CBDC’s: een gevaar voor onze financiële vrijheid? [Harm van Wijk]

laatste update: 05-2022


Benieuwd naar Harm zijn tradingmethode? Check dan:

Ik had in maart van dit jaar een interview met Harm van Wijk. Harm van Wijk is een succesvolle Nederlandse belegger. In het interview hadden we het onder andere over CBDC’s. Nog maar relatief weinig mensen weten van CBDC’s zijn, daarom ga ik nu een korte uitleg over CBDC’s geven.

Wat zijn CBDC’s?
CBDC staat voor Central Bank Digital Currency. Een CBDC is dus een digitale munt van een centrale bank. Er zijn een aantal centrale banken in de wereld die op dit moment bezig zijn met het ontwikkelen van een eigen munt.

Een CBDC is dus een digitale versie van de betaalmiddelen die we nu kennen. Zo zou er bijvoorbeeld een digitale euro of dollar kunnen komen.

CBDC’s vs cryptocurrencies
Een van de grootste verschillen tussen een CBDC en crypto’s is het beheer/decentralisatie.

CBDC’s vs Bitcoin
Om Bitcoin als voorbeeld te nemen; niemand is de baas van Bitcoin. In principe kan niemand verandering brengen in het aantal Bitcoin dat jij bezit behalve jij zelf. Bij CBDC’s is dit anders, de centrale bank heeft hier namelijk de macht om jouw wallet te beïnvloeden.

Cryptocurrencies zijn ontstaan als een soort afzetting van het traditionele fiat geldstelsel. Het belangrijkste punt van crypto’s is dan ook dat het gedecentraliseerd is. Bij CBDC’s is dit dus niet het geval. Met CBDC’s heeft de overheid/de centrale bank de centrale macht en kunnen zij theoretisch gezien invloed uitoefenen over de hoeveelheid geld in jouw wallet.

Zijn CBDC’s een gevaar voor onze financiële vrijheid?
Een van de zorgen van Harm van Wijk met betrekking tot CBDC’s is dan ook dat CBDC’s gebruikt zouden kunnen worden om jouw vrijheid in te perken.

Het is op dit moment nog lastig om met zekerheid te zeggen wat CBDC’s voor onze financiën en financiële vrijheid gaan betekenen. Het feit dat een bank de mogelijkheid heeft om invloed uit te oefenen op de wallets van mensen wil natuurlijk niet zeggen dat dat ook daadwerkelijk zou gebeuren.

Al met al is het dus interessant om te gaan bekijken welke ontwikkelingen er plaats gaan vinden op het gebied van CBDC’s.

Nog geen subscriber? Geen probleem!

👉 Benieuwd hoe ik jou verder kan helpen? Ga dan naar

🎯 Wil je meer weten over mijn missie en wil je erachter komen hoe jij een bijdrage kunt leveren? Ga dan naar

📓 Beginnen met beleggen? Download mijn gratis e-book om meteen te beginnen, via

📈 Wil je een hoger rendement behalen? Neem dan eens een kijkje bij mijn gratis online masterclass via

👑 Als je onze gratis Discord-community wilt joinen, ga dan naar

💱 Op zoek naar een platform waar je aandelen kunt kopen? Dan ben je bij DEGIRO aan het juiste adres! Houd er wel rekening mee: met beleggen kun je je inleg verliezen.

💲 Wil je rente krijgen op je crypto EN een bonus van maximaal $250 via BlockFi? Dan heb ik een referral link voor je. Als je een account maakt met deze link, krijg ik 0,5% van de hoeveelheid geld die je aan je account toevoegt in de eerste 30 dagen nadat je een account hebt gemaakt.

DISCLAIMER
Nesami maakt deze video alleen voor informatieve doeleinden. De informatie in deze video is niet bedoeld als beleggingsadvies of ander advies. De informatie is van algemene aard en houdt geen rekening met jouw specifieke omstandigheden. Je bent zelf verantwoordelijk voor het afwegen van de voor- en nadelen van het gebruik van de informatie in deze video. Nesami kan niet aansprakelijk worden gesteld voor schade door een beslissing die je hebt gemaakt op basis van de informatie in deze video.

Tags: CBDC betekenis, CBDC vs crypto, CBDC vs bitcoin, wat is CBDC, cbdc of bitcoin, zijn cbdc’s stabiel, is cbdc een stabiele coin, is cbdc goed voor crypto, is cbdc goed voor bitcoin, is cbdc crypto, cbdc nederland, cbdc crypto, cbdc koers, harm van wijk, harm van wijk cbdc, bitcoin, crypto, blockchain, blockchain nederland, cbdc’s nederland

Hashtags:

Timestamps:

❤️ PS: vind je deze content leuk? Vergeet dan niet om je te abonneren!
1

4 gedachten over “CBDC’s: een gevaar voor onze financiële vrijheid? [Harm van Wijk]”

Reacties zijn gesloten.