Cambria Emerging Shareholder Yield ETF: op zoek naar stabiliteit in een instabiele markt

laatste update: 12-2022


Nuthawut Somsuk

Door Alex Rosen

Overzicht

Cambria Emerging Shareholder Yield ETF (Vleermuizen:EYLD) richt zich op dividendrendement in tegenstelling tot totaalrendement. Net als bij een obligatiefonds, waar het principe ondergeschikt is aan het rendement, moet EJLD vanuit het perspectief worden bekeken van opbrengst. In tegenstelling tot een obligatie, waar de prijs van de onderliggende obligatie nooit verandert, is het dividend hier echter afhankelijk van de prijs van het fonds. Het dividendrendement van 8,47% is dus afhankelijk van de koers van het fonds. Aangezien EYLD gebonden is aan de opkomende markten, heeft de prijs het afgelopen decennium aanzienlijke stijgingen en dalingen gekend. Echter, van punt A naar punt B zonder naar de reis te kijken, is de delta redelijk laag. We beoordelen EJLD voorlopig als houdbaar, vanwege ons geloof in de stabilisatie van opkomende markten.

Grafiek
Gegevens door YCharts

Strategie

Volgens Cambria’s fondsprospectus, “bestaat de ETF uit aandelen met hoge contante distributiekenmerken. Het eerste screeningsuniversum voor deze ETF omvat aandelen in opkomende markten met marktkapitalisaties van meer dan US $ 200 miljoen. EYLD bestaat uit de 100 bedrijven met de beste gecombineerde rangorde van dividendbetalingen en netto terugkoop van aandelen, die de belangrijkste componenten zijn van aandeelhoudersrendement. De ETF screent ook op waarde- en kwaliteitsfactoren, en op bedrijven met een lage financiële hefboomwerking”.

Gepatenteerde ETF-kwaliteiten

  • Aanval/Verdediging: Aanval

  • Segment: opkomende markten

  • Subsegment: dividendrendement

  • Correlatie (versus S&P 500): Hoog

  • Verwachte volatiliteit (vs. S&P 500): Matig

Analyse houden

EYLD houdt aandelen in opkomende markten die meer gericht zijn op dividendrendement dan op totaalrendement. Doorgaans zou een belegger verwachten dat de participaties large-cap blue chip-aandelen zijn met een lage P/E-ratio. Bovendien mag geen enkele positie te evenwichtig zijn om de opbrengst ernstig te beïnvloeden. Nauwkeurig onderzoek van EYLD toont aan dat de top tien posities minder dan 17% van het fonds uitmaken, wat precies in de lijn ligt van een op rendement gericht fonds. Daarnaast zijn de topsectoren energie, elektronica en financiën, eveneens in overeenstemming met een rendementsstrategie. Ten slotte zijn Taiwan, Hongkong en Zuid-Afrika de belangrijkste landenposities die 60% van de activa uitmaken. Of dit allemaal echt opkomende markten zijn, is een discussie voor een ander fonds, maar het zijn redelijk stabiele landen met ontwikkelde industrieën, die redelijk goed in staat zijn marktschommelingen te doorstaan.

Sterke punten

De reden waarom mensen doorgaans in obligaties beleggen, is vanwege de stabiele, consistente inkomsten die het genereert, ongeacht de marktomstandigheden. Of de markt nu omhoog of omlaag gaat, u krijgt dezelfde opbrengst. Elk kwartaal of elke maand weet u dat u gedurende de gehele looptijd het rendement van die obligatie krijgt.

Opkomende markten daarentegen zijn aantrekkelijk vanwege hun speculatieve karakter. De mogelijkheid voor hoge beloningen maakt ze aantrekkelijk voor beleggers, maar maakt ze ook tot een investering met een hoger risico. Een blik op de bovenstaande grafiek laat precies dat zien. Op sommige punten is EYLD erg hoog gestegen en op andere momenten, zoals bijvoorbeeld in maart 2020, kelderde het fonds.

Maar of het nu omhoog, omlaag of zijwaarts gaat, EYLD betaalt nog steeds dividend uit, en dat is geruststellend.

Zwakke punten

In tegenstelling tot een obligatiefonds is het dividend van EYLD onderhevig aan marktschommelingen. In een opkomende markt zijn die schommelingen veel sneller voelbaar dan in een gevestigde markt. De onderstaande grafiek geeft dat verschil echt weer. Ook al is de eindbestemming dezelfde, het ene fonds ging in een rechte lijn door de berg, en het andere ging op en neer en op en neer.

Grafiek
Gegevens door YCharts

Mogelijkheden

De combinatie van rendementsfocus en de grote variaties in opkomende markten zorgen ervoor dat, wanneer het goed getimed is, de kans op zeer hoge rendementen aanwezig is. Markttiming is geen exacte wetenschap en is buitengewoon speculatief, maar wat de onderstaande grafiek laat zien, is dat er zeker kansen zijn en dat er hier ruimte is om opwaartse winst te behalen die niet bestaat in een obligatieportefeuille.

Grafiek
Gegevens door YCharts

Gevaren

De bovenstaande grafiek is door kers op de taart geplukt voor een tijdsbestek waarin opkomende markten echt stegen, maar het tegenovergestelde kan ook worden aangetoond. Opkomende markten zijn onderhevig aan een niveau van exogene bedreigingen die obligaties nooit zullen zien. Hoog rijden in april, neergeschoten in mei, maar misschien in juni weer bovenaan. Dat is het leven in de wereld van opkomende markten.

Grafiek
Gegevens door YCharts

Gepatenteerde technische classificaties

  • Kortetermijnrating (komende 3 maanden): Vasthouden

  • Langetermijnrating (komende 12 maanden): Vasthouden

Conclusies

ETF-kwaliteitsopinie

EYLD heeft de uitdagende taak om te proberen consistentie te bieden in een inconsistente sector. Hoewel het zijn ups en downs heeft, doet het wat het wil doen. De rit is misschien niet voor iedereen, maar het is zeker zoals geadverteerd.

ETF-beleggingsopinie

We beoordelen EYLD als een hold. Als je 2022 hebt uitgereden en nog steeds vasthoudt, is er goed nieuws onderweg. Sinds 25 oktober hebben de opkomende markten een aangename opleving gekend. Die gunstige datum is de dag waarop China, de leidende opkomende markt, zijn koers voorwaarts duidelijk maakte. Ze hebben hun leiderschap verstevigd en kiezen voor een pad voorwaarts. Dit werd weerspiegeld in fondsen van opkomende markten en zou in ieder geval voor de korte termijn moeten aanhouden.

Plaats een reactie