Biden vraagt ​​het Hooggerechtshof van de VS om de blokkade van het steunplan voor studentenleningen op te heffen. Door Reuters

laatste update: 12-2022©Reuters. FILE FOTO: De Amerikaanse president Joe Biden maakt opmerkingen over het programma voor het vergeven van studieleningen vanuit een auditorium op de campus van het Witte Huis in Washington, VS, 17 oktober 2022. REUTERS/Leah Millis/File Photo

Door Andrew Chung

(Reuters) – De regering van president Joe Biden heeft vrijdag het Hooggerechtshof gevraagd om het bevel van een lagere rechtbank op te heffen dat zijn plan blokkeerde om miljarden dollars aan studentenschuld kwijt te schelden in een uitdaging die was aangespannen door zes door de Republikeinen geleide staten.

In een beleid dat miljoenen Amerikanen ten goede komt, kondigde Biden in augustus aan dat de Amerikaanse regering tot $ 10.000 aan studieleningen zou kwijtschelden voor leners die minder dan $ 125.000 per jaar verdienen, of $ 250.000 voor gehuwde paren.

Het plan van Biden werd betwist door zes staten die beweerden dat het de autoriteit van het congres omzeilde en toekomstige staatsinkomsten bedreigde. Een federale rechter verwierp hun zaak wegens gebrek aan juridische status, hoewel de uitspraak van het 8th Circuit uit St. Louis, Missouri op 14 november het programma blokkeerde terwijl de staten in beroep gingen tegen de beslissing van de rechter.

Het ministerie van Justitie heeft het hooggerechtshof nu in een aanvraag gevraagd om die beslissing ongedaan te maken, omdat het miljoenen economisch kwetsbare leners in het ongewisse laat.

De afdeling suggereerde ook dat het hooggerechtshof het hof van beroep zou kunnen omzeilen en het geschil zelf versneld zou kunnen behandelen, met een beslissing tegen eind juni.

De regering betwist ook een afzonderlijke uitspraak van een federale rechter in Fort Worth, Texas, die ook het schuldverlichtingsprogramma bedreigt. De Amerikaanse rechter Mark Pittman vond het programma op 10 november onwettig toen hij de kant van twee leners koos die een rechtszaak aanspanden omdat ze niet in aanmerking komen voor het programma en vinden dat hun schuld “ook kwijtgescholden moet worden”.

De administratie stopte met het aannemen van aanvragen voor kwijtschelding van studentenschulden na het besluit van Pittman.

Het Congressional Budget Office berekende in september dat de kwijtschelding van schulden de regering ongeveer 400 miljard dollar zou kosten. Het programma zei ook dat studenten die Pell Grants ontvingen ten voordele van studenten met een lager inkomen, tot $ 20.000 van hun schuld kwijtgescholden zullen krijgen.

Er zijn verschillende juridische uitdagingen aangespannen die de bevoegdheid van Biden betwisten om de schuld kwijt te schelden op grond van een wet uit 2003, de Higher Education Relief Opportunities for Students Act, die de regering toestaat federale studieleningen te wijzigen of kwijt te schelden tijdens oorlog of nationale noodsituaties. De regering van Biden beweert dat de COVID-19-pandemie zo’n noodsituatie vertegenwoordigde.

Het beleid, dat op tegenstand van Republikeinen stuitte, vervulde een belofte die de Democratische president deed tijdens de presidentiële campagne van 2020 om met schulden opgezadelde voormalige studenten te helpen.

Plaats een reactie