Carvana schrapt 8% van het personeelsbestand door afnemende vraag naar gebruikte auto’s Door Reuters

laatste update: 12-2022©Reuters. FILE PHOTO: Carvana-logo is te zien in deze afbeelding, gemaakt op 27 juni 2022. REUTERS/Dado Ruvic/Illustration/File Photo

Door Nathan Gomes

(Reuters) – Carvana Co kondigde vrijdag een nieuwe ronde van banenverlies aan die gevolgen zal hebben voor ongeveer 1.500 werknemers, of 8% van het personeelsbestand, omdat het probeert kosten te besparen te midden van een afnemende vraag naar gebruikte auto’s als gevolg van stijgende rentetarieven.

De CEO van het bedrijf, Ernie Garcia, zei in een interne memo verkregen door CNBC dat het bedrijf economische tegenwind kreeg door hogere financieringskosten.

Carvana “slaagde er ook niet in nauwkeurig te voorspellen hoe dit allemaal zou aflopen en welke impact het zou hebben op ons bedrijf”, voegde CNBC eraan toe, die als eerste het banenverlies rapporteerde, daarbij verwijzend naar de memo.

De inkrimping van het personeelsbestand werd in gang gezet om de omvang van het bedrijf aan te passen aan de huidige omgeving en om financiële doelen te bereiken, zei Carvana in een registratiedossier.

Het banenverlies heeft vooral gevolgen voor werknemers in de afdelingen Corporate, Technology en Operations, voegde het bedrijf eraan toe.

De vraag naar gebruikte auto’s is aangetast door hybride werkende modellen en hogere kosten als gevolg van stijgende rentetarieven, omdat consumenten persoonlijke mobiliteitsopties heroverwegen om te proberen hun dagelijkse uitgaven te verminderen.

De zwakke vraag heeft Carvana gedwongen om veel gebruikte auto’s tegen lagere prijzen te verkopen nadat ze ze tegen hogere kosten hadden gekocht vanwege de sterke vraag naar persoonlijk vervoer.

Het wordt nu geconfronteerd met torenhoge kosten die hebben geleid tot slechte resultaten in de afgelopen vijf kwartalen, waardoor beleggers zich zorgen maakten en de aandelen dit jaar kelderden.

“De herstructurering van Carvana is een work-in-progress van meerdere kwartalen”, had Baird-analist Colin Sebastian eerder deze maand opgemerkt nadat het bedrijf een groter dan verwacht verlies rapporteerde.

Het in Tempe Arizona gevestigde bedrijf, vooral bekend om zijn geautomatiseerde autoautomaten, ontsloeg eerder dit jaar ongeveer 2.500 werknemers, ofwel 12% van het personeelsbestand.

De aandelen van Carvana waren in de avondhandel bijna vlak, na vrijdag met 3% te zijn gesloten. Ze zijn dit jaar met ongeveer 97% gedaald.

Plaats een reactie