Beleggen niet meer interessant vanaf 2026?! Dit weten we (nog niet)..

laatste update: 03-2023


πŸ“· Instagram: πŸ“·
πŸ“œ Contourennota zelf lezen: πŸ“œ
πŸ‘¨β€πŸŽ“ GRATIS Minicursus beleggen: πŸ‘¨β€πŸŽ“

In het coalitievoorstel wordt gesproken over het doorvoeren van een nieuwe box 3 belasting. Op dit moment hebben we een tijdelijke wet die in het leven is geroepen omdat de oude vermogensbelasting oneerlijk bleek te zijn. De regering is voornemens om de box 3 belasting per 2025 te gaan wijzigen, naar een variant waarbij je belasting betaalt over je daadwerkelijke rendement. Uit onderzoek van Capgemeni blijkt nu echter al dat 2025 niet haalbaar is en dat dat op z’n vroegst 2026 zal gaan worden.

Het viel me op dat heel veel mensen hier vragen over stellen, en ook dat heel veel mensen al conclusies trekken over de toekomstige situatie. Dit terwijl er nog helemaal niet duidelijk is hoe deze wetgeving er exact uit gaat zien, met welke percentages we moeten gaan rekenen, etc. Daarom heb ik besloten om hier toch een video over te maken, om de huidige stand van zaken toe te lichten.

πŸ’¬ Onze Discord Chat: πŸ’¬
πŸ’° Aandelen kopen bij DEGIRO (tip): πŸ’°
πŸ”· Crypto kopen bij Bitvavo: πŸ”·

00:00 Intro
01:05 Oude en nieuwe box 3 belasting
03:33 Voorstellen uit contourennota Tweede Kamer
09:40 Wat als je verlies maakt?
11:49 Waarom deze wetgeving in 2026 lastig gaat worden
13:55 Rekenvoorbeelden
17:50 Waarom ik me (nog) niet druk maak over deze regelgeving
19:37 Afsluiting

Disclaimer:
Beleggen brengt risico’s met zich mee, je kan je inleg verliezen.
De inhoud van mijn media is gebaseerd op persoonlijke ervaringen en is uitsluitend bedoeld voor algemene informatiedoeleinden. Aan de informatie uit deze video kunnen geen rechten worden ontleend, je blijft altijd verantwoordelijk voor je eigen handelen. Niets dat ik schrijf of bespreek mag worden opgevat als investerings, juridisch, regelgevend, boekhoudkundig, fiscaal of ander soort advies.

In deze video wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Meer informatie over mijn samenwerkingen en vergoedingen vind je op mijn website onder /

30 gedachten over “Beleggen niet meer interessant vanaf 2026?! Dit weten we (nog niet)..”

 1. Wat niet weet wat niet deert, vooral nu fysiek zilver en goud gaan kopen zolang de prijs laag is. Liefst in cash betalen zodat er geen registratie van is.

 2. Bij belasting over het gemaakte rendement krijg je dan neem ik aan ook aftrek bij gemaakt verlies? Maar dat zal wel weer niet in Nederland

 3. Ik verwacht gewoon meer categorieΓ«n met fictief rendement omdat werkelijk rendement te ingewikkeld wordt.

 4. Stel je koopt nu voor 500.000 euro aandelen. Er komt vΓ³Γ³r 2026 een enorme beurscrash waardoor je aandelen nog maar 100.000 waard zijn. Vanaf 2026 herstelt de beurs zich terug naar 500.000 euro. Je hebt dus vanaf 1-1-2026 zogenaamd 400.000 euro rendement gemaakt en betaalt daar dan 35% belasting over: 140.000 dus. Terwijl je in werkelijkheid geen cent verdiend hebt. Een groot probleem.
  Inmiddels heeft Van Rij trouwens een nieuwe brief aan de kamer gestuurd met plan B, in 2026 doorgaan met meer gediversifieerde forfaitaire rendementen ipv werkelijke rendementen vanwege de verwachte problemen met de uitvoering.

 5. Geweldig channel ik ben uw nieuwe sub voor vandaag ! πŸ™Œ

 6. Dank voor de goede uiteenzetting! Je geeft halverwege de video aan in de video van vorige meer in te zijn gegaan op de veranderingen rondom vastgoed, welke video is dat? Ik kan hem niet terugvinden helaas. Thanks!

 7. Heel veel dank voor deze video, Tim! Heel fijn hoe je deze informatie zo duidelijk kan uitleggen. Dat wordt erg gewaardeerd!

 8. Belastingen daar draaid dit land op!!
  Koop je 'n huis en kom je ooit te overlijden dan gaat voor dat er uitgekeerd wordt eerst opnieuw de fiscus/belasting over heen. Belasting over belasting! Voor er in Nederland 'n euro uitgegeven wordt is de belasting er al 4x over heen geweest compleet absurd!!

 9. Gelukkig heeft de Staat der Nederlanden een ANBI status en kan je alles gewoon opvoeren als gift;-)
  Er is tevens geen contract en/of wilsbeschikking met de BV Nederland. Artikel 3.31 burgelijk wetboek. Etc etc .. studeer eens wat πŸ˜‰

 10. Maar een vermogensaanwasbeslasting is toch absurd? Koop je een huis van 500K als belegging, is dat huis 1miljoen waard na 1 jaar. Moet je het huis verkopen omdat je anders die 500K * (belasting percentage) niet kan betalen :/

 11. Ze hoeven niet meer te doen je spaargeld is al 3 jaar 20 procent verdampt , en dit Jaar gaat er nog eens 7 procent af!πŸ’›πŸ‘

 12. Linksom of rechtsom de overheid naait je! Spaarders en beleggers gaan in de nieuwe situatie veel meer vermogensbelasting betalen!

 13. We zien het tzt wel. Niemand kan de toekomst voorspellen.

  Tegen die tijd ook weer een andere regering.

 14. Dit soort videos zijn alleen maar speculatief. Waarom ?

  Praten over iets dat onbekend is. Tegen die tijd is er een andere regering.

  Je kunt ook al vast een video maken voor het geval je kanker krijgt.

  Zo ontstaat onnodige onrust in het leven van mensen.

 15. Dank voor de VDO. Zeer duidelijk uitgelegd ondank alle onzekerheden die er nog zijn tav de vermeende nieuwe belastingwet. In je voorbeeld over de oude box 3 methode (2022) en noodwet box 3 methode (2023) ga je je wel erg makkelijk over het verschil in belastingdruk tussen deze beide methoden. Beseffen mensen wel dat in het voorbeeld dat je geeft, men bijna 200% meer vermogensbelasting gaat betalen in 2023 tov 2022, bij gelijk blijvend vermogen. Dit is toch onacceptabel!! Waarom hoor je niemand hierover, zowel niet in de politiek als in de mainstream media. ONBEGRIJPELIJK, toch!!??

 16. Een jaar een hiperinflatie en je vermogen in huizen smelt weg door belasting!

 17. Goed dat die vastgoedmannetjes worden aangepakt. Nu gaat het alleen wel heel hard. Wel goed voor lagere huizenprijzen.

 18. Het is en blijft Roversgeld. Belastingdienst Roversdienst.

 19. Zullen er meerdere ijkmomenten zijn gedurende het belasting jaar?

 20. Taxing unrealized gains (niet alleen in NL)

  Ideaal in een systeem wat gebaseerd is op schuld en centrale geldpersen die lekker blijven draaien. Alles wordt "vanzelf" meer waard.

  En zo besteel je je bevolking.

  You'll own nothing…

  Andere vraag voor een andere video: waarom betalen burgers belasting in een systeem waarin centrale banken geld kunnen creΓ«ren zonder dat daar een inspanning tegenover staat?

 21. Uiteindelijk is het allemaal overheidsdiefstal, en we trappen d'r allemaal in.

 22. Het is natuurlijk altijd eerlijk om daadwerkelijk gerealiseerde inkomsten te belasting in plaats van fictief geprojecteerde winsten. Ten eerste kun je ook minder dan die fictieve winsten hebben behaald, of zelfs verliezen, ten tweede is het eerlijk dat als je meer behaalt, je ook meer betaalt. Dus hoe ze ooit op dat fabuleuze idee zijn gekomen om fictieve winsten te verzinnen, met fictieve spreidingen met fictieve percentages is mij een volkomen raadsel.

 23. Fijne video! Ik heb wel een klein vraagje: ik heb zelf een portfolio op Bux. Nog onder die €50.000… betekend dat dat ik 100% onder die vrijstelling val en dus geen belasting daarover hoef te betalen?

 24. Tim , een opmerking over je antwoord hieronder dat er altijd al verschillen tussen de percentages zijn geweest.
  Het percentage ZELF loopt ook op, wat nieuw is.
  2021 > 30% , 2022 > 31% , 2023 > 32% enz. t/m 35%.
  En dan hebben we nog niet eens een regering die enkel en alleen uit linkse ruifgraaiers bestaat…

 25. Wat ik mij ook afvraag als je 80% verlies hebt gemaakt op je crypto-portefeuile je dan belasting moet betalen over enkele coins waar je wel winst op hebt gemaakt.
  We zien wel maar er zijn nog weinig dingen die mij verbazen.

Reacties zijn gesloten.