volatiliteit die van de stieren komen.

Voor hen betekent de bevestiging van de derde ambtstermijn van Xi Jinping als topman van de Communistische Partij een aanhoudend risico voor de Chinese financiële markten in plaats van beleidsstabiliteit.

Er zijn weinig aanwijzingen dat de beleidsvorming transparanter en voorspelbaarder zal worden. Een voorbeeld hiervan waren gezondheidsfunctionarissen die nog in november “onwankelbaar” aan Covid Zero beloofden, alleen voor de staatsmedia die deze maand bijna de overwinning op het virus claimden, waarbij ze de markten gaandeweg zwepen in plaats van ze te kalmeren.

“Hoewel sommige aandelenpromotors China blijven aanbevelen als herstelhandel voor 2023, bestaat dit verhaal al sinds het voorjaar en velen geven het op”, zegt Simon Edelsten van Artemis Investment Management LLP in Londen.

Voor beleggers die gericht zijn op groei en een marktvriendelijk bestuurskader, zijn de argumenten om China op de langere termijn te vermijden sterker geworden, zei hij. Het team van Edelsten heeft de blootstelling aan Chinese activa in de twee producten die ze beheren teruggebracht tot een belang van 1% in de Hongkongse verzekeraar AIA Group (OTC:) Ltd.

Toch kan de volatiliteit het risico waard zijn voor tactische handelaren op de korte termijn, aangezien de neergeslagen activa weer omhoog springen. Overweeg een rendement van meer dan 500% voor obligaties van Country Garden Holdings Co., of een rally van meer dan 200% in aandelen van Ali Baba (NYSE:) Health Information Technology Ltd. sinds eind oktober.

“De markt zal waarschijnlijk volatiel zijn te midden van een hobbelige overgangsperiode die voor ons ligt”, schreef Mark Haefele, chief investment officer bij UBS Global Wealth Management. “Maar we zien ook kansen in sectoren die direct zullen profiteren van de verschuiving van China naar een eventuele heropening, waaronder farmaceutische en medische apparatuur, consumenten, internet, transport, kapitaalgoederen en materialen.”

©2022 Bloomberg LP

Plaats een reactie