Cannabisbedrijf Green Thumb overtreft omzetraming, maar boekt verlies op niet-contante waardevermindering

laatste update: 03-2023


Green Thumb Industries Inc. boekte in het vierde kwartaal een verlies op niet-contante waardeverminderingen, maar slaagde erin zijn omzetdoelstelling te overtreffen terwijl het zijn balans opbouwde ondanks tegenwind in de sector.

GTBIF van Groene Duim,
+0,60%
GTII,
-0,44%
Het aandeel steeg woensdag 0,6%.

Het bedrijf zei eind dinsdag dat het $ 51,22 miljoen, of 22 cent per aandeel, verloor in het vierde kwartaal, na een nettowinst van $ 22,81 miljoen, of 10 cent per aandeel, in hetzelfde kwartaal een jaar geleden.

Het verlies omvat een niet-contante waardevermindering van $ 57,4 miljoen op goodwill en een afschrijving van $ 31,1 miljoen van zijn immateriële handelsnaam Essence, beide in zijn activiteiten in Nevada.

Exclusief deze items verdiende Green Thumb 5 cent per aandeel, een cent minder dan de schatting van 6 cent per aandeel in een analistenonderzoek door FactSet.

De omzet van Green Thumb steeg met 6% tot $ 259 miljoen, meer dan de analistenraming van $ 257 miljoen.

“Het gebrek aan vooruitgang met betrekking tot cannabisregulering door onze gekozen functionarissen in het Congres is geestdodend”, zei CEO Ben Kovler, eraan toevoegend dat de bedrijven te maken hebben met hoge belastingdruk.

In een gesprek met MarketWatch zei Kovler dat het bedrijf doorgaat met het openen van nieuwe apotheken en zich richt op staten die nu cannabis voor volwassenen verkopen, zoals Maryland.

“De industrie gaat de middelste innings in”, zei Kovler, met enkele volwassen markten en andere die zich openden. Hij voegde eraan toe dat “niets een rechte lijn is” bij legalisatie, met zowel stappen vooruit als achteruit in veel staten.

De legale cannabisindustrie biedt werk aan ongeveer 400.000 mensen, met een omzet van $ 26 miljard, die naar verwachting de komende jaren zal verdrievoudigen.

Green Thumb sloot het vierde kwartaal af met $ 178 miljoen in contanten, $ 31 miljoen meer dan in het derde kwartaal maar $ 52 miljoen minder dan een jaar geleden.

Cantor Fitzgerald-analist Pablo Zuanic herhaalde een koopadvies op Green Thumb Industries en zei dat de omzetstijging van het bedrijf werd aangedreven door de legalisering van de verkoop voor volwassenen in New Jersey en door acquisities.

Met de beste conversie van Ebitda (winst vóór rente, belastingen, afschrijvingen en amortisatie) naar cashflow onder cannabisbedrijven, blijft Green Thumb er beter aan toe dan zijn collega’s, met blootstelling aan verschillende markten die onlangs gebruik door volwassenen hebben gelegaliseerd, waaronder New Jersey, Rhode Island en Connecticut, evenals anderen die nu online komen, zoals Maryland, zei Zuanic.

Andere staten die het gebruik door volwassenen kunnen legaliseren, zijn Minnesota, Pennsylvania en Virginia, zei Zuanic.

De markt blijft echter uitdagend, met een overaanbod in sommige markten, hoge rentetarieven en gebrek aan toegang tot kapitaal.

Het aandeel van Green Thumb is in 2023 met 3,4% gedaald, vergeleken met een daling van 5,5% door de ETFMG Alternative Harvest ETF MJ,
-0,74%.

Lees ook: Cowen laat de berichtgeving over Amerikaanse potaandelen vallen na overname door Toronto-Dominion Bank

Plaats een reactie