Ant Group-oprichter Jack Ma geeft controle op belangrijke herstructurering door Reuters in 2023

laatste update: 02-2023©Reuters. FILE FOTO: Jack Ma, oprichter en uitvoerend voorzitter van de Chinese Alibaba Group, spreekt voor een foto van SoftBank’s mensachtige robot genaamd ‘pepper’ tijdens een persconferentie in Chiba, Japan, 18 juni 2015. REUTERS/Yuya Shino/ Archieffoto/Archieffoto

Door Yingzhi Yang en Brenda Goh

SHANGHAI (Reuters) -Ant Group zei zaterdag dat oprichter Jack Ma niet langer de controle zal hebben over de Chinese fintech-gigant, aangezien het bedrijf een grens probeert te trekken onder een regelgevend hardhandig optreden dat werd geactiveerd kort nadat zijn gigantische beursdebuut twee jaar geleden werd afgebroken .

Ant’s IPO van $ 37 miljard, die ’s werelds grootste zou zijn geweest, werd op het laatste moment in 2020 geannuleerd, wat leidde tot een gedwongen herstructurering van de financiële technologie-gigant en speculaties dat de Chinese miljardair de controle zou moeten afstaan.

Hoewel sommige analisten hebben gezegd dat het opgeven van de zeggenschap de weg vrij zou kunnen maken voor het bedrijf om zijn beursintroductie nieuw leven in te blazen, zal de wijziging waarschijnlijk leiden tot verdere vertraging als gevolg van beursvoorschriften.

China’s binnenlandse markt voor A-aandelen vereist dat bedrijven na een controlewijziging drie jaar wachten om op de lijst te komen. Het wachten is twee jaar op de STAR-markt in Nasdaq-stijl in Shanghai en een jaar in Hong Kong.

Ma heeft slechts een belang van 10% in Ant, een dochteronderneming van e-commercegigant Ali Baba (NYSE:) Group Holding Ltd, maar heeft zeggenschap over het bedrijf uitgeoefend via verbonden entiteiten, volgens het IPO-prospectus van Ant dat in 2020 bij de beurzen is ingediend.

Hangzhou Yunbo, een investeringsvehikel voor Ma, had controle over twee andere entiteiten die samen een belang van 50,5% in Ant bezitten, zo bleek uit het prospectus.

Ant zei dat Ma en negen van zijn andere grootaandeelhouders hadden afgesproken om niet langer in onderling overleg te handelen bij het uitoefenen van hun stemrecht, en alleen onafhankelijk zouden stemmen. Het voegde eraan toe dat de economische belangen van de aandeelhouders in Ant niet zullen veranderen als gevolg van de aanpassingen.

Ma bezat eerder meer dan 50% van de stemrechten bij Ant, maar door de wijzigingen zal zijn aandeel dalen tot 6,2%, volgens berekeningen van Reuters.

Ant zei ook dat het een vijfde onafhankelijke bestuurder aan zijn raad zou toevoegen, zodat onafhankelijke bestuurders een meerderheid van de raad van bestuur van het bedrijf zullen vormen. Het heeft momenteel acht bestuursleden.

“Als gevolg hiervan zal er niet langer een situatie zijn waarin een directe of indirecte aandeelhouder de enige of gezamenlijke zeggenschap heeft over Ant Group”, zei het in zijn verklaring.

Reuters meldde in april 2021 dat Ant opties aan het onderzoeken was voor Ma om zijn belang in Ant af te stoten en de controle op te geven.

The Wall Street Journal meldde in juli vorig jaar, onder verwijzing naar niet nader genoemde bronnen, dat Ma de controle zou kunnen afstaan ​​door een deel van zijn stemrecht over te dragen aan Ant-functionarissen, waaronder Chief Executive Officer Eric Jing.

Ant’s marktnotering in Hong Kong en Shanghai ontspoorde dagen nadat Ma publiekelijk kritiek had geuit op regelgevers in een toespraak in oktober 2020. Sindsdien wordt zijn uitgestrekte imperium onderworpen aan toezicht door de regelgevende instanties en ondergaat het een herstructurering.

Ant beheert de alomtegenwoordige mobiele betalingsapp van China, Alipay, ’s werelds grootste, die meer dan 1 miljard gebruikers heeft.

Eenmaal uitgesproken, heeft Ma zich de afgelopen twee jaar extreem laag gehouden bij het publiek, toen regelgevers de technologiereuzen van het land in toom hielden en een einde maakten aan een laissez-faire-benadering die een halsbrekende groei veroorzaakte.

“Het vertrek van Jack Ma bij Ant Financial, een bedrijf dat hij heeft opgericht, toont de vastberadenheid van het Chinese leiderschap om de invloed van grote particuliere investeerders te verminderen”, zegt Andrew Collier, algemeen directeur van Orient Capital Research.

“Deze trend zal de erosie van de meest productieve delen van de Chinese economie voortzetten.”

Terwijl Chinese toezichthouders monopolies en oneerlijke concurrentie afkeuren, hebben Ant en Alibaba hun activiteiten van elkaar losgemaakt en onafhankelijk op zoek gegaan naar nieuwe zaken, meldde Reuters vorig jaar.

Ant zei zaterdag dat het management niet langer zou dienen in het Alibaba Partnership, een orgaan dat de meerderheid van het bestuur van de e-commercegigant kan nomineren, wat een verandering bevestigt die halverwege vorig jaar is begonnen.

Plaats een reactie