Big Tech is al jaren een toevluchtsoord voor inkomsten, maar veiligheid is niet langer zeker in 2022

laatste update: 12-2022


De grootste week van het resultatenseizoen voor het derde kwartaal zal waarschijnlijk ook de meest angstaanjagende zijn, aangezien een aanval van eenmalige trefzekere techgiganten zich voorbereiden om te rapporteren te midden van bezuinigingen op het personeel en tekenen van een afnemende vraag naar digitale advertenties, e-commerce en smartphoneverkoop.

De dyspepsie voor tech-investeerders begint dinsdag, met inkomsten van Microsoft Corp. MSFT,
+2,53%
en Google-moeder Alphabet Inc. GOOGL,
+1,16%

GOOG,
+0,94%.
Facebook-ouder Meta Platforms Inc. META,
-1,16%
meldt woensdag. Inkomsten van Apple Inc. AAPL,
+2,71%
en online retailer Amazon Inc. AMZN,
+3,53%
rond het resultatenseizoen van Big Tech donderdag af.

De resultaten zullen volgen op een tweejarige digitale hausse uit het pandemische tijdperk die is ingehaald door inflatie, een sterkere dollar en een grotere gretigheid om terug te keren om te reizen, uit eten te gaan en andere aspecten van het prepandemische leven. En ze arriveren nadat technologieaandelen jarenlang hoger zijn gestegen – vaak zonder onderbreking en met schijnbaar gegarandeerde groei – tot ze in 2022 slippen.

Mis het niet: Tech-inkomsten staan ​​​​op het punt om te duiken en er is geen reddingsboei in zicht

De resultaten van vorige week van Snap Inc. SNAP,
-28,08%
waren een potentiële proloog. Aandelen van het socialemediaplatform doken onderuit nadat het wees op verwelkende digitale advertenties en concurrentie van TikTok, signaleerde potentiële kostenbesparingen en bood geen financiële vooruitzichten voor het belangrijke vakantieseizoen.

De zorgen over een terugval in de uitgaven voor digitale advertenties bij bedrijven die op de recessie letten, zijn vooral zorgwekkend voor Alphabet en Meta. JPMorgan-analisten wezen op zwakkere groeitrends in het belangrijkste online zoeksegment van Google en een grotere concurrentiedreiging voor YouTube van TikTok. En ze zeiden dat ze op zoek zouden zijn naar tekenen van betrokkenheid bij Instagram Reels, evenals tekenen dat Meta-executives zich inzetten om de uitgaven voor zijn enorme metaverse ambities te beheersen.

Inkomstenvooruitzichten: Google is misschien wel de veiligste van de digitale reclamegiganten, maar dat zegt op dit moment niet veel

“Het sentiment blijft voorzichtig in ons dekkingsuniversum, met een vertraging van de seculaire groei, toenemende concurrentie en toenemende macro-economische zorgen”, schreven analisten van JPMorgan.

FactSet-voorspellingen geven ook enig idee van hoe groot de winstonderdrukker is die beide bedrijven vertegenwoordigen voor de communicatiedienstensector van het financiële-databedrijf.

“Op bedrijfsniveau leveren Meta Platforms en Alphabet de grootste bijdrage aan de winstdaling voor de sector”, zei FactSet-analist John Butters in een rapport op vrijdag. “Als deze twee bedrijven werden uitgesloten, zou de daling van de blending-inkomsten voor de sector verbeteren van -12,5% naar -2,7%.”

Enkele grotere techreuzen hebben al aangegeven dat er kostenbesparingen komen. Microsoft heeft bijvoorbeeld plannen bevestigd om ongeveer 1.000 werknemers te ontslaan. Vooruitlopend op de resultaten waren de analisten van Zacks optimistisch over de cloudvooruitzichten van Microsoft en de groei in zijn Teams-platform, aangezien digitale acceptatie en werken op afstand doorgaan. Maar analisten maken zich zorgen over een scherpe daling van de vraag naar pc’s.

Volledige preview van de inkomsten: Microsoft-inkomsten aan dek te midden van ontslagen, angst voor recessie

Amazon heeft het grootste deel van het jaar de kosten verlaagd en analisten verwachten dat het bedrijf in het kwartaal winst zal maken, na twee opeenvolgende kwartaalverliezen die grotendeels verband hielden met zijn belang in de worstelende fabrikant van elektrische voertuigen Rivian Automotive Inc. RIVN,
+3,87%.
Toch blijft Wall Street bezorgd over een achterblijvende vraag in zijn online winkelactiviteiten tijdens het belangrijkste winkelseizoen voor de feestdagen.

Verdiensten Amazon: ‘Het goede nieuws is dat de consument nog steeds geld uitgeeft. Het slechte nieuws is dat ze geen geld uitgeven aan e-commerce.’

Apple is een van de weinige techreuzen waarvan het gerucht niet gaat dat er in het personeelsbestand wordt bezuinigd, maar er zijn berichten dat de iPhone-maker de productie van zijn kernproduct terugschroeft. Er zijn ook vragen over wat de iPhone-prijsstrategie van het bedrijf – dat wil zeggen niet verhogen op de nieuwste iPhone-modellen – zegt over de algehele vraag.

Apple-inkomsten: wat betekenen de iPhone-productierapporten eigenlijk?

Dit zijn slechts het topje van een enorme berg winstrapporten die in de drukste week van het seizoen komen, met een derde van de S&P 500 SPX,
+2,37%
bedrijven en 40% van de Dow Jones Industrial Average DJIA,
+2,47%
componenten gepland om te rapporteren. Naast Apple, Intel en Microsoft zullen de Dow-namen die de komende week rapporteren, onder meer Coca-Cola Co. KO,
+1,60%
en McDonald’s Corp. MCD,
+1,91%.

Zie ook: Beleggers op de aandelenmarkten zetten zich schrap voor de drukste week van het winstseizoen. Hier is hoe het zich tot nu toe opstapelt.

Een vijfde van de S&P 500-bedrijven heeft tot nu toe resultaten voor het derde kwartaal gerapporteerd, volgens gegevens van FactSet, en 72% van die bedrijven heeft de winstverwachtingen overtroffen, terwijl 70% de verkoopprognoses heeft overtroffen. Die resultaten hebben tot dusver de winstgroeiprognose voor het derde kwartaal iets hoger gemaakt dan vorige week, aldus Butters van FactSet in zijn weekrapport. Maar de vooruitzichten waren nog niet zo rooskleurig als eind september.

De oproep om in je agenda te zetten

Ontslagen bij Intel

Intel Corp. INTC,
+3,41%
naar verluidt van plan om volgende maand “gerichte” ontslagen aan te kondigen, volgens een rapport van de Oregonian, dat zei dat er op 1 november meer informatie over de zaak zou kunnen komen. Chief Executive Pat Gelsinger, in een video gericht aan werknemers, zei naar verluidt Intel’s ” de kosten zijn te hoog en onze marges zijn te laag”, lijkt een bericht over ontslagen eerder deze maand te bevestigen. Het is de bedoeling dat Intel na het sluiten van de markten op 27 oktober de winst zal rapporteren. De laatste keer dat Intel een groot aantal medewerkers ontsloeg, was in 2016.

Intel worstelde met zijn marges omdat Gelsinger zich heeft gericht op het uitbouwen en verbeteren van zijn fabricage-inspanningen. Andere chipfabrikanten hebben hun verwachtingen gedimd te midden van Amerikaanse technische beperkingen op China en een scherpe vertraging van pc-verzendingen, die naar verwachting hun grootste daling zullen laten zien sinds het begin van het bijhouden van gegevens.

Zie: Vroege chipinkomsten zorgden voor een zucht van verlichting, maar er komen nog twee grote tests aan

Rapporten van Texas Instruments Inc. TXN,
+3.90%
en KLA Corp. KLAK,
+4,92%,
die respectievelijk dinsdag en woensdag verstrijken, zullen ook meer nuance bieden in de chipindustrie, die ook in China worstelt met tekorten en lockdowns.

De nummers om naar te kijken

Autoverkopen: Ford en GM

General Motors Co. GM,
+4,67%
en Ford Motor Co. F,
+3,57%
rapporteer resultaten op dinsdag en woensdag, respectievelijk. De resultaten van beide autofabrikanten zullen meer kleur geven aan de vraag naar auto’s, te midden van toenemende zorgen over een overaanbod, aangezien stijgende rentetarieven en een vertragende economie potentiële autokopers dreigen af ​​te schrikken.

Inkomstenvoorbeeld: Ford ‘beet al in de spreekwoordelijke kogel’ voor de winst, maar de resultaten van GM kunnen alle kanten op

Edmunds zei vorige maand dat het verwachtte dat de verkoop van nieuwe voertuigen in de VS in het derde kwartaal met 0,9% zou dalen in vergelijking met de periode vorig jaar. De aanbieder van autogegevens zei dat het ontdooien van de toeleveringsketens van chips heeft geholpen om de dealerloten aan te vullen. UBS-analist Patrick Hummel waarschuwde onlangs echter dat het onderaanbod dat de autoprijzen heeft doen stijgen, binnenkort zou kunnen omslaan in een overaanbod.

Voedselprijzen: Chipotle, Kraft Heinz

Mexicaanse fast-casual keten Chipotle Mexican Grill Inc. CMG,
+0,89%
meldt dinsdag winst en Kraft Heinz Co. KHC,
-0,37%
– bekend om eten als Heinz-ketchup en Kraft-macaroni en -kaas – meldt woensdag. De resultaten geven investeerders en consumenten een idee waar de voedselprijzen naartoe gaan, nadat de spanningen in de landbouwsector en de Russische invasie van Oekraïne de graanprijzen opdreven. Beide bedrijven leunen op prijsverhogingen om de verkoop te versnellen, ook al verkopen Kraft Heinz en enkele andere consumentengoederenreuzen in het algemeen minder spullen. Maar sommige analisten hebben zich afgevraagd hoeveel meer speelruimte bedrijven hebben om klanten meer in rekening te brengen.

Plaats een reactie