China audits bezaaid met tekortkomingen, constateert de Amerikaanse boekhoudwaakhond By Reuters

laatste update: 06-2023©Reuters. FILE FOTO: Het logo van accountantskantoor PricewaterhouseCoopers (PwC) is te zien op een bord op het St. Petersburg International Economic Forum (SPIEF), Rusland, 6 juni 2019. REUTERS/Maxim Shemetov

Door Chris Prentice en Michelle Prijs

WASHINGTON (Reuters) – Een Amerikaanse boekhoudkundige waakhond heeft onaanvaardbare tekortkomingen geconstateerd in audits van in de VS genoteerde Chinese bedrijven, uitgevoerd door KPMG in China en PricewaterhouseCoopers in Hong Kong, aldus de overheidsinstantie woensdag.

De Amerikaanse Public Company Accounting Oversight Board (PCAOB) heeft de bevindingen van haar inspecties gepubliceerd nadat ze vorig jaar voor het eerst toegang had gekregen tot de registers van Chinese bedrijfsrevisoren na meer dan tien jaar onderhandelen met de Chinese autoriteiten. Die toegang weerhield ongeveer 200 in China gevestigde openbare bedrijven ervan mogelijk van de Amerikaanse beurzen te worden getrapt.

De tekortkomingen waren zo groot dat accountants er niet in slaagden voldoende bewijs te verkrijgen om de jaarrekeningen van bedrijven te onderbouwen, vertelde PCAOB-voorzitter Erica Williams woensdag aan verslaggevers. De bedrijven, twee van de zogenaamde “Big Four” in de wereldwijde boekhouding, vertegenwoordigen 40% van het marktaandeel van in de VS genoteerde bedrijven die zijn gecontroleerd door bedrijven in Hong Kong en het vasteland van China, zei ze.

PricewaterhouseCoopers (PwC) in Hong Kong zei dat het samenwerkt met de PCAOB om de aan de orde gestelde kwesties aan te pakken en merkte op dat het inspectierapport een belangrijke mijlpaal is voor de samenwerking tussen de VS en China. KPMG Huazhen in China zei in een verklaring dat het stappen heeft ondernomen om de problemen aan te pakken die de PCAOB had gevonden.

Hoewel het bureau zei dat het meestal problemen ontdekt wanneer het voor het eerst toegang krijgt tot de controlegegevens van een vreemd land, kunnen de tekortkomingen zorgen baren bij investeerders over de juistheid van de openbare financiële verklaringen van in de VS genoteerde Chinese bedrijven. Sommige investeerders zeiden echter dat de bevindingen uiteindelijk zouden kunnen helpen bij het verbeteren van de boekhouding van Chinese bedrijven.

“Het feit dat we zoveel tekortkomingen hebben gevonden, is echt een teken dat het inspectieproces werkte, en nu kunnen we doorgaan met het verantwoordelijk houden van bedrijven en het verbeteren van de auditkwaliteit”, aldus Williams.

Het bureau zei dat het acht audits heeft geïnspecteerd. Het maakte niet bekend welke audits van bedrijven het voor inspectie had geselecteerd, maar dat heeft Reuters eerder gemeld Ali Baba (NYSE:) Group Holding en Yum China Holdings (NYSE:) waren onder hen.

De twee bedrijven reageerden niet onmiddellijk op verzoeken om commentaar.

“Het zou ons niet moeten verbazen dat er tekortkomingen zijn gevonden”, zegt Brendan Ahern, chief investment officer van Krane Funds Advisors, die op China gerichte fondsen beheert. “Men zou aannemen dat de auditors de richtlijnen zullen volgen en hun praktijken in de toekomst zullen aanpassen.”

De PCAOB zal de twee auditors een jaar de tijd geven om tekortkomingen op het gebied van kwaliteitscontroles te verhelpen, en het bureau zal waar nodig doorverwijzen naar het handhavingsteam van het bureau, zei Williams. Dergelijke onderzoeken kunnen uiteindelijk leiden tot geldboetes of het verbieden van accountantskantoren om werk te doen voor in de VS genoteerde bedrijven.

PCAOB-functionarissen zijn al begonnen met veldwerk voor inspecties in 2023. Met zijn werk in 2023 verwacht de PCAOB dat het geïnspecteerde auditors zal hebben die 99% van het werk in de regio vertegenwoordigen.

Het bureau zal volledige toegang blijven eisen om zijn werk te doen, zei Williams. Als de Chinese autoriteiten de toegang voor inspecties en onderzoeken beginnen te beperken, stelt een vorig jaar overeengekomen Amerikaanse wet een klok van twee jaar vast voor naleving of verdrijving van Amerikaanse uitwisselingen.

(Dit verhaal is gecorrigeerd om de naam van het bedrijf te veranderen in ‘Yum China’ van ‘Yum! Brands (NYSE:)’ en om de Reuters Instrument Code in paragraaf 7 te corrigeren)

Plaats een reactie