Bill Ackman blaast vete tussen miljardairs nieuw leven in door te zeggen dat Carl Icahn een vriend nodig heeft

laatste update: 06-2023


‘Icahn’s favoriete Wall Street-uitspraak: “Als je een vriend wilt, neem dan een hond.” Tijdens zijn legendarische carrière heeft Icahn veel vijanden gemaakt. Ik weet niet of hij echte vrienden heeft. Hij kan er hier wel een gebruiken.’


— Bill Ackman, oprichter en CEO, Pershing Square Capital Management

Dat was miljardair hedgefondsmanager Bill Ackman, oprichter en CEO van hedgefonds Pershing Square Capital Management, die woensdag in een tweet zijn langdurige vete met miljardair activistische investeerder Carl Icahn nieuw leven inblies.

Ackman verwees naar de gevolgen van het recente rapport van short-selling firma Hindenburg Research dat Icahn’s beursgenoteerde investeringsvehikel, Icahn Enterprise Partners LP IEP, ervan beschuldigde
-13,39%,
van het opblazen van activawaarden en ervoor zorgen dat zijn bedrijf tegen een hoge premie handelde. Het rapport heeft IEP meer dan $ 6 miljard aan verloren marktkapitalisatie gekost.

Zie voor meer: Carl Icahn weerlegt het rapport van short seller Hindenburg Research. Het heeft zijn bedrijf al 6 miljard dollar aan marktkapitalisatie gekost.

Ackman zei dat hij geen lange of korte IEP is, maar alleen ‘van een afstand toekijkt’.

Maar hij leek het eens te zijn met de oprichter en CEO van Hindenburg, Nate Anderson, die vraagtekens zette bij de margeleningen die aan Icahn waren verstrekt met zijn ongeveer 85% -belang in IEP als onderpand. Icahn heeft de voorwaarden van die leningen niet bekendgemaakt, hoewel hij onlangs de Financial Times vertelde dat hij het geld gebruikte om extra investeringen te doen buiten zijn beursgenoteerde voertuig om.

“Door de jaren heen heb ik veel geld verdiend met geld”, zei hij. “Ik hou ervan om een ​​oorlogskas te hebben en door dat te doen kreeg ik meer een oorlogskist”, zei hij.

Ackman zei dat de geldschieter of geldschieters “uiterst bezorgd moeten zijn over de situatie”, vooral nadat IEP een federaal onderzoek naar zijn activiteiten en corporate governance heeft bekendgemaakt.

Icahn van zijn kant noemde de analyse van Hindenburg “misleidend en egoïstisch” en zei dat deze uitsluitend bedoeld was om IEP-aandeelhouders op de lange termijn te kwetsen.

Ackman vergeleek de situatie met het mislukte investeringsfonds Archegos, “waar de swap-tegenpartijen werden getroost door elk een relatief kleinere blootstelling aan de situatie te hebben.”

“Het probleem is dat meerdere geldschieters zorgen voor een meer chaotische situatie. Het enige dat nodig is, is dat één geldschieter de rangen breekt en aandelen liquideert of probeert af te dekken, voordat het huis instort. Hier is de patsy de laatste geldschieter die liquideert.

Ackman sprak ook zijn verbazing uit dat Icahn de voorwaarden van de margelening niet heeft bekendgemaakt, of zelfs maar heeft gezegd wie ze heeft verstrekt.

“Mijn begrip van de 13D SEC-regels is dat ze openbaarmaking van financieringsbronnen en zelfs kopieën van financieringsovereenkomsten vereisen, hoewel veel investeerders deze vereisten negeren.”

Ackman vroeg zich ook af hoe het grote dividendrendement van IEP haalbaar is, aangezien het niet wordt ondersteund door operationele kasstromen.

“Het rendement wordt gegenereerd door kapitaal terug te geven aan externe aandeelhouders, dat op zijn beurt wordt gefinancierd door het bedrijf dat aandelen verkoopt aan investeerders”, aldus Ackman.

Het probleem van Icahn is nu dat zijn systeem is verkocht door de short seller, schreef Ackman.

“Transparantie is niet de vriend van $IEP het heeft een daling van meer dan 50% in de aandelen veroorzaakt, waardoor Icahn meer aandelen heeft geplaatst, nu meer dan 65% van zijn bezit, “zei hij.

Het slechte bloed tussen Icahn en Ackman gaat terug op een zakelijk geschil dat de twee hadden over een deal uit 2003 waarbij Hallwood Realty betrokken was. De rechtszaak tussen hen duurde jaren.

Maar hun vijandigheid voor elkaar bereikte een crescendo in 2013, toen Bill Ackman publiekelijk een short-sellingcampagne van $ 1 miljard voerde tegen Herbalife. Icahn voelde zwakte en nam een ​​longpositie in de aandelen van Herbalife en hielp Ackman in de loop van de tijd aanzienlijke verliezen op zijn weddenschap toe te brengen.

De twee beweerden dat ze het goed hadden gemaakt in 2014, toen ze samen verschenen op een investeringsconferentie die werd uitgezonden door CNBC. Ackman had eerder een zacht schot op Icahn genomen vanwege het Hindenburg-rapport en zei dat er een “karmische kwaliteit” in zat. Maar nu lijkt hun Wall Street-strijd weer losgebarsten.Plaats een reactie