Bankdaling verdiept terwijl SVB-besmettingsangst de markten doet rammelen Door Reuters

laatste update: 03-2023©Reuters. FILE FOTO: Een man werkt op de Tokyo Stock Exchange na opening van de markt in Tokio, Japan op 2 oktober 2020. REUTERS/Kim Kyung-Hoon

SINGAPORE (Reuters) – De Aziatische aandelenmarkten daalden dinsdag, met financiële aandelen in Tokio die verliezen leidden als gevolg van angst voor een Amerikaanse bankencrisis waardoor investeerders de sector ontvluchtten en de rentevooruitzichten drastisch verlaagden, zelfs vooruitlopend op de Amerikaanse inflatiecijfers die later op de dag verschijnen.

2% gedaald. De Tokyo Stock Exchange-bankenindex daalde met meer dan 5% en zette daarmee koers naar de sterkste daling in bijna zes maanden. Bankaandelen in Singapore en Australië daalden. De aandelen van Hongkong in HSBC en Standard Chartered (OTC:) daalden met meer dan 5%.

De markten bleven nerveus na de ineenstorting van Silicon Valley Bank vorige week en het faillissement van New York handtekeningbank (NASDAQ:) in het weekend, zelfs nadat de Amerikaanse regering stappen had ondernomen om het systeemvertrouwen te versterken.

Zware verkopen troffen Amerikaanse regionale bankaandelen van de ene op de andere dag en traders renden weg van weddenschappen op Amerikaanse renteverhogingen, omdat ze dachten dat de instabiliteit beleidsmakers voorzichtig zou maken. gestabiliseerd in de handel in Azië en waren laatst 0,6% hoger.

Tweejaars staatsobligaties stabiliseerden na hun grootste rally sinds 1987, en de Amerikaanse rentefutures daalden lichtjes na een sterke stijging in New York, toen de markten elke kans op een renteverhoging van de Fed met 50 basispunten volgende week uitprijsden.

“Bankruns zijn begonnen (en) interbancaire markten staan ​​onder druk”, zegt Damien Boey, chief equity strateeg bij de in Sydney gevestigde investeringsbank Barrenjoey.

“Het is aantoonbaar dat liquiditeitsmaatregelen deze dynamiek hadden moeten stoppen, maar Main Street heeft het nieuws en de wachtrijen in de gaten gehouden – geen financieel loodgieterswerk”, zei hij. “Angst begint zich met zichzelf te voeden, en grotere onzekerheid heeft op zichzelf zijn eigen dynamiek van het verminderen van hefboomwerking en het verminderen van risico’s in gang gezet.”

Van de ene op de andere dag schoot de volatiliteitsindex, bijgenaamd de “angstmeter” van Wall Street, hoger en andere indicatoren van marktstress vertoonden vroege tekenen van spanning. De S&P-bankindex daalde met 7%, de grootste eendaagse daling sinds juni 2020.

JAPAN WEDDEN ONTSPANNEN

Tijdens de Azië-dag probeerden de aandelen rond lunchtijd te stabiliseren en waren ze gestegen vanaf de dieptepunten halverwege de ochtend. MSCI’s breedste index van Azië-Pacific-aandelen buiten Japan daalde met 1,2%.

Ondertussen behaalden obligaties in Australië en Korea hun beste winst in tien jaar dankzij de radicaal gewijzigde vooruitzichten.

De Japanse rente daalde – en sleepte de banken – toen traders stopten met weddenschappen dat Japan spoedig zou afstappen van zijn ultragemakkelijke beleidsinstellingen.

Refinitiv Data toonde aan dat de rente op 10-jaars Japanse staatsobligaties terugdeinsde van een limiet van 50 basispunten en meer dan 27 basispunten daalde in drie dagen tijd, de grootste dergelijke beweging in meer dan twee decennia.

Op aandelenborden leidde Resona Holdings verliezen met een daling van 9%, gevolgd door levensverzekeraar T&D, een daling van 8%.

“De bankaandelen waren gestegen (toen) men dacht dat het monetaire beleid een beetje zou normaliseren”, zegt Jamie Halse, die een op Japan gericht fonds beheert bij Platinum Asset Management in Sydney.

“We hebben gezien dat het rendement op de 10-jaars (staatsobligatie) behoorlijk oploopt … nu is die opwaartse beweging (voor banken) aan het omkeren.”

Elders heeft de dramatische herprijzing van de Amerikaanse renteverwachtingen de Amerikaanse dollar lager gezet. [FRX/]

Het zweefde voor het laatst rond 133,78 yen en $ 1,0705 per euro.

Zenuwen hebben de olieprijzen afgetopt, waarbij de futures onder de $80 per vat zijn gezakt.

Amerikaanse inflatiecijfers die later op de dag verschijnen, zullen waarschijnlijk voor meer volatiliteit zorgen, zelfs als beleggers zien dat de Fed prioriteit geeft aan financiële stabiliteit.

“Het vooruitzicht voor de markt om in de huidige omgeving door sterke Amerikaanse gegevens te ‘kijken’, zou het opwaartse risico van de Amerikaanse dollar kunnen verminderen via (de) CPI, wat een significante afwijking zou betekenen van de volledig gegevensafhankelijke omgeving die zo recentelijk in enkele jaren van kracht was. dagen geleden”, zei NatWest Markets-strateeg Jan Nevruzi.

Plaats een reactie