Bankman-Fried mag klaptelefoon en beperkt internet hebben terwijl hij op borgtocht vrij is, stelt de VS voor door Reuters

laatste update: 03-2023©Reuters. FILE FOTO: Voormalig FTX Chief Executive Sam Bankman-Fried, die wordt beschuldigd van fraude vanwege de ineenstorting van de failliete cryptocurrency-uitwisseling, verlaat de federale rechtbank van Manhattan in New York City, VS op 16 februari 2023. REUTERS/Eduardo Munoz

Door Jonathan Stempel

NEW YORK (Reuters) – Sam Bankman-Fried zou tijdens zijn borgtocht een klaptelefoon moeten hebben zonder internetmogelijkheden en een basislaptop met beperkte functies, maar mag geen andere elektronische communicatieapparatuur gebruiken, aldus het Amerikaanse ministerie van Justitie.

Het voorstel om de communicatie van de oprichter van de FTX cryptocurrency exchange te beperken, werd vrijdag laat ingediend bij de federale rechtbank van Manhattan, namens de regering en het verdedigingsteam van Bankman-Fried.

Het vereist goedkeuring door de Amerikaanse districtsrechter Lewis Kaplan, die toezicht houdt op de zaak.

Kaplan had tijdens een hoorzitting op 16 februari aangegeven dat hij de 30-jarige Bankman-Fried zou kunnen opsluiten omdat hij de limieten van zijn borgtochtpakket van $ 250 miljoen had getest door te communiceren op manieren die niet konden worden gecontroleerd.

De rechter zei dat hij Bankman-Fried niet “los wilde laten in deze tuin van elektronische apparaten”, na beschuldigingen dat Bankman-Fried contact probeerde op te nemen met mogelijke regeringsgetuigen en een virtueel particulier netwerk gebruikte om voetbal te kijken.

Bankman-Fried pleitte niet schuldig nadat aanklagers zeiden dat hij miljarden dollars aan FTX-gelden van klanten had gestolen om verliezen bij zijn Alameda Research-hedgefonds te dichten. Hij wordt geconfronteerd met 12 strafrechtelijke aanklachten op grond van een aanklacht die op 23 februari openbaar is gemaakt.

De voorgestelde klaptelefoon of andere niet-smartphone voor Bankman-Fried zou beperkt zijn tot spraakoproepen en sms-berichten.

Laptop-internetgebruik zou worden beperkt tot gespecificeerde virtuele privénetwerken, 23 websites voor persoonlijk gebruik, waaronder nieuws-, sport- en voedselbezorging, en websites om Bankman-Fried te helpen zich voor te bereiden op zijn geplande proces op 2 oktober.

Bankman-Fried leeft onder huisarrest met zijn ouders, beiden hoogleraren aan de Stanford Law School, in Palo Alto, Californië.

De ouders kwamen overeen om beëdigde verklaringen in te dienen dat ze geen andere elektronische apparaten in huis zouden nemen of hun zoon die van hen zouden laten gebruiken.

Ze kwamen ook overeen dat elk apparaat software zou bevatten die periodiek video’s of foto’s van de gebruiker maakt, die gerechtsambtenaren mogen bekijken, aldus de brief.

De advocaten van Bankman-Fried hebben zaterdag niet direct gereageerd op verzoeken om commentaar.

Plaats een reactie