Aziatische aandelen dalen door zwakke Chinese cijfers, Fed-kriebels houden aan Door Investing.com

laatste update: 03-2023©Reuters.

Door Ambar Warrick

Investing.com– De meeste Aziatische aandelen stegen donderdag lager, omdat zwakker dan verwachte Chinese inflatiegegevens wezen op een traag economisch herstel in het land, terwijl de vrees voor een agressievere Federal Reserve het sentiment bleef wegnemen.

China’s en indexen daalden elk met 0,3% nadat uit gegevens bleek dat ze in februari aanzienlijk minder groeiden dan verwacht, terwijl ze verslechterden omdat de uitgaven niet aantrokken na de opheffing van de anti-COVID-maatregelen eerder dit jaar.

De gegevens gaven aan dat een Chinese economische opleving dit jaar waarschijnlijk langer zal duren dan verwacht, wat een slecht voorteken is voor markten die blootgesteld zijn aan de Aziatische reus. Uit gegevens van woensdag bleek ook dat de Chinese vraag zwak bleef.

De meeste aan China blootgestelde beurzen bleven donderdag binnen kleine marges. De index en die van Zuid-Korea daalden beide met 0,2%, terwijl die van Hong Kong 0,2% steeg.

De Japanse index was een belangrijke uitbijter, met een stijging van 0,6% op donderdag en een stijging van de winst naar een vijfde opeenvolgende sessie te midden van toenemende weddenschappen dat het zijn ultra-losse beleid op vrijdag ongewijzigd zal laten.

De Nikkei haalde de cijfers van zich af waaruit bleek dat Japan stagneerde in het vierde kwartaal van 2022.

Bredere Aziatische markten leden deze week forse verliezen, na agressievere renteverhogingen door de centrale bank, daarbij verwijzend naar de recente sterke inflatie en de arbeidsmarkt.

Gegevens die van de ene op de andere dag werden vrijgegeven, bevorderden dit idee, met een hogere meetwaarde dan verwacht voor de maand tot half februari.

De focus ligt nu volledig op de gegevens voor februari, die vrijdag worden verwacht, waarbij tekenen van veerkracht op de banenmarkt de Fed meer economische speelruimte geven om de rente te verhogen. Het woensdag gepubliceerde rapport van de Fed wees ook op enige veerkracht in de Amerikaanse economie.

Stijgende rentetarieven hebben de Aziatische aandelenmarkten tot 2022 geteisterd, omdat hogere opbrengsten kapitaal wegdreven van risicovolle markten. Deze trend heeft zich tot dusver in 2023 voortgezet en zal zich naar verwachting als markten voortzetten.

India’s en indices bleven donderdag binnen een kleine marge, terwijl zwaargewicht technologieaandelen verzwakten.

Aandelen van Adani-ondernemingen Ltd (NS:) steeg met 0,2%, waarmee het herstel werd verlengd tot een zesde sessie op rij nadat boetiek-investeringshuis GQG Partners zei dat het waarschijnlijk meer in het conglomeraat zou investeren na een investering van $ 1,7 miljard eerder deze maand.

Plaats een reactie