Beleggers hebben bijna recordniveaus aan contanten en staan ​​mogelijk op het punt om aandelen te kopen

laatste update: 01-2023


Dollarbiljetten.

Eenvoudige afbeeldingen | Even | Getty-afbeeldingen

De cashposities van beleggers zijn bijna recordhoogtes, en dat zou goed nieuws kunnen zijn voor aandelen, aangezien er een muur van geld klaar staat om direct weer op de markt te komen.

Maar de vraag is: zullen die investeerders binnenkort terugkeren, vooral nu het sentiment nog steeds zo zuur is en aandelen het risico lopen op een grote uitverkoop?

Volgens het Investment Company Institute stegen de totale netto activa in geldmarktfondsen in de week die eindigde op 4 januari tot $4,814 biljoen. Dat overschaduwt de eerdere piek van $ 4,79 biljoen in mei 2020, in de eerste maanden van Covid-19.

Deze bedragen zijn inclusief activa van geldmarktfondsen die worden aangehouden door particuliere en institutionele beleggers.

Het niveau van activa in deze geldmarktfondsen is sinds het begin van het jaar van het hoogste niveau gekomen, maar Wall Street heeft de cashstapel al opgemerkt.

“Het is een berg geld!” schreef Stephen Suttmeier, technisch onderzoeksstrateeg van de Bank of America. “Hoewel dit contrair bullish lijkt, hebben hogere rentetarieven het aanhouden van contanten aantrekkelijker gemaakt.”

In een vast patroon blijven terwijl u inkomen verdient

Beleggers die zich zorgen maken over inkomsten en rentetarieven, zijn misschien bereid te wachten voordat ze meer geld in aandelen steken. Tegelijkertijd genereren geldmarktfondsen voor het eerst sinds jaren weer een paar procentpunten aan inkomsten.

Dat betekent dat beleggers misschien een veiligere manier vinden om wat rendement te genereren terwijl ze wachten op het juiste moment om te beleggen. Bedenk dat sweep-accounts, waar beleggers ongebruikte kassaldi op hun effectenrekeningen aanhouden, deze bedragen kunnen parkeren in geldmarktfondsen of geldmarktdepositorekeningen.

Jack Ablin van Cresset Capital zei dat de gedragsverandering ten opzichte van geldmarkten een grotere verschuiving in de investeringsomgeving weerspiegelt.

“Contant geld is niet langer afval. Het betaalt een redelijke rente en dus maakt het de hindernis hoger waarover de risicovolle activa moeten springen om een ​​extra rendement te genereren,” zei Ablin.

Julian Emanuel, senior managing director bij Evercore ISI, zei dat de stijging op de geldmarkten een direct gevolg was van de verkoop van aandelen aan het einde van het jaar.

“Als je kijkt naar de stroomgegevens voor midden december, waren de liquidaties in de orde van maart 2020”, zei hij. “Op de korte termijn was het een heel tegendraads koopsignaal. Voor mij waren dit mensen die de markt aan het einde van het jaar feitelijk verkochten en het gewoon in de geldmarktfondsen parkeerden. Als de verkoop doorgaat, zullen ze meer parkeren.”

Op zoek naar relatief veilige opbrengst

Emanuel zei anekdotisch dat hij tekenen ziet van beleggers die geld verplaatsen van hun lagerbetaalde spaarrekeningen naar hun effectenrekeningen, waar de opbrengsten bijna 4% kunnen bedragen.

Houd er rekening mee dat door banken uitgegeven geldmarktrekeningen zijn verzekerd door de Federal Deposit Insurance Corporation, terwijl geldmarktfondsen dat niet zijn.

Maar nu de inflatie in december met 6,5% op jaarbasis stijgt, beitelen hogere consumentenprijzen eventuele winsten weg.

Ablin zei dat de verandering in de houding van beleggers ten opzichte van geldmarktfondsen en ook vastrentende waarden kwam met renteverhogingen door de Federal Reserve. Sinds afgelopen maart heeft de Fed haar Fed Funds-streefrentebereik verhoogd van nul tot 0,25% tot 4,25% tot 4,50%. Die geldmarktfondsen genereerden voorafgaand aan die renteverhogingen nauwelijks rente.

Fidelity Government Money Market Fund heeft bijvoorbeeld een samengesteld effectief rendement van 3,99%. Het fonds genereerde in 2022 een rendement van 1,31%.

Ablin zei dat obligaties weer aantrekkelijk zijn geworden voor beleggers die op zoek zijn naar rendement.

“We vinden het leuk dat de obligatiemarkt na jaren en jaren eindelijk zijn eigen gewicht draagt”, zei hij. “Vanuit dat perspectief zou je een herschikking verwachten van aandelen naar obligaties. Ze vechten al 10 jaar of langer tegen aandelen met één hand op de rug gebonden.”

Plaats een reactie