Bankkopers verwachten zoetstoffen terwijl de Amerikaanse regering de lat hoger legt. Door Reuters in 2023

laatste update: 06-2023


3/3

©Reuters. FILE FOTO: Een bord markeert een filiaal van de First Republic Bank in San Francisco, Californië, VS, 28 april 2023. REUTERS/Loren Elliott/File Photo

2/3

Door Saeed Azhar, David French en Tatiana Bautzer

NEW YORK (Reuters) – De door de overheid bemiddelde aankopen van First Republic, Signature en Silicon Valley banken hebben een vicieuze cirkel gecreëerd waarin kredietverstrekkers in moeilijkheden moeten falen – en overheidssteun moeten krijgen – voordat kopers opstaan, zeggen bronnen uit de industrie.

Het laatste voorbeeld: de Federal Deposit Insurance Corp (FDIC) koos JPMorgan Chase & Co (NYSE:) als de winnende bieder in een veiling om de ingestorte geldschieter te kopen Bank van de Eerste Republiek (OTC:) op maandag.

Nadat First Republic wekenlang worstelde om een ​​koper uit de particuliere sector te vinden, nam de FDIC het in beslag en sloot een deal met JPMorgan om de controle over de meeste van zijn activa over te nemen. JPMorgan zei dat het $ 10,6 miljard aan de FDIC zou betalen, terwijl het een verliesdelingsovereenkomst met de overheid zou sluiten over woninghypotheken en commerciële leningen. De FDIC zou JPMorgan ook $ 50 miljard aan financiering verstrekken voor vijf jaar tegen een niet bekendgemaakte vaste rente als onderdeel van de deal.

“Na wat er met First Republic is gebeurd, willen banken geen andere bank kopen voordat de FDIC het overneemt”, zegt Mayra Rodríguez Valladares, een adviseur financiële risico’s bij MRV Associates die bankiers en toezichthouders opleidt.

“Het is goedkoper, de aandelenkoers daalt en je hebt niet de natuurlijke problemen bij M&A-onderhandelingen (fusies en overnames) die misschien niet eindigen in een deal.”

Het fenomeen wakkert de vrees aan dat de huidige onrust de concentratie van de banksector in de Verenigde Staten rond een handvol instellingen zal versnellen, waardoor de concurrentie voor consumenten afneemt en het risico groter wordt als een gigantische bank failliet gaat.

Silicon Valley Bank, die in maart implodeerde en de aanhoudende onrust in regionale banken veroorzaakte, werd ook gekocht door First Citizens BancShares met hulp van de FDIC. De aankoop kostte ongeveer $ 20 miljard aan een verzekeringsfonds dat wordt gefinancierd door banken en wordt beheerd door de overheid.

De overname van de ingestort handtekeningbank (OTC:) door New Yorkse gemeenschap Bancorp (NYSE:) betrof ook een koper die onderdelen plukte die hij wilde nemen en ongewenste activa achterliet, zoals de crypto-portfolio van Signature. De deal kostte het fonds 2,5 miljard dollar.

Na deze transacties zijn beursgenoteerde kopers nu gemotiveerd om te wachten tot noodlijdende geldschieters instorten, zodat ze betere voorwaarden van de FDIC kunnen krijgen, aldus analisten.

“Voor potentiële kopers is er een reden om te wachten op een surseance van betaling en hulp van de FDIC”, zegt Christopher Wolfe, hoofd van de Noord-Amerikaanse banken bij Fitch Ratings.

FDIC-functionarissen zeggen echter dat potentiële kopers het risico lopen te verliezen als ze de waarde van een overnamedoelwit in de loop van de tijd laten verslechteren terwijl ze wachten op een FDIC-curatele.

Ze ontkennen ook dat megabanken speciale voordelen hebben genoten bij de recente mislukkingen – grote banken konden bieden op SVB, Signature en First Republic, en alleen de laatste in die rij werd overgenomen door een bank die wordt beschouwd als een Global Systemively Important Bank of G-SIB.

Bij het accepteren van een winnend bod in een curateleproces, moet de FDIC de “least-cost”-test volgen, die ervoor zorgt dat de toezichthouder het bod accepteert dat de laagste druk op het depositoverzekeringsfonds veroorzaakt.

JPMorgan en First Citizens weigerden commentaar te geven. New York Community Bancorp (NASDAQ:) reageerde niet op een verzoek om commentaar.

ZOETSTOFFEN

Amerikaanse bankfusies verliepen al moeizaam toen de rente steeg en een recessie opdoemde, schreven analisten van Raymond James in een notitie van 3 april. Het eerste kwartaal was de rustigste opening van een jaar voor bankdeals in een generatie, zeiden ze.

Volatiliteit in regionale bankaandelen maakt het nog moeilijker om deals te sluiten. Neem het in Los Angeles gevestigde PacWest Bancorp – zijn aandelen stegen vrijdag met 82% nadat het donderdag met meer dan 40% was gezakt vanwege het nieuws dat het bedrijf opties aan het onderzoeken was om zijn financiën te versterken.

Marktvolatiliteit weerhoudt bankkopers ervan om genoeg geld bij elkaar te krijgen om afschrijvingen op in moeilijkheden verkerende activa te dekken, wat zou worden veroorzaakt door een traditionele overname, zegt David Sandler, co-head of financial services investment banking bij Piper Sandler Companies.

Hoewel de Amerikaanse autoriteiten in staat waren om deze vereisten te compenseren in de drie curateleprocessen, hebben ze ook de verwachting gewekt dat ze zoetstoffen zullen blijven aanbieden aan kopers om potentiële verliezen op ongewenste delen van gesloten bankportefeuilles te compenseren.

En door JPMorgan, de grootste Amerikaanse bank, toe te staan ​​een ingestorte geldschieter te kopen, hebben ambtenaren een lang gekoesterde opvatting dat de regering zou voorkomen dat bankreuzen groter worden, omvergeworpen, aldus analisten en bankiers.

Bezorgdheid over de vraag of bankreddingen onbedoeld in het voordeel zijn van grotere banken, komt op een moment dat verontruste spaarders hun geld bij kleinere banken weghalen en hun veiligheid zoeken bij grotere instellingen.

Sinds de wereldwijde financiële crisis in 2008 zijn de banken die te groot werden geacht om failliet te gaan vanwege hun belang voor de wereldeconomie, nog groter geworden: de activa van JPMorgan stegen tot $ 3,7 biljoen aan het einde van het eerste kwartaal, vergeleken met bijna $ 1,6 biljoen aan het einde van het eerste kwartaal. eind 2007.

De activa van Bank of America Corp (NYSE:), de op een na grootste geldschieter in de VS, zijn aan het einde van het eerste kwartaal gestegen tot $ 3,2 biljoen, van $ 1,7 biljoen in 2007.

Een ander voordeel van het kopen via een FDIC-curatele is het vermijden van het langdurige goedkeuringsproces van de regelgevende instanties waarmee andere fusies te maken hebben gehad: de Canadese Toronto-Dominion Bank Group heeft donderdag de overname van First Horizon (NYSE:) Corp ter waarde van 13,4 miljard dollar afgeblazen na meer dan een jaar proberen goedkeuring te verzekeren.

Marktdeelnemers kijken of regelgevers meer openstaan ​​voor consolidatie of overnamegoedkeuringen versnellen, zegt Jan Bellens, hoofd van de wereldwijde bank- en kapitaalmarktpraktijk bij EY, een accountantskantoor.

“Ik denk niet dat we al aan het einde van de onrust zijn” voor regionale banken, zei Bellens. “Investeerders moeten erop kunnen vertrouwen dat er geen verdere ongelukken of uitdagingen zullen plaatsvinden.”

Plaats een reactie