Binance is van plan om rivaliserende beurs FTX te kopen in een deal die de crypto-industrie opschudt

laatste update: 12-2022


Binance, ’s werelds grootste crypto-uitwisseling, heeft een intentieverklaring ondertekend om de niet-Amerikaanse activa van rivaliserende FTX te verwerven, die wordt geconfronteerd met een “aanzienlijke liquiditeitscrisis”, aldus Changpeng Zhao, mede-oprichter en CEO van Binance.

Zhao zei dat Binance de komende dagen due diligence zal uitvoeren, volgens een tweet dinsdag. “Er is een aanzienlijke liquiditeitscrisis” bij FTX, terwijl Binance volgens Zhao van plan is deze te helpen dekken. De voorwaarden van de voorgenomen overname zijn niet bekendgemaakt.

FTX’s chief executive, crypto-miljardair Sam Bankman-Fried, tweette dinsdag dat de beurs een “strategische transactie” was aangegaan met Binance, in afwachting van due diligence. Vertegenwoordigers van FTX hebben niet gereageerd op verzoeken om commentaar.

“FTX.US en Binance.US zullen niet worden beïnvloed door de deal”, tweette Bankman-Fried.

Indien voltooid, zou de overname de meest spraakmakende deal in de crypto-ruimte kunnen zijn, wat leidt tot verdere consolidatie van uitwisselingen van digitale activa. Binance is ’s werelds grootste crypto-uitwisseling met een 24-uurs handelsvolume, terwijl FTX volgens CoinMarketCap op de derde plaats staat.

Crypto-update: Hoe grote crypto-tokens reageren op de voorgestelde overname van FTX door Binance

Sommige analisten en experts vergeleken Bankman-Fried eerder met financier JP Morgan, aangezien de eerste eerder dit jaar verschillende noodlijdende cryptobedrijven kocht of ondersteunde, waaronder makelaar Voyager en kredietverstrekker BlockFi. Morgan, een legendarische investeerder, kwam tussenbeide om worstelende bedrijven te redden tijdens de Paniek van 1907.

Binance’s voorgestelde overname van FTX vindt plaats nadat de spanning tussen de twee beurzen is gestegen, zoals Zhao zondag tweette dat Binance zou beginnen met het liquideren van zijn resterende FTT-tokens, het oorspronkelijke token van FTX, dat in zijn boeken staat. Binance bezat ongeveer 23 miljoen FTT-tokens, met een waarde van meer dan $ 500 miljoen op basis van de huidige prijs, volgens een Bloomberg-artikel waarin mensen worden geciteerd die bekend zijn met de kwestie.

Zhao zei dat de beslissing om FTT-tokens te liquideren te wijten was aan “recente onthullingen”, zonder uit te wijden waar hij naar verwees. Vertegenwoordigers bij Binance hebben niet gereageerd op verzoeken om commentaar. Vorige week meldde CoinDesk dat een groot deel van de balans van Alameda Research, het cryptohandelsbedrijf van Bankman-Fried, uit FTT-tokens bestond.

De FTT daalde dinsdag met meer dan 20% tot een dieptepunt van $ 14, het laagste niveau sinds februari 2021, voordat het terugkeerde naar ongeveer $ 17,40. FTX zag ook meer opnames, waarbij de stablecoin-reserves maandag een jaarlijks dieptepunt bereikten, een daling van meer dan 90% in de afgelopen twee weken, volgens gegevens van CryptoQuant. FTX leek dinsdagochtend de opnames tijdelijk te hebben stopgezet, meldde het Block onder verwijzing naar on-chain-gegevens.

“Onze teams werken aan het wegwerken van de opnameachterstand”, tweette Bankman-Fried dinsdag. “Dit zal liquiditeitsproblemen oplossen; alle activa worden 1:1 gedekt. Dit is een van de belangrijkste redenen waarom we Binance hebben gevraagd om binnen te komen’, schreef Bankman-Fried.

“We waren getuige van een enorme bankrun op FTX met enorme hoeveelheden opnames en ook FTX die opnames stopte”, zegt Vetle Lunde, senior analist bij Arcane Research. “Het komt voort uit de bezorgdheid en de algemene angst met betrekking tot de blootstelling aan Alameda en de overloopeffecten die kunnen hebben op FTX.”

“FTX heeft een vrij ondoorzichtige structuur. Het onderscheid tussen FTX en Alameda, en de risico’s die Alameda op FTX zou kunnen plaatsen, is een beetje onduidelijk”, aldus Lunde.

Cory Klippsten, chief executive bij Swan Bitcoin, zei dat “al deze gecentraliseerde bedrijven met grote stapels altcoins op hun balans letterlijk vertrouwensspellen zijn. Ze zijn van nature kwetsbaar, vatbaar voor een Lehman-achtige ineenstorting op elk moment.” Altcoins worden door sommige industriedeelnemers gebruikt om te verwijzen naar cryptocurrencies die geen bitcoin zijn.

Plaats een reactie