Bain Capital onderzoekt IPO van Virgin Australia naarmate de luchtvaartmarkt verbetert Door Reuters

laatste update: 02-2023©Reuters. FILE FOTO: Reizigers staan ​​bij een balie van Virgin Australia Airlines op Kingsford Smith International Airport, na de uitbraak van het coronavirus, in Sydney, Australië, 18 maart 2020. REUTERS/Loren Elliott/File Photo

Door Scott Murdoch en Jamie Freed

SYDNEY (Reuters) -Bain Capital zei maandag dat het luchtvaartmaatschappij Virgin Australia opnieuw wil aanbieden, in een beweging die zou komen als de binnenlandse luchtvaartmarkt sterk herstelt van pandemische dieptepunten.

Een notering van de op één na grootste luchtvaartmaatschappij van Australië zou waarschijnlijk een van de grootste beursintroducties (IPO’s) van het land zijn in 2023, nadat de activiteit op de kapitaalmarkten vorig jaar instortte te midden van de wereldwijde onzekerheid op de financiële markten.

“In de komende maanden zullen we overwegen hoe we Virgin Australia het beste kunnen positioneren voor aanhoudende groei en welvaart op de lange termijn”, zei Mike Murphy, een in Sydney gevestigde partner bij de Amerikaanse private equity-firma, in een verklaring.

“Het is de huidige intentie van Bain Capital om een ​​aanzienlijk belang te behouden in een toekomstige IPO van Virgin Australia.”

Bain zei dat het advies zou inwinnen over de beste timing en structuur om de luchtvaartmaatschappij terug te brengen naar de Australian Securities Exchange, maar voegde eraan toe dat er geen beslissing was genomen over of en wanneer dat zou gebeuren.

Het heeft maandag een verzoek om voorstellen voor de notering naar investeringsbanken gestuurd en verwacht binnen een maand afspraken te maken, zeiden twee mensen met directe kennis van de zaak, die weigerden geïdentificeerd te worden omdat ze niet bevoegd waren om met de media te praten.

Boetiekfirma Reunion Capital is aangesteld als financieel adviseur voor de deal, zeiden de mensen, en zal toezicht houden op de benoeming van investeringsbanken om de IPO te leiden.

Reunion Capital weigerde commentaar te geven op een benoeming.

De omvang van het belang dat Bain Capital zou moeten behouden, is een van de vragen die banken die zich inzetten voor een rol bij de IPO zullen moeten beantwoorden om te voorspellen hoe groot de vraag naar de deal zou kunnen zijn, zei een van de mensen.

Bain Capital weigerde commentaar te geven op dat punt.

Bij door private equity geleide IPO’s in Australië hebben dergelijke bedrijven doorgaans ten minste 50% van hun belang verkocht om ervoor te zorgen dat er liquiditeit beschikbaar is voor investeerders in de deal.

Bain kocht Virgin Australia voor A $ 3,5 miljard ($ 2,45 miljard) inclusief verplichtingen in 2020 nadat de luchtvaartmaatschappij vrijwillig onder curatele was gesteld. De schuldeisers keurden de uitkoop in september 2020 goed.

Virgin, dat ongeveer een derde van een binnenlandse luchtvaartmarkt in handen heeft die wordt gedomineerd door Qantas Airways Ltd, had zeven jaarlijkse verliezen op rij gemeld, zelfs voordat de pandemie het reizen wereldwijd decimeerde.

Pogingen om de luchtvaartmaatschappij om te buigen werden vaak belemmerd door een raad van bestuur met daarin vertegenwoordigers van vijf buitenlandse investeerders, waaronder luchtvaartmaatschappijen die meer dan 90% van het bedrijf in handen hadden en aan het begin van de pandemie terughoudend waren om nieuw kapitaal te injecteren omdat hun eigen bedrijf eronder leed.

De omstandigheden op de luchtvaartmarkt zijn sindsdien aanzienlijk verbeterd nadat de staats- en internationale grenzen van Australië weer open gingen. Virgin heeft ook haar Boeing (NYSE:) Co 737-vloot herbouwd tot ongeveer dezelfde omvang als vóór de pandemie en sloot haar eerder geldverliezende internationale en budgetdivisies.

De mogelijke notering komt wanneer Qantas op het punt staat volgende maand een onderliggende winst over het eerste halfjaar van A$1,35 miljard tot A$1,45 miljard te boeken, een scherpe ommekeer ten opzichte van het onderliggende verlies voor belastingen van vorig jaar van A$1,28 miljard.

Er waren slechts $ 614,2 miljoen aan IPO’s in Australië in 2022, een daling van bijna 93% ten opzichte van $ 8,4 miljard een jaar eerder, zo bleek uit gegevens van Refinitiv.

Bankiers hebben goede hoop dat IPO-markten in 2023 zullen verbeteren, aangezien de rentetarieven in de meeste grote markten naar verwachting binnenkort een piek zullen bereiken, terwijl de inflatie begint af te nemen.

($ 1 = 1,4310 Australische dollars)

Plaats een reactie