BTG, Bradesco onder de meest blootgestelde Braziliaanse retailer Americanas By Reuters

laatste update: 01-2023©Reuters. Mensen lopen voor een Lojas Americanas-winkel in Brasilia, Brazilië, 12 januari 2023. REUTERS/Ueslei Marcelino

Door Tatiana Bautzer en Gabriel Araujo

SAO PAULO (Reuters) – De Braziliaanse kredietverstrekkers BTG Pactual, Bradesco en Santander Brasil behoren tot degenen die het meest blootgesteld zijn aan schulden van Americanas SA, zo bleek uit schattingen van analisten op maandag, nadat de in moeilijkheden verkerende detailhandelaar een gerechtelijk bevel had verkregen om het te beschermen tegen schuldeisers.

Analisten van JPMorgan (NYSE:) en Citi zeiden in onderzoeksaantekeningen dat Banco Bradesco SA de grootste nominale blootstelling aan het bedrijf had, terwijl Banco BTG Pactual SA de grootste blootstelling had als percentage van de leningen.

Americanas onthulde vorige week bijna $ 4 miljard aan “boekhoudkundige inconsistenties”. De chief executive en chief financial officer namen ontslag. De aandelen van de retailer zijn dit jaar tot nu toe met bijna 80% gedaald.

Americanas zou aansprakelijk kunnen worden gesteld om tot 40 miljard reais ($ 7,81 miljard) aan schulden eerder dan gepland terug te betalen, en een rechter stelde een termijn van 30 dagen vast voor het aanvragen van een mogelijke faillissementsbescherming.

Op zaterdag heeft BTG beroep aangetekend tegen een beslissing die Americanas beschermde tegen schuldeisers, waarbij de aandeelhouders van de retailer, een drietal Braziliaanse miljardairs en oprichters van 3G Capital werden aangevallen.

Rekening houdend met de schattingen van JPMorgan en Citi, had BTG een blootstelling van 1,9 miljard reële waarde aan Americanas, die goed was voor ongeveer 1,5% van zijn leningen, terwijl Bradesco een blootstelling had van 4,7 miljard reais, of 0,5% van de leningen.

Santander Bank (BME:) Brasil SA, de lokale afdeling van de Spaanse Banco Santander, had een blootstelling van 3,7 miljard reais, of ongeveer 0,6% van de leningen.

“We vinden dat de impact van onze dekking kan variëren van 1% tot 7% ​​in netto-inkomen en van 0,1% tot 1% in termen van eigen vermogen”, zei Citi, erop wijzend dat Santander Brasil, BTG en Bradesco het meest getroffen zouden zijn in beide rekeningen.

Sergio Rial, de vertrekkende CEO van Americanas die de inconsistenties in de boekhouding aan het licht bracht, is een voormalig hoofd van Santander Brasil, waar hij nog steeds voorzitter is van de raad van bestuur.

“Op basis van eerdere bedrijfszaken in Brazilië, denken we dat banken ongeveer 30% ervan zouden moeten gaan voorzien, wat uiteindelijk kan toenemen, afhankelijk van de uitkomst van Hoofdstuk 11”, aldus JPMorgan.

De aandelen in BTG daalden maandag met meer dan 4%, terwijl Santander Brasil en Bradesco elk meer dan 3% daalden, vergeleken met een daling van 1,7% in de Braziliaanse benchmark-aandelenindex.

Americanas-aandelen kelderden met 41,6% tot 1,84 real op maandag, na een daling van 77,33% op donderdag.

Moody’s (NYSE:) verlaagde de rating van de retailer naar “Caa3”, waardoor het opnieuw werd beoordeeld voor een verdere verlaging, en een tweede branchegroep spande een rechtszaak aan tegen het bedrijf in Rio de Janeiro.

Het Instituto da Cidadania, dat burgers en consumenten vertegenwoordigt, zei in een eerste beëdigde verklaring dat het bedrijf te kwader trouw handelde, “gezien de houding van de beklaagde om valse financiële verklaringen in te dienen”.

Americanas weigerde commentaar te geven.

Een branchegroep die investeerders vertegenwoordigt, klaagt de retailer ook aan.

“Het scenario blijft ongunstig voor het bedrijf en we blijven aanbevelen om zijn activa te verlaten”, zei Gabriel Araujo Gracia, analist van Guide Investimentos, in een onderzoeksnota, daarbij verwijzend naar de hoge mate van onzekerheid rond de zaak. “Het verhaal lijkt nog lang niet ten einde.”

($ 1 = 5,1248 reais)

Plaats een reactie