Ben je slechter af dan een jaar geleden? De helft van de Amerikanen zegt ja – de meeste sinds de Grote Recessie. in 2023

laatste update: 03-2023


Hoe voelt u zich op dit moment over uw financiële situatie?

De helft van de Amerikanen zegt dat ze het nu financieel slechter doen dan een jaar geleden. Dat is het hoogste aandeel sinds 2009, volgens de laatste jaarlijkse peiling van Gallup. Maar niet iedereen voelt de pijn: 35% zegt dat ze beter af zijn in vergelijking met een jaar geleden.

“Sinds Gallup deze vraag voor het eerst stelde in 1976, is het zeldzaam dat de helft of meer Amerikanen zeggen dat ze slechter af zijn. De enige andere keren dat dit gebeurde, was tijdens het tijdperk van de Grote Recessie in 2008 en 2009”, aldus het rapport.

Hoge inflatie, stijgende rentetarieven en een bearish aandelenmarkt in 2022 eisten allemaal hun tol van de Amerikaanse financiën – en van hun gevoel van economische zekerheid.

Het aantal Amerikanen dat begin februari een WW-uitkering heeft aangevraagd, is met 13.000 gestegen tot een totaal van 196.000, meldt de regering donderdag. Dat aantal schommelt echter nog steeds in de buurt van de dieptepunten van het pandemietijdperk.

Amerikanen en Republikeinen met een lager inkomen zeiden eerder dat hun financiën het afgelopen jaar waren verslechterd.

Door pandemie veroorzaakte verstoringen van de toeleveringsketen en de Russische invasie van Oekraïne hebben ook de prijzen van energie en voedsel opgedreven. De jaarlijkse stijging van de consumentenprijsindex bedroeg in december 6,6% en koelde af van het hoogste punt in 40 jaar van 9% in juni 2022.

Op alle inkomensniveaus zeiden Amerikanen met een lager inkomen – gedefinieerd als huishoudens die minder dan $ 40.000 per jaar verdienen – eerder dat hun financiën zijn verslechterd. Ongeveer 61% van de Amerikanen met een lager inkomen zei dat hun financiële situatie het afgelopen jaar is verslechterd, vergeleken met 26% die zei dat het is verbeterd en 11% die zei dat het hetzelfde is gebleven.

Meer Republikeinen dan Democraten zeiden dat hun financiën nu slechter zijn, waarbij 61% van de Republikeinen en 37% van de Democraten zegt dat ze slechter af zijn dan vorig jaar. Dit, merken politieke commentatoren op, weerspiegelt waarschijnlijk de steun van de respondenten voor de partij die het Witte Huis bezet.

Overheidsvoordelen uit het pandemietijdperk komen tot een einde

Veel mensen worden geconfronteerd met een dubbele klap, aangezien huishoudens een reeks overheidsvoordelen uit het pandemietijdperk verliezen en de prijzen blijven stijgen.

De verbeterde kinderkortingen, die veel ouders tijdens de pandemie hebben geholpen, liepen vorig jaar af.

En een uitgebreide versie van het Supplemental Nutrition Assistance Program (SNAP) gekoppeld aan de noodsituatie op het gebied van de volksgezondheid zal in de meeste staten op 28 februari eindigen. Meer dan 15 staten, waaronder Alaska en Tennessee, hebben al een einde gemaakt aan deze zogenaamde noodtoewijzingen.

Hoge rentetarieven, creditcardschulden en een bearish aandelenmarkt

Hoge prijzen hebben ondertussen meer Amerikanen ertoe aangezet om op creditcards te vertrouwen. Creditcardsaldi bereikten een recordhoogte van $ 931 miljard in het laatste kwartaal van 2022, een stijging van 18,5% ten opzichte van het voorgaande jaar, volgens een TransUnion TRU,
-0,20%
rapport dat eerder deze maand is uitgebracht.

En omdat de Federal Reserve in 2022 haar referentierente zeven keer heeft verhoogd om de inflatie te bestrijden, is het nu duurder om geld te lenen en schulden af ​​te lossen. Na een nieuwe stijging van 25 basispunten vorige week, bedraagt ​​de rente van de federale fondsen momenteel 4,5% tot 4,75%, het hoogste sinds oktober 2007.

In 2022 beleefden alle drie de grote aandelenindexen hun slechtste jaar sinds 2008 op basis van procentuele dalingen. De Dow Jones Industrial Average DJIA,
+0,50%
daalde met 8,8% in 2022, terwijl de S&P 500 SPX,
+0,22%
zakte 19,4% en de technologie-zware Nasdaq COMP,
-0,61%
daalde met 33,1%.

Maar ondanks dat ze zich slechter af voelen dan vorig jaar, zegt de meerderheid van de Amerikanen – 60% – dat ze optimistisch blijven over het komende jaar, aldus het Gallup-rapport.

“Als dit optimisme aanhoudt en consumenten daarnaar handelen, kan dit helpen om een ​​economische recessie te minimaliseren of af te wenden”, schreven de auteurs.

Plaats een reactie