Braziliaanse markten tuimelen op Lula’s eerste volledige dag in functie Door Reuters in 2023

laatste update: 02-2023


2/2

©Reuters. De Braziliaanse president Luiz Inacio Lula da Silva, zijn vrouw Rosangela “Janja” da Silva en Chief Raoni lopen door de helling van het Planalto-paleis na de beëdigingsceremonie van Lula, in Brasilia, Brazilië, 1 januari 2023. REUTERS/Ricardo Moraes

2/2

Door Anthony Bodle

BRASILIA (Reuters) – De Braziliaanse markten hebben maandag een vernietigend oordeel geveld over de eerste volledige werkdag van de linkse president Luiz Inacio Lula da Silva, nadat hij had beloofd prioriteit te geven aan sociale kwesties en opdracht had gegeven tot een budgettaire verlenging van een vrijstelling van brandstofbelasting.

Lula’s beslissing om de vrijstelling van brandstofbelasting te verlengen, waardoor de schatkist 52,9 miljard reais (9,9 miljard dollar) per jaar aan belastinginkomsten zal worden ontnomen, was een scherpe berisping van zijn minister van Financiën Fernando Haddad, een loyalist van de Arbeiderspartij (PT) die het had gezegd niet zou worden verlengd.

Haddad, die de vrees van de markt wil wegnemen dat hij de fiscale discipline niet zal handhaven, trad maandag aan en beloofde de uitgaven onder controle te houden. “We zijn hier niet voor avonturen”, zei hij.

Markten leken niet overtuigd.

De reële valuta verloor tijdens de middaghandel 1,5% in waarde ten opzichte van de dollar, terwijl de benchmark-beursindex van Sao Paulo 3,06% verloor. De aandelen van het door de staat gerunde oliebedrijf Petrobras daalden bijna 6,45%.

In toespraken die hij zondag bij zijn inauguratie in Brasilia hield, beloofde Lula dat het bestrijden van honger en armoede “het kenmerk” zou zijn van zijn derde presidentschap, na twee eerdere periodes waarin hij het land bestuurde van 2003 tot 2010.

Financiële analisten zeiden dat de start van Lula’s derde presidentschap in overeenstemming was met zijn campagnebeloften en leek op eerder beleid van de Arbeiderspartij dat tot een diepe recessie leidde.

Lula versloeg in oktober ternauwernood de extreemrechtse zittende Jair Bolsonaro, waardoor het grootste land van Zuid-Amerika weer op een links spoor kwam.

Maandag gaf Lula de ministers opdracht om de stappen van de vorige regering om staatsbedrijven te privatiseren in te trekken, waaronder studies om Petrobras, het postkantoor en de staatsomroep EBC te verkopen.

Op zondag ondertekende hij een decreet tot verlenging van een vrijstelling voor brandstoffen van federale belastingen, een maatregel die zijn voorganger had aangenomen om hun kosten te verlagen in de aanloop naar de verkiezingen, maar die de Schatkist 52,9 miljard reais ($ 9,9 miljard) zal ontnemen. per jaar fiscaal inkomen.

De federale belastingvrijstelling voor brandstoffen duurt een jaar voor diesel en biodiesel en twee maanden voor benzine en ethanol, zo blijkt uit een decreet dat maandag in het staatsblad is gepubliceerd.

Gabriel Araujo Gracia, analist bij Guide Investimentos, zei dat Lula’s plannen om de sociale uitgaven te verhogen, de rol van staatsbanken uit te breiden en een grondwettelijk verplicht uitgavenplafond af te schaffen, teruggingen tot de slechtste dagen van het bewind van de Arbeiderspartij.

“Het beleid doet ons meer denken aan de regering van Dilma Rousseff dan aan die van Lula”, zei Gracia, verwijzend naar Lula’s zorgvuldig uitgekozen opvolger, die tijdens zijn ambtsperiode werd afgezet. “Haar beleid leidde tot de ergste recessie van Brazilië sinds 1929.”

Lula, die tijdens zijn eerste twee termijnen miljoenen Brazilianen uit de armoede heeft gehaald, bekritiseerde Bolsonaro omdat hij de honger naar Brazilië had laten terugkeren, en huilde tijdens zijn toespraak tot supporters op zondag toen hij beschreef hoe de armoede weer was toegenomen.

Geallieerden zeiden dat Lula’s hernieuwde sociale geweten het resultaat was van zijn 580 dagen in de gevangenis, meldde Reuters zondag.

Lula trapt zijn derde presidentiële termijn af nadat hij het Congres heeft overgehaald om een ​​eenjarig, 170 miljard reais verhoogd sociaal uitgavenpakket goed te keuren, in overeenstemming met zijn campagnebeloften.

“Het pakket was uiteindelijk groter dan verwacht, met mogelijke gevolgen voor de houdbaarheid van de overheidsschuld”, zei Banco BTG Pactual in een onderzoeksnota.

Lula bracht zijn eerste dag op kantoor door met een ontmoeting met meer dan een dozijn staatshoofden die zijn inauguratie bijwoonden.

De ontmoetingen begonnen met de koning van Spanje en gingen door met Zuid-Amerikaanse presidenten, onder wie de linkse leiders van Argentinië, Chili en Bolivia, evenals vertegenwoordigers van Cuba en Venezuela, en vice-president Wang Qishan van China.

Op Twitter zei Lula dat hij een brief had ontvangen van de Chinese leider Xi Jinping waarin hij de wens uitsprak om de samenwerking tussen de twee landen te versterken.

“China is onze grootste handelspartner en we kunnen de betrekkingen tussen onze landen verder uitbreiden”, voegde Lula eraan toe.

De nieuwe president zal ook aanwezig zijn bij de wake van de Braziliaanse voetbalster Pele, die donderdag op 82-jarige leeftijd stierf na een strijd tegen darmkanker.

Lula zal dinsdagochtend zijn respect betuigen en hulde brengen aan Pele en zijn familie, zei het kantoor van de president in een verklaring.

($ 1 = 5,3633 reais)

Plaats een reactie