Buitenlandse investeerders trekken massaal terug naar Chinese aandelen nu de economie weer opengaat na het opheffen van de COVID-beperkingen

laatste update: 01-2023


Wereldwijde fondsen marcheren met volle kracht terug naar Chinese aandelen nu de snelle heropening van het land na het opheffen van de COVID-beperkingen en de waarschijnlijkheid van beleidsstimulansen om de economische groei te redden, de sombere achtergrond voor aandelen in 2023 hebben verbeterd.

Coronavirus update: China hekelt westerse media voor kritiek op nul-COVID, aangezien het aantal gevallen in de VS blijft afnemen

In minder dan drie weken na het nieuwe jaar hebben buitenlandse investeerders voor netto 103,6 miljard yuan (15,3 miljard dollar) aan Chinese aandelen gekocht via de handelsverbinding tussen Hongkong en het vasteland, volgens gegevens van MarketWatch. De aankopen hebben in heel 2022 een totaal van 90 miljard yuan ($ 13 miljard) aan netto-aankopen overschreden, het laagste sinds 2017.

Vanaf donderdag voegden offshore-investeerders ongeveer 8 miljard yuan ($ 1,2 miljard) toe aan Contemporary Amperex Technology Co. Limited 300750,
-0,39%,
’s werelds grootste producent van lithium-ionbatterijen en de batterijleverancier van Tesla Inc. TSLA,
-1,25%.
Ze kochten ook netto 7,6 miljard yuan ($ 1,1 miljard) in Ping An Insurance Group Co. 601318,
+0,50%,
en een vergelijkbaar bedrag in drankmaker Kweichow Moutai Co. 600519,
-0,68%,
volgens MarketWatch-berekeningen van Hong Kong Exchanges-gegevens.

De stromen hebben de benchmark CSI 300 Index 000300 geduwd,
+0,62%
naar het hoogste niveau in bijna vijf maanden en steeg met meer dan 18% vanaf het dieptepunt in oktober. De CSI 300-benchmark is dit jaar tot nu toe met 7,3% gestegen, volgens Dow Jones Market Data.

Deze aankopen dragen bij aan het groeiende optimisme dat buitenlandse investeerders ondanks de lage groei in 2022 nog steeds optimistisch blijven over de economie van het land. Maandag rapporteerde China een bbp-groei van 3% voor het volledige jaar 2022, het op één na laagste groeipercentage sinds 1976.

Het beleggerssentiment is drastisch veranderd sinds het congres van de Chinese Communistische Partij, dat in oktober werd afgesloten. Het pessimisme over Chinese aandelen bereikte een hoogtepunt toen de Chinese leider Xi Jinping een baanbrekende derde leiderschapstermijn veiligstelde en een nieuw Permanent Comité van het Politburo introduceerde, dat door velen werd gezien als een formeel einde van het tijdperk van hervormingen die gericht waren op economische groei. Hong Kong’s Hang Seng China Enterprises Index 160462,
-0,38%
boekte de slechtste vijfdaagse lost streak ooit met een wekelijks verlies van 8,9% in de week van 24 oktober, terwijl de CSI 300 Index die week afsloot met een verlies van 5,4%, het slechtste sinds juli 2021.

Zie je wel: Waarom investeerders Chinese activa ontvluchten terwijl Xi de macht verstevigt

Ook: Wat de heropening van China betekent voor de markten, volgens Goldman Sachs

Het sentiment werd echter gestimuleerd door een plotselinge verschuiving in het nul-COVID-beleid van het land in december, gevolgd door de officiële heropening van de grens begin januari.

Economen en marktanalisten verwachten dat de ontwrichting door de heropening van China tot ver in het eerste kwartaal zwaar zal wegen op de bedrijfsactiviteit, maar zij zeiden dat de ontwrichting al snel afneemt, wat wijst op een sneller en eerder economisch herstel wanneer de meeste ontwikkelde landen mogelijk op weg zijn naar een recessie.

“In combinatie met een bredere verschuiving naar meer groeibevorderend beleid, wijst dit op een heropleving vanaf dit kwartaal en een sterker 2023 als geheel. We verwachten nu dat China dit jaar met 5,5% zal groeien”, schreef Julian Evans-Pritchard, senior China-econoom bij Capital Economics, in een notitie.

“China’s snellere heropening past bij ons beleggingsthema dat meer risicotolerante beleggers kunnen ‘anticiperen op de verbuigingen’. We denken dat de economische schade van de eerste COVID-19-schok na de heropening geconcentreerd zal zijn [the fourth quarter of 2022 and the first quarter of 2023]wat de weg vrijmaakt voor een sneller herstel daarna”, zei Mark Haefele, chief investment officer bij UBS Global Wealth Management, in een notitie van dinsdag.

De Amerikaanse dollar werd verhandeld tegen 6,78 Chinese yuan in offshore transacties, terwijl de ICE US Dollar Index DXY,
-0,29%,
een maatstaf van de dollar ten opzichte van een mandje van zes belangrijke valuta’s, daalde donderdag met 0,2% tot 102,21. De dollarindex is meer dan 10% gedaald ten opzichte van het hoogste punt in 20 jaar in oktober.

Zie je wel: Zet in op een dalende Amerikaanse dollar omdat de Fed waarschijnlijk gaat draaien, zegt TS Lombard

“Dit jaar is opgezet voor een jaar waarin de dollar waarschijnlijk een klein beetje zal dalen, zodat internationale aandelen het goed kunnen doen. Ik denk dat de trend van geldstromen naar internationale aandelen dit jaar zal aanhouden, dus ik denk dat China eindigt een ander potentieel voor meer bulls, of steun voor de mensen die denken dat aandelenmarkten het misschien beter zullen doen, “vertelde Jimmy Lee, CEO van Wealth Consulting Group, woensdag aan MarketWatch.

Plaats een reactie