Aziatische aandelen dalen door angst voor wanbetaling, Nvidia verhoogt aandelen voor chipproductie Door Investing.com

laatste update: 05-2023©Reuters.

Investing.com– De meeste Aziatische aandelen daalden op donderdag omdat de vrees voor een Amerikaanse schuldenlast aanhield terwijl er weinig vooruitgang werd geboekt bij het verhogen van het schuldenplafond, hoewel de aandelen van de chipproductie het beter deden na de robuuste vooruitzichten van Nvidia.

De Japanse index steeg met 0,6%, voornamelijk ondersteund door een sprong van bijna 16% in de fabrikant van testapparatuur voor halfgeleiders Advantest Corp. (TYO:). Het aandeel, dat Nvidia tot zijn klanten rekent, handelde tegen een recordhoogte van 16.280 yen.

Winsten in andere aandelen voor het maken van chips, zoals wafelmaker SUMCO Corp. (TYO:) en Tokio Electron Ltd. (TYO:), hielp de Nikkei terug te keren naar het hoogste punt in 33 jaar na enkele verliezen deze week.

NVIDIA Corporation (NASDAQ:) herstelde zich van de ene op de andere dag nadat de maker van grafische kaarten zijn winst over het eerste kwartaal had behaald en een hogere omzet voorspelde door de sterke vraag van de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie.

De positieve vooruitzichten van Nvidia verbeterden de vooruitzichten voor de chipproductiesector, die anders worstelt met een potentiële vertraging van de vraag in het licht van de verslechterende wereldwijde economische omstandigheden.

Dit kwam ten goede aan andere aandelen in de chipproductie, waarbij Samsung Electronics (OTC:) Co Ltd (KS:) in Zuid-Korea met 1% steeg. Taiwan Semiconductor Manufacturing Co (TW:), dat ook een belangrijke Nvidia-leverancier is, steeg bijna 3%, waardoor de index met 0,6% steeg.

Maar de bredere Aziatische markten trokken zich terug en volgden een zwakke voorsprong van Wall Street toen wetgevers in de VS merkten dat de onderhandelingen over het verhogen van het schuldenplafond traag vorderden. Het sentiment werd ook op zijn kop gezet door ratingbureau Fitch die een afslag gaf in het geval van een wanbetaling.

Bezorgdheid over een hernieuwde COVID-golf in China heeft ook de regionale aandelen gehavend, aangezien de Chinese regering waarschuwde dat een nieuwe uitbraak eind juni een hoogtepunt zou kunnen bereiken. Hoewel de symptomen van de nieuwe COVID-variant mild zijn, vreesden de markten voor verdere verstoringen van het Chinese economische herstel, dat in april al leek te vertragen.

China’s en indexen daalden respectievelijk met ongeveer 0,5% en 0,7%, terwijl de Hong Kong-index met 1,9% kelderde. Orient Overseas International Ltd (HK:) presteerde het slechtst op de Hang Seng, met een daling van meer dan 6% op rij, terwijl de failliete detailhandelaar in huishoudelijke artikelen Bed Bath & Beyond (OTC:) op stoom kwam.

Andere aan China blootgestelde markten trokken zich ook terug, met een daling van 0,9% in Australië, doordat verliezen in grondstoffenprijzen lokale zwaargewichten in de mijnbouw deukten.

Zuid-Korea daalde met 0,4%, terwijl het met 0,3% daalde.

Beleggers bleven grotendeels op hun hoede voor risicovolle activa vanwege de toenemende vrees voor een faillissement van de VS, dat een recessie zou kunnen veroorzaken en verwoestende gevolgen zou kunnen hebben voor de wereldeconomie.

Plaats een reactie