Australische geldschieter Westpac ziet winst dalen, verhoogt kostendoel

laatste update: 12-2022© Reuters. BESTANDSFOTO: Een voetganger kijkt naar zijn telefoon terwijl hij langs een logo van het Australische Westpac Banking Corp loopt, gelegen buiten een filiaal in het centrum van Sydney, Australië, 5 november 2018. REUTERS/David Gray/File Photo/File Photo

Door Harshita Swaminathan

(Reuters) – de nummer 3 kredietverstrekker van Australië Westpac Banking (NYSE:) Corp rapporteerde maandag een daling van de jaarlijkse winst, getroffen door een last op de verkoop van zijn levensverzekeringseenheid, en verhoogde de kostenbegeleiding omdat het lagere huizenprijzen en hogere werkloosheid in 2023 markeerde.

Westpac herzag zijn doelstelling voor gemaakte kosten tot A $ 8,6 miljard ($ 5,52 miljard) tegen fiscale 2024 van een eerdere doelstelling van A $ 8 miljard, daarbij verwijzend naar loonsverhogingen als gevolg van een krappe arbeidsmarkt en aanhoudende kosten voor regelgeving.

De kostendoelstelling van Westpac is exclusief de specialistische activiteiten en enkele andere posten. Analisten bij Citi zeiden dat dit een totale kostenbasis van A $ 9,2 miljard voor het fiscale jaar 2024 impliceert, die volgens consensusschattingen al is ingeprijsd.

“Dit biedt een duidelijk onderscheidingspunt ten opzichte van recente resultaten van vergelijkbare bedrijven, waar de omzetupgrades werden verzacht door kostenherzieningen”, aldus analisten van Citi.

De aandelen van de geldschieter daalden met meer dan 3% tot A$23,38, terwijl de bredere markt met 0,5% steeg.

Westpac heeft echter een verlaging van 19% van de jaarlijkse bedrijfskosten gezien tijdens het fiscale jaar 2022, profiterend van lagere afschrijvingen op activa en personeelskosten.

De cash-inkomsten van de bank kwamen 1,4% lager uit op A$5,28 miljard voor het jaar eindigend op 30 september, iets beter dan een Morgan Stanley (NYSE:) schatting van A$ 5,23 miljard. Het verklaarde een slotdividend van 64 Australische cent per aandeel.

Het resultaat voldeed aan de voorspellingen van de meeste analisten, maar toont aan dat de Australische banken op een afgrond staan: net nu ze beginnen te profiteren van stijgende rentetarieven, waardoor hun winstmarges groter worden, zetten ze zich schrap voor een terugval in hun kernactiviteit, namelijk woningleningen.

Terwijl de kredietmarges van Westpac in het tweede halfjaar licht herstelden van het eerste halfjaar door hogere rentetarieven, waren de marges voor het volledige jaar nog steeds 13 basispunten lager dan vorig jaar.

Daarentegen zag de kleinere concurrent Australia en New Zealand Banking Group (ANZ) slechts een krimp van 1 basispunt in de marges voor het volledige jaar.

($ 1 = 1.5571 Australische dollars)

Plaats een reactie