Aziatische aandelen zakken in als gevolg van de bankroet in de VS, wacht op niet-agrarische loonlijsten door Investing.com

laatste update: 03-2023
Door Ambar Warrick

Investing.com–De meeste Aziatische aandelen kelderden op vrijdag als gevolg van een scherpe uitverkoop van Amerikaanse bankaandelen als gevolg van de nachtelijke handel, waarbij de markten ook grotendeels risicomijdend werden in de aanloop naar belangrijke niet-agrarische loonlijstencijfers.

De meeste Aziatische markten gingen ook forse wekelijkse verliezen tegemoet, omdat een reeks zwakke Chinese economische cijfers het sentiment ten opzichte van de regio deed dalen.

De Hong Kong-index presteerde vrijdag het slechtst in Azië, met een daling van 2,5% door verliezen in zwaargewicht technologieaandelen, terwijl die van Australië 2,2% daalde doordat de ‘grote vier’ banken van het land forse verliezen boekten.

Het presteerde deze week ook het slechtst, met een daling van bijna 6%.

De Japanse index daalde met 1,7%, ook al bereikte hij een historisch dieptepunt, en wees niet op veranderingen in de maatregelen voor kwantitatieve versoepeling en beheersing van de rentecurve. Maar de Nikkei was de enige Aziatische index die deze week positief handelde, nadat hij profiteerde van het vooruitzicht dat de monetaire omstandigheden in het land accommoderend zouden blijven.

Beleggers op donderdag nadat SVB Financial Group (NASDAQ:) de startende geldschieter in Silicon Valley zei dat het agressieve maatregelen ondernam, waaronder de verkoop van aandelen en de liquidatie van zijn effectenportefeuille, om zijn balans te ondersteunen.

De stap versterkte de vrees voor een vergelijkbare trend bij andere banken, die steeds meer onder druk komen te staan ​​door een dieper wordende rentecurve-inversie. Maar de verliezen op Amerikaanse aandelen kregen een brede basis omdat de markten vreesden voor meer markttegenwind doordat de Amerikaanse rentetarieven langer hoog zouden blijven.

De focus ligt nu volledig op gegevens die later op de dag worden verwacht, waarbij tekenen van veerkracht op de banenmarkt de Federal Reserve meer speelruimte geven om de rente te blijven verhogen.

Het vooruitzicht van hogere rentetarieven belooft weinig goeds voor de Aziatische markten, aangezien de regionale liquiditeitsomstandigheden krapper worden en de instroom van buitenlands kapitaal naar de regio opdroogt.

Zorgen over een wisselend economisch herstel in China hadden ook een deuk in de regionale markten, na zwakker dan verwachte cijfers voor februari. De zwakte in China heeft zwaar gewogen op regionale economieën die afhankelijk zijn van het land als handelspartner.

China’s en indexen verloren vrijdag elk 1,1% en zouden deze week respectievelijk ongeveer 4% en 2,7% verliezen.

Verliezen in grote bankaandelen duwden ook India’s en indexen ongeveer 1,3% lager, terwijl Adani-ondernemingen Ltd (NS:) zakte 4,3%, waarbij investeerders winsten bleven vasthouden nadat de aandelen vóór donderdag zes opeenvolgende sessies waren gestegen.

Plaats een reactie