BHP, Rio Tinto-aandelen stijgen door sterke productie, hoopt China Door Investing.com

laatste update: 02-2023©Reuters

Door Ambar Warrick

Investing.com– De aandelen van de Australische mijnreuzen BHP Group Ltd (ASX:) en Rio Tinto Ltd (ASX:) stegen donderdag na sterke productierapporten van beide firma’s en toegenomen optimisme over een economisch herstel in China, hun grootste markt.

De Australische aandelen van BHP stegen met 1,4% en handelden net onder een recordhoogte, terwijl die van Rio Tinto met 3% sprongen naar een hoogste punt in 10 maanden.

BHP postte en registreerde een recordhoge ijzerertsproductie in de zes maanden tot 31 december. De mijnwerker zei ook dat China een “stabiliserende kracht” zal zijn voor de vraag naar grondstoffen in 2023, aangezien het land zijn strikte nul-COVID-beleid terugschroeft.

Toch zag ’s werelds grootste mijnbouwer in december een aanzienlijke daling van de gerealiseerde ijzerertsprijzen. Maar dit werd ook enigszins gecompenseerd door een grote sprong in de gerealiseerde prijzen van thermische steenkoolzendingen, te midden van een toenemende vraag naar energie over de hele wereld.

Rio Tinto, de op één na grootste mijnwerker ter wereld, tijdens het decemberkwartaal. De mijnwerker signaleerde ook een komende productiestijging, aangezien het de recent verworven activa van Turquoise Hill incorporeert en de productie op zijn Australische locaties opvoert.

Maar de mijnwerker sloeg een meer voorzichtige toon aan over China en waarschuwde voor risico’s op korte termijn voor de arbeid en de toeleveringsketen nu het land na drie jaar van afsluitingen weer opengaat.

Toch staan ​​de grondstoffenmarkten klaar voor een heropleving van de vraag met de heropening van China, gezien het feit dat het land een van ’s werelds grootste grondstoffenimporteurs is. De olie- en koperprijzen boekten sterke stijgingen nadat het land eerder deze maand zijn internationale grenzen heropende.

Leden van het Internationaal Monetair Fonds meenden onlangs dat het land al in het tweede kwartaal van 2023 een sterk economisch herstel zou kunnen meemaken.

Maar China worstelt ook met de ergste COVID-19-uitbraak tot nu toe, die tot enige onzekerheid heeft geleid over de timing van een groter herstel dit jaar.

Plaats een reactie