Biden maakt zich zorgen over de reactie van China op COVID nadat de WHO gegevens in twijfel heeft getrokken Door Reuters

laatste update: 02-2023


3/3

©Reuters. Patiënten liggen op bedden en brancards in een gang op de afdeling spoedeisende hulp van een ziekenhuis, te midden van de uitbraak van het coronavirus (COVID-19) in Shanghai, China, 4 januari 2023. REUTERS/Staff TPX FOTO’S VAN DE DAG

2/3

Door Bernard Orr en Steve Holland

BEIJING/HEBRON, Ky. (Reuters) – De Amerikaanse president Joe Biden uitte zijn bezorgdheid over de aanpak van de COVID-19-uitbraak door China, uren nadat de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) had gezegd dat China te weinig sterfgevallen als gevolg van de ziekte rapporteerde.

De Verenigde Staten zijn een van de meer dan een dozijn landen die reizigers uit China beperkingen hebben opgelegd sinds het vorige maand de strenge COVID-controles schrapte die hun 1,4 miljard inwoners drie jaar lang tegen het virus hadden beschermd.

Wereldwijde gezondheidsfunctionarissen proberen nu grip te krijgen op een uitbraak die ziekenhuizen vult en sommige uitvaartcentra overweldigt, wat in strijd is met het lage officiële dodental van China.

Mike Ryan, de directeur voor noodsituaties van de WHO, vertelde woensdag tijdens een media-briefing dat de huidige cijfers die uit China worden gepubliceerd, een onderschatting zijn van ziekenhuisopnames, patiënten op de intensive care en sterfgevallen.

Uren later zei Biden dat hij zich zorgen maakte over hoe China met de uitbraak omging.

“Ze zijn erg gevoelig … als we suggereren dat ze niet zo openhartig zijn geweest”, vertelde hij verslaggevers tijdens een bezoek aan Kentucky.

De opmerkingen van de WHO over het gebrek aan gegevens behoorden tot de meest kritieke tot nu toe en zouden een reactie van Peking kunnen opleveren wanneer het later op donderdag zijn reguliere persbriefing van het ministerie van Buitenlandse Zaken houdt.

Er was donderdag geen onmiddellijke berichtgeving over de opmerkingen van de WHO in de Chinese staatsmedia. In eerdere verklaringen bagatelliseerde de Chinese regering de ernst van de situatie.

De door de staat gerunde Global Times zei woensdag in een artikel dat COVID-infecties een hoogtepunt hadden bereikt in verschillende grote steden, waaronder de hoofdstad Beijing, daarbij verwijzend naar interviews met artsen in grote ziekenhuizen.

China meldde woensdag één nieuwe COVID-19-dode op het vasteland, vergeleken met vijf een dag eerder, waarmee het officiële dodental op 5.259 komt.

DE AZIATISCHE MARKT HOOPT

Met een van de laagste COVID-dodentol ter wereld, wordt China om politieke redenen routinematig beschuldigd van onderrapportage van infecties en sterfgevallen.

Chinese gezondheidsfunctionarissen hebben gezegd dat alleen sterfgevallen als gevolg van longontsteking en respiratoire insufficiëntie bij patiënten die het virus hadden, worden geclassificeerd als COVID-sterfgevallen.

De methoden voor het tellen van COVID-sterfgevallen variëren van land tot land sinds de pandemie eind 2019 voor het eerst uitbrak in de centraal-Chinese stad Wuhan.

Toch hebben ziekte-experts buiten China gezegd dat de aanpak verschillende andere algemeen erkende soorten potentieel dodelijke COVID-complicaties zou missen, van bloedstolsels tot hartaanvallen, evenals sepsis en nierfalen.

Internationale gezondheidsexperts voorspellen dit jaar minstens 1 miljoen COVID-gerelateerde sterfgevallen in China zonder dringende actie. Het Britse gezondheidsgegevensbedrijf Airfinity schat dat naar schatting elke dag ongeveer 9.000 mensen in China sterven aan COVID.

Ondanks dergelijke zorgen stegen de Aziatische aandelen donderdag op basis van de hoop van investeerders op de opkomst van China uit de pandemie.

“De heropening van China heeft een grote impact … wereldwijd”, zegt Joanne Goh, een investeringsstrateeg bij DBS Bank in Singapore, omdat het niet alleen het toerisme en de consumptie stimuleert, maar ook enkele van de knelpunten in de toeleveringsketen in 2022 kan verlichten.

“Er zullen onderweg haperingen zijn”, zei Goh tijdens een Outlook-presentatie aan verslaggevers. “We geven het zes maanden om het proces aan te passen. Maar we denken niet dat het omkeerbaar is.”

AFVAL TESTEN

Terwijl landen meer informatie proberen te krijgen over de omvang en ernst van de uitbraak in China, hebben verschillende landen eisen gesteld aan reizigers uit China om zich te laten testen op COVID.

Ambtenaren van de Europese Unie adviseerden woensdag dat passagiers die vanuit China naar het 27 leden tellende blok vliegen, een negatieve COVID-19-test moeten ondergaan voordat ze aan hun reis beginnen.

De functionarissen riepen ook op tot het testen en opvolgen van afvalwater op onder andere vliegtuigen die uit China aankomen en op luchthavens die internationale vluchten afhandelen.

China heeft kritiek geuit op grenscontroles die door andere landen aan zijn inwoners worden opgelegd als onredelijk en onwetenschappelijk.

Hoewel China vanaf 8 januari stopt met het verplichten van inkomende reizigers om in quarantaine te gaan, moeten ze nog steeds voor aankomst een COVID-test afleggen.

Inwoners van Hong Kong hebben klinieken overspoeld om zich te laten vaccineren tegen COVID-19 in afwachting van de verwachte heropening van de grens van de stad met het vasteland van China, waarvan sommige mensen vrezen dat dit een golf van infecties naar het financiële centrum zal brengen.

Plaats een reactie