Ballard Power: weer een zwak kwartaal met meer teleurstelling in het verschiet – Verkoop (NASDAQ:BLDP)

laatste update: 12-2022


scherpzinnigheid86

Opmerking: Ik heb Ballard Power Systems behandeld (NASDAQ:BLDP) eerder, dus beleggers moeten dit zien als een update van mijn eerdere artikelen op het bedrijf.

Maandag meldde de toonaangevende Canadese ontwikkelaar van brandstofcelsystemen Ballard Power Systems (“Ballard” of “Ballard Power”) gewoon weer een reeks teleurstellende kwartaalresultaten:

Financieel overzicht

Persbericht van het bedrijf

Opnieuw miste het bedrijf de consensus-inkomstenverwachtingen met een mijl. Bovendien vertegenwoordigde de geconsolideerde brutomarge van negatief 22% een nieuw meerjarig dieptepunt voor Ballard Power zonder verbetering op korte termijn in zicht:

Dit kwartaal bedroegen onze omzet en brutomarge respectievelijk $ 21,3 miljoen en (22)%. Zoals eerder gecommuniceerd, blijven we een uitdagend beeld van de brutomarge zien dat naar verwachting tot 2023 zal aanhouden totdat onze volumestijgingen en onze initiatieven om de productkosten te verlagen in productie gaan.

Volgens het management tijdens de conference call werd de extra neerwaartse druk veroorzaakt door een verschuiving in de inkomstenmix, de impact van prijsstrategieën, hogere vaste overheadkosten, voorraadaanpassingen en verhoogde inflatiedruk.

Hoewel het iets lager was dan in het tweede kwartaal, bleef het gebruik van contanten aanzienlijk, aangezien het bedrijf een negatieve vrije kasstroom van $ 45,8 miljoen boekte. Dat gezegd hebbende, beschikt Ballard Power nog steeds over bijna $ 1 miljard aan contanten en kasequivalenten, voldoende om het bedrijf tot vijf jaar te financieren in het huidige tempo van cash burn.

De nieuwe orderintake was het enige lichtpuntje in het Q3-rapport, aangezien het bedrijf $ 31,8 miljoen aan nieuwe inkooporders binnenhaalde, waardoor de totale achterstand met 11% opeenvolgend steeg tot $ 102 miljoen.

Houd er rekening mee dat dit aantal geen recent ontvangen inkooporder van Siemens Mobility omvat voor 100 brandstofcelmotoren met een geschatte waarde van ten minste $ 30 miljoen. Helaas zal het waarschijnlijk nog een aantal jaren duren voordat de volledige levering is voltooid, aangezien Siemens Mobility’s nieuwe Mireo Plus H Het aanbod van brandstofceltreinen kent tot nu toe een beperkte vraag van klanten.

Aan de andere kant daalde het orderboek op korte termijn van Ballard met bijna 20% op kwartaalbasis tot een schamele $ 51 miljoen, aangezien eerder verwachte inkomsten uit technologieoverdracht van de Weichai Ballard JV nu op een later tijdstip zullen worden erkend, aangezien het management moest toegeven in de Q&A-sessie van de conference call:

Op het 12-maands orderboek dat daalde tot $ 51 miljoen tot een nettodaling van 10, was wat daar ook in was opgenomen de grootste bijdrage – een van de grootste bijdragen aan de daling was een verschuiving van het 12-maands orderboek, de resterende deel van de overeenkomst voor technologieoverdracht die we hebben met de joint venture. Dus dat werd naar het tijdsbestek van 12 plus maanden geduwd. We zijn bezig met het heronderhandelen van de reikwijdte van dat resterende contract, maar verwachten volledig deze inkomsten te verdienen – die inkomsten in de toekomst. De timing kan de komende jaren worden aangepast, dus we verwachten dat een deel daarvan in ’23 zal komen – voor ’23, ’24 hoogstwaarschijnlijk.

Het volstaat te zeggen dat met slechts $ 51 miljoen aan achterstand voor de komende twaalf maanden, de inkomsten van Ballard Power in 2023 niet in de buurt zullen komen van de heersende analistenconsensus van $ 134,3 miljoen.

Twaalf maanden geleden was de achterstand van het bedrijf op korte termijn nog maar $ 80 miljoen en volgens mijn schattingen zullen de inkomsten voor het volledige jaar 2022 waarschijnlijk uitkomen op ongeveer $ 85 miljoen.

Zelfs op basis van genereuze veronderstellingen, is het onwaarschijnlijk dat de inkomsten van Ballard Power volgend jaar meer dan $ 70 miljoen zullen bedragen, bijna 50% onder de huidige consensus.

Tijdens de telefonische vergadering gingen veel vragen over de onlangs aangekondigde investering van $ 130 miljoen in een nieuwe, grootschalige MEA-productiefaciliteit in Shanghai. Zoals ik vorige maand al heb besproken, was Ballard min of meer gedwongen om binnenlandse activiteiten te vestigen in een waterstofcluster dat in aanmerking komt voor overheidssubsidies om concurrentienadelen te voorkomen en verwachte invoerbelastingverhogingen te omzeilen.

Het is niet verrassend dat het management danste rond de enkele analistenvraag met betrekking tot mogelijke bescherming van het intellectuele eigendom van het bedrijf, waarbij het belangrijkste MEA-product binnenkort in China wordt vervaardigd.

Dat gezegd hebbende, is het onwaarschijnlijk dat de Chinese markt snel zal aantrekken, aangezien de nieuwste subsidieaanpak van de centrale overheid gericht blijft op het opzetten van een complete binnenlandse brandstofceltechnologie en waterstoftoeleveringsketen in de loop van de tijd, wat resulteert in een beperkte impact op de korte termijn acceptatie van FCEV’s.

China Subsidiekader

IHS Markit

Maar zelfs met de start van de Chinese productieactiviteiten die niet voor 2025 zijn gepland, verwacht het management nog steeds dat het gebruik van de nieuwe faciliteit zal zijn “relatief lage” aanvankelijk.

Bottom Line

Ballard Power rapporteerde opnieuw een zwak kwartaal met inkomsten die ver onder de consensusverwachtingen lagen, aanzienlijke cashburn en verschrikkelijke brutomarges.

Met een achterstand op korte termijn op een meerjarig dieptepunt, zal het bedrijf waarschijnlijk zowel de consensusverwachtingen voor het vierde kwartaal als voor het volledige jaar 2023 met een zeer ruime marge missen.

Bovendien zit Ballard gevangen tussen een rots in de branding en een harde plek in China, waarbij het nieuwste subsidiekader van de overheid het bedrijf min of meer dwingt om binnenlandse productieactiviteiten op te zetten voor zijn belangrijkste MEA-product met het schijnbare risico van verdringing van de Chinese markt op de lange termijn door binnenlandse concurrenten na succesvolle toegang tot de IP van het bedrijf.

Bovendien zijn er geen voordelen op korte en middellange termijn voor de top- en bottom-line van Ballard. In feite zal de vereiste investering van $ 130 miljoen ongeveer 15% van het kassaldo van het bedrijf verbruiken en de bedrijfskosten aanzienlijk verhogen.

Maar zelfs als we uitgaan van het project om de jaarlijkse cash burn rate van het bedrijf te verhogen tot ongeveer $ 250 miljoen, zou de liquiditeit van Ballard Power van bijna $ 1 miljard het bedrijf nog steeds tot ver in 2026 moeten dragen.

Ondanks dat de aandelenkoers bijna een meerjarig dieptepunt is en gezien het grote kassaldo van het bedrijf van ongeveer $ 3,20 per aandeel, hebben de pijnlijk zwakke vooruitzichten op korte en middellange termijn ervoor gezorgd dat ik mijn rating heb verlaagd van “Uitstel” tot “Verkopen“.

Plaats een reactie