AstraZeneca verhoogt de winstvooruitzichten voor 2022, aangezien geneesmiddelen tegen kanker de resultaten verbeteren

laatste update: 11-2022© Reuters. BESTANDSFOTO: Een bedrijfslogo is te zien op de AstraZeneca-site in Macclesfield, Groot-Brittannië, 11 mei 2021. REUTERS/Phil Noble

Door Natalie Grover

(Reuters) -AstraZeneca verhoogde donderdag zijn winstvooruitzichten voor het volledige jaar nadat de sterke verkoop van zijn belangrijkste kankergeneesmiddelen het hielp de kwartaalwinst en omzetprognoses te verslaan, waardoor zijn aandelen naar het hoogste punt in 2-1 / 2 maand kwamen.

Het Anglo-Zweedse bedrijf zei dat het erin slaagde zijn activiteiten in China te laten groeien ondanks langdurige COVID-19-lockdowns en niet langer de Amerikaanse goedkeuring voor zijn COVID-19-vaccin nastreefde.

AstraZeneca (NASDAQ:) wordt gezien als een toonbeeld van de farmaceutische sector in China, die vorig jaar goed was voor ongeveer 16% van de totale omzet van het bedrijf.

De verkoop in China is geschaad door lagere medicijnprijzen, terwijl COVID-vergrendelingsmaatregelen ervoor hebben gezorgd dat sommige patiënten geen diagnose kregen en zorg zochten.

Ondanks de tegenwind genereerde het bedrijf in het kwartaal een omzetgroei van 8% in de regio bij constante wisselkoersen, terwijl het een daling had verwacht, zei CEO Pascal Soriot tijdens een mediagesprek.

Geopolitieke uitdagingen nemen in de regio toe als gevolg van spanningen tussen China en Taiwan, hoewel Soriot zei dat dit het bedrijf tot nu toe niet had geraakt.

“We hebben nog geen van die problemen ervaren die sommige industrieën kunnen ervaren”, zei hij.

De beter dan verwachte verkoop van de kankergeneesmiddelen van AstraZeneca, waaronder Tagrisso, Imfinzi en Enhertu, hielp de kwartaalomzet van het bedrijf te verslaan, waarbij de verkoop van zijn bredere oncologieportfolio met 24% steeg.

AstraZeneca, dat zijn resultaten in dollars rapporteert, verhoogde zijn gecorrigeerde winst per aandeel voor 2022 om te groeien met een “percentage van hoog in de jaren twintig tot laag in de jaren dertig”, hoewel het verwacht dat een sterke Amerikaanse munt een rem zal zetten op de omzet en winst voor het hele jaar .

Eerder had het een gecorrigeerde WPA-groei voorspeld in het “midden-tot-hoge twintiger-percentage”.

De sterke kwartaalprestaties, in combinatie met recente positieve pijplijnupdates, liggen ten grondslag aan “waarom we AZN blijven zien als het beste groeiverhaal in EU Pharma,” Barclays (LON:) analisten schreven in een notitie.

GEVARRIEERD PORTFOLIO

Soriot zei dat het bedrijf had besloten de Amerikaanse goedkeuring voor zijn COVID-injectie niet na te streven, en merkte op dat de vraag naar vaccins in het land daalde en dat de markt goed werd bediend door mRNA-shots geproduceerd door rivalen Pfizer (NYSE:) en Modena.

“Om eerlijk te zijn, had het voor ons geen zin om door te gaan met deze aanvraag”, zei hij.

AstraZeneca produceerde een van de eerste COVID-19-injecties, maar verloor van de mRNA-vaccins.

Maar de wereldwijde verkoop van de COVID-therapie van het bedrijf, Evusheld, is gestaag gegroeid, waardoor de snelle daling van de verkoop van COVID-vaccins gedeeltelijk werd gecompenseerd.

“Terwijl sommige van de andere belangrijke spelers op de COVID-19-markt een afname van het momentum begonnen te vertonen, heeft AstraZeneca’s gediversifieerde portfolio … hen in staat gesteld om aan de top te blijven en niet te worden beïnvloed door de verminderde wereldwijde opname van vaccins”, zei Citeline analist Zhyar Said.

Evusheld blijft een sterke werkzaamheid vertonen, maar er zijn een aantal varianten die er resistent tegen zijn, zei Soriot.

Het bedrijf werkt nu aan een verbeterde versie van de therapie die het hoopt klaar te hebben tegen het derde of vierde kwartaal van volgend jaar, voegde hij eraan toe.

Plaats een reactie