Blackstone ontmoet geldschieters in het kantoorgebouw in Chicago, een investering die vorig jaar tot nul werd afgeschreven

laatste update: 06-2023


Blackstone Inc. begon gesprekken met zijn geldschieters over opties op een aflopende senior lening van $ 309,8 miljoen op een kantorencomplex van 1,3 miljoen vierkante meter in de grotendeels gewilde wijk River North in Chicago.

Blackstone BX,
+2,32%
blijft actueel vanaf de laatste betaling van 9 mei op het klasse-A kantorencomplex aan 350 North Orleans Street, dat concurreert met high-premium adressen op zijn locatie net ten noorden van het centrale zakencentrum dat bekend staat als de Loop. Maar volgens kredietbeoordelaar KBRA is de schuld overgedragen aan een speciale dienst.

Het overdragen van een lening aan speciale dienstverlening is het begin van discussies tussen een lener en een geldschieter wanneer leningen in obligatiedeals het risico lopen in gebreke te blijven. De lening vervalt in juli.

Blackstone, een van ’s werelds grootste investeerders in commercieel onroerend goed, is al lang een favoriete lener van Wall Street, vaak met de laagste tarieven die beschikbaar zijn en ruime toegang tot schulden.

Maar meer leners met aflopende schulden dit jaar zijn op zoek naar schuldverlengingen, leningaanpassingen of het simpelweg teruggeven van eigendommen aan kredietverstrekkers in een tijdperk van goedkope en overvloedige kredietverlening.

Verwant: Schulden op trofee-kantoorgebouwen beginnen te dalen naarmate de leningen opeisbaar worden

‘Het pand ondervindt de bekende tegenwind waarmee traditionele kantoorgebouwen in de VS te kampen hebben zonder eersteklas moderne voorzieningen en deze locatie in de [Chicago] De deelmarkt River North was bijzonder uitdagend.’


– Zwarte steen

In een teken des tijds voor belegerde kantoorgebouwen, nu meer werknemers profiteren van werk-van-huis- of thuis-/kantoorhybride regelingen met werkgevers, schreef Blackstone vorig jaar zijn investering in het onroerend goed in Chicago op nul. Dat betekent dat het geen economische waarde meer heeft, wat kan gebeuren wanneer de schuld op een gebouw hoger is dan de waarde van het onroerend goed.

“Het pand ondervindt de bekende tegenwind waarmee traditionele kantoorgebouwen in de VS te kampen hebben met een gebrek aan eersteklas moderne voorzieningen en deze locatie in de River North-submarkt was bijzonder uitdagend, daarom hebben we deze investering vorig jaar feitelijk tot nul afgeschreven”, aldus Blackstone. in een verklaring.

De bezettingsgraad van het gebouw was voor het laatst vastgepend op 75,4% in december, maar was lager dan de 92,1% toen de lening met variabele rente vijf jaar geleden werd verstrekt door Goldman Sachs GS.
-0,38%,
volgens KBRA. Landelijk staan ​​kantoorgebouwen ongeveer halfleeg drie jaar sinds de pandemische sluitingen van 2020.

De lener is een aan Blackstone gelieerde onderneming, het Blackstone Real Estate Partners VIII-fonds, dat tot en met het eerste kwartaal van 2023 een rendement van 16% voor het fonds rapporteerde. Wereldwijd beheert Blackstone $ 585 miljard aan onroerend goed.

“Wat je bezit is belangrijk, en traditionele kantoren in de VS vertegenwoordigen vandaag minder dan 2% van onze wereldwijde portefeuille versus meer dan 60% in 2007, zei Blackstone over zijn blootstelling aan de kantorensector. “We hebben ons bewust gericht op sectoren als logistiek en datacenters, die profiteren van uitzonderlijk sterke macro-wind in de rug en vraag/aanbod-fundamentals.”

Een woordvoerder van Blackstone zei dat de overdracht niet aangaf dat de lener de sleutels teruggaf aan de geldschieter. Ondertussen is de oorspronkelijke lening van $ 310 miljoen nonrecourse, wat betekent dat de geldschieter geen ander onderpand van Blackstone kan nastreven om de schuld terug te betalen.

Verwant: De trofee verliezen? Een hypotheekrekening van $ 45 miljard komt eraan voor enkele van Amerika’s kenmerkende commerciële eigendommen

Aandelen sloten maandag overwegend hoger, met de Dow Jones Industrial Average DJIA,
-0,42%
140 punten lager, de S&P 500-index SPX,
+0,02%
behaalde zijn op een na hoogste slotkoers van 2023 en de Nasdaq Composite Index COMP,
+0,50%
volgens Dow Jones Market Data de hoogste finish sinds augustus. De aandelen van Blackstone Inc. stegen maandag met 2,3%, maar zijn het afgelopen jaar met ongeveer 21% gedaald.

Plaats een reactie