Chegg-aandelen dalen met 40% nadat het bedrijf zegt dat ChatGPT zijn bedrijf doodt

laatste update: 05-2023


James Tahaney laadt studieboeken op een pallet ter voorbereiding op verzending in het Chegg-magazijn in Shepherdsville, Kentucky, 29 april 2010.

Jan Sommers II | Bloomberg | Getty-afbeeldingen

Chegg aandelen kelderden nadat het online onderwijsbedrijf zei dat ChatGPT zijn groei schaadt.

“In het eerste deel van het jaar zagen we geen merkbare impact van ChatGPT op de groei van onze nieuwe accounts en voldeden we aan de verwachtingen voor nieuwe aanmeldingen”, zei CEO Dan Rosensweig tijdens de winstoproep op maandagavond. “Sinds maart zagen we echter een aanzienlijke piek in de interesse van studenten in ChatGPT. We denken nu dat dit een impact heeft op de groei van onze nieuwe klanten.”

Het bedrijf, dat huiswerkbegeleiding en online bijles biedt, zei dat de omzet dit kwartaal tussen de $ 175 miljoen en $ 178 miljoen zou bedragen, ver onder de consensusschatting van FactSet van $ 193,6 miljoen.

Chegg-aandelen sloten dinsdag met 48,41% tot $ 9,08.

Aandelengrafiek IcoonAandelengrafiek pictogram

Chegg deelt 1 dag

Anders overtrof Chegg de verwachtingen voor het eerste kwartaal op de bovenste en onderste regel, met een winst per aandeel ex-items van 27 cent boven de schatting van 26 cent van analisten, en een omzet van $ 188 miljoen boven een consensus van $ 185 miljoen.

Na de resultaten verlaagde Morgan Stanley-analist Josh Baer zijn koersdoel van $18 naar $12. De analist zei dat AI de resultaten “volledig overschaduwde”.

Ondertussen verlaagde Jefferies het aandeel van kopen naar houden, daarbij verwijzend naar de bedreiging die kunstmatige intelligentie vormt voor Chegg. Het Wall Street-bedrijf verlaagde zijn koersdoel van $ 25 naar $ 11.

Chegg ontwikkelt zijn eigen AI-product, CheggMate, dat bedoeld is om studenten te helpen met hun huiswerk. Het product is gebouwd in samenwerking met OpenAI, dat ChatGPT ontwikkelt. Jefferies-analist Brent Thill zegt echter dat de impact van het product onzeker is.

“Hoewel CHGG van plan is om de CheggMate-bèta deze maand voor een select aantal te lanceren, is de timing van een volledige lancering onduidelijk”, zei hij. “We verwachten geen betekenisvolle impact van CheggMate in FY23, in de overtuiging dat mogelijke impact op zijn vroegst pas in FY24 zichtbaar zal worden.”

– Michael Bloom en Brian Evans van CNBC droegen bij aan rapportage.

Correctie: Chegg-aandelen daalden dinsdag met meer dan 40%, en CEO Dan Rosensweig sprak maandagavond tijdens de winstoproep van het bedrijf. Een vorige versie gaf de dagen van de week verkeerd weer.

Plaats een reactie