Apple kon de smartphone-industrie niet redden van het slechtste jaar sinds 2013

laatste update: 02-2023


De pc-markt heeft zojuist een slecht jaar afgesloten, maar de smartphonemarkt had er meer onder te lijden, in ieder geval met één statistiek.

Volgens onderzoekers van IDC heeft de smartphone-industrie in 2022 1,21 miljard eenheden verzonden, het laagste aantal zendingen sinds 2013. Smartphone-verzendingen daalden met 11,3% op jaarbasis.

De pc-markt zag een sterkere daling van de jaarlijkse verzendingen – 16,5%, volgens een IDC-rapport van eerder deze maand – maar het aantal verzonden apparaten was historisch gezien nog steeds sterk. IDC merkte op dat de 292,3 miljoen pc-eenheden die in 2022 werden verzonden nog steeds “ruim boven het niveau van vóór de pandemie” lagen, maar dat smartphones helemaal terugvielen tot het niveau dat voor het laatst werd gezien toen de iPhone 5 de nieuwe telefoon op de markt was.

Opinie: De pc-boom en bust is er al ‘een voor de recordboeken’ en het is nog niet voorbij

De smartphone-industrie eindigde 2022 op een zure noot, met zendingen die in het vierde kwartaal wereldwijd met 18,3% daalden. Dat was de sterkste daling ooit in een enkel kwartaal.

“We hebben nog nooit gezien dat de zendingen in het vakantiekwartaal lager waren dan het voorgaande kwartaal”, zei IDC-onderzoeksdirecteur Nabila Popal in een persbericht. “De zwakkere vraag en de hoge voorraden zorgden er echter voor dat leveranciers drastisch bezuinigden op zendingen.”

Popal benadrukte dat het vierde kwartaal zware kortingen met zich meebracht, een trend die hielp om de bestaande voorraadniveaus af te bouwen, maar de groei van de verzending niet stimuleerde.

Apple Inc AAPL,
-0,47%
was volgens de gegevens van IDC de leider in het vierde kwartaal op het gebied van smartphoneverzendingen met 72,3 miljoen eenheden. Maar terwijl het marktaandeel van het bedrijf voor het kwartaal steeg tot 24,1% van 23,1% een jaar eerder, zag Apple nog steeds een volumedaling van 14,9% ten opzichte van die periode.

Het bedrijf waarschuwde in november dat het minder leveringen van zijn iPhone 14 Pro- en iPhone 14 Pro Max-apparaten verwachtte dan voorheen, als leverancier Foxconn, ook wel bekend als Hon Hai Precision Industry Co. Ltd. 2317,
,
werd hard getroffen door COVID-19 stoepranden in China. Beleggers zullen meer te weten komen over hoe het Apple is vergaan wanneer het bedrijf donderdag 2 februari de resultaten publiceert.

Zie meer: ​​Apple waarschuwt dat iPhone 14 Pro-zendingen zullen worden getroffen door productieproblemen in China

De andere door IDC uitgebroken smartphonefabrikanten zagen sterkere dalingen. Samsung Electronics Co.Ltd 005930,
+0,79%,
op nummer 2 met 58,2 miljoen eenheden, zag een volumedaling van 15,6% op jaarbasis, terwijl Xiaomi Corp. 1810,
+11,64%,
op nummer 3 met 33,2 miljoen eenheden, was getuige van een daling van 26,3%. OPPO, die op de vierde plaats staat, zag het aantal zendingen met 15,9% dalen tot 25,3 miljoen, en vivo op de vijfde plaats registreerde een daling van 18,9%, aangezien het 22,9 miljoen eenheden verscheepte.

Samsung versloeg Apple in termen van jaarlijks volume en verscheepte 260,9 miljoen eenheden, volgens IDC-gegevens, tegen 226,4 miljoen voor Apple. Beide fabrikanten presteerden beter dan het branchegemiddelde in termen van volumedalingen op procentuele basis, waarbij de leveringen van Samsung met 4,1% daalden en die van Apple met 4%.

Plaats een reactie