Aziatische aandelen pauzeren terwijl Fed waarschuwt voor uitbundigheid Door Reuters

laatste update: 12-2022© Reuters. BESTANDSFOTO: Een voorbijganger loopt langs een elektrische monitor die de grafiek weergeeft van de recente bewegingen van de wisselkoers van de Japanse yen ten opzichte van de Amerikaanse dollar in Tokio, Japan, 20 oktober 2022. REUTERS/Issei Kato/File Photo

Door Wayne Cole

SYDNEY (Reuters) – De Aziatische aandelenmarkten namen maandag een adempauze na de overweldigende rally van vorige week, toen een Amerikaanse topbankier beleggers waarschuwde om zich niet te laten meeslepen door één inflatiecijfer, waardoor de obligatierendementen en de dollar omhoog gingen.

Een bescheiden misser op de Amerikaanse inflatie was genoeg om de rente op tweejarige staatsobligaties voor de week met 33 basispunten te zien dalen en de dollar bijna 4% te laten verliezen, de vierde grootste wekelijkse daling sinds het tijdperk van vrij zwevende wisselkoersen meer dan 50 jaar geleden begon.

De resulterende versoepeling van de financiële voorwaarden van de VS werd echter niet helemaal verwelkomd door de Federal Reserve, waarbij gouverneur Christopher Waller zei dat er een reeks zachte rapporten nodig zou zijn voordat de bank de voet van de rem zou halen.

Waller voegde eraan toe dat de markten op slechts één inflatiedruk ver vooruit waren, hoewel hij wel toe gaf dat de Fed nu zou kunnen gaan nadenken over een langzamer tempo.

Futures zetten zwaar in op een rentestijging van een half punt tot 4,25-4,5% in december en dan een paar kwartpuntbewegingen naar een piek in het bereik van 4,75-5,0%.

“De neerwaartse verrassing van de CPI sluit aan bij een breed scala aan indicatoren die wijzen op een teruggang in de wereldwijde inflatie, wat zou moeten leiden tot een matiging van het tempo van de verkrapping van het monetaire beleid bij de Fed en elders”, zegt Bruce Kasman, hoofd economisch onderzoek bij JPMorgan (NYSE). :).

“Deze positieve boodschap moet worden getemperd door de erkenning dat een daling van de inflatie voor centrale banken te weinig zal zijn om de missie geslaagd te verklaren, en dat er waarschijnlijk meer verkrapping op komst is.”

MSCI’s breedste index van aandelen Azië-Pacific buiten Japan voegde 0,2% toe, na een stijging van 7,7% vorige week.

bleef gelijk, terwijl Zuid-Korea 0,3% won. daalde 0,2%, terwijl Nasdaq-futures 0,3% verloren.

OGEN OP CHINA

Dealers wachtten ook af of Chinese aandelen hun grote rally zouden kunnen verlengen, te midden van berichten dat regelgevers financiële instellingen hebben gevraagd meer steun te verlenen aan gestreste projectontwikkelaars.

Blue chips stegen vrijdag, geholpen door een hele reeks wijzigingen in de COVID-curves in China, zelfs toen het land meer gevallen meldde in het weekend.

“Het is moeilijk in te zien hoe het nieuws over de zaak allesbehalve negatief is vanuit economisch oogpunt, maar het is de symboliek van de beweging, hoe klein ook, in de zero COVID-strategie waar markten graag aan vasthouden”, zegt Ray Attrill, hoofd van FX-strategie bij NAB.

De Amerikaanse president Joe Biden zal de Chinese leider Xi Jinping maandag voor het eerst sinds zijn aantreden persoonlijk ontmoeten, met Amerikaanse zorgen over Taiwan, de Russische oorlog in Oekraïne en de nucleaire ambities van Noord-Korea bovenaan zijn agenda.

Het nieuws over de COVID-regels had vorige week geleid tot een kort dekkende opleving van de yuan, wat de brede druk op de dollar nog verder deed toenemen toen de rendementen daalden. De dollar won maandag vroeg weer wat terrein toen de index 0,4% steeg tot 106.870, maar bleef ver onder de top van 111.280 van vorige week.

De euro zakte iets naar $1,0324, na een stijging van 3,9% vorige week, terwijl de dollar steviger werd tot 139,77 yen na de 5,4%-drubbing van vorige week.

De dollar verloor bijna evenveel aan de Zwitserse frank, mede gestuurd door waarschuwingen van de Zwitserse Nationale Bank dat ze tarieven en valuta-aankopen zou gebruiken om de inflatie te temmen.

Sterling zakte terug naar $ 1,1790 voorafgaand aan de herfstverklaring van de Britse bondskanselier op donderdag, waar hij naar verwachting belastingverhogingen en bezuinigingen zal uiteenzetten.

Crypto-valuta’s bleven onder druk staan, aangezien naar verluidt ten minste $ 1 miljard aan klantengeld was verdwenen uit de ingestorte crypto-uitwisseling FTX.

handelde 2,4% naar beneden op $ 16.386, nadat hij vorige week bijna 22% had verloren.

De recente teruggang van de dollar zorgde voor een broodnodige impuls aan grondstoffen, met goud dat steeg tot $1.768 per ounce nadat het vorige week meer dan $100 was gestegen. [GOL/]

Oliefutures breidden hun winst met 86 cent uit tot $96,85, terwijl ze met 80 cent stegen tot $89,76 per vat. [O/R]

Plaats een reactie