Analyse-Foxconn racet om een ​​EV-speler te worden en de klok tikt door Reuters

laatste update: 03-2023


3/3

©Reuters. FILE FOTO: Een Foxconn-vlag is te zien in de productiefaciliteit voor elektrische voertuigen van het bedrijf in Lordstown, Ohio, VS, 30 november 2022. REUTERS/Quinn Glabicki/File Photo

2/3

Door Sarah Wu en Ben Klayman

TAIPEI/DETROIT (Reuters) – Foxconn wil voor elektrische voertuigen (EV’s) doen wat het met de iPhone heeft gedaan, maar eerst moet het de volgende Apple (NASDAQ:) vinden – en snel.

De Taiwanese contractfabrikant heeft te maken met concurrentie op de markt voor het maken van white-label EV’s die op maat kunnen worden gemaakt voor klanten, of dat nu een grote autofabrikant, een bezorgdienst of een ander bedrijf is.

En terwijl de elektronicagigant gevestigde sterke punten brengt in de grotendeels verlieslatende EV-industrie, moet Foxconn een groot contract binnenhalen om te bewijzen dat het de golf van disruptie aankan, zeggen analisten.

Foxconn, formeel Hon Hai Precision Industry Co Ltd genaamd, zal een update geven over zijn EV-productiebedrijf wanneer het op 15 maart de resultaten rapporteert.

“De resultaten van veel van onze samenwerkingen zullen in 2023 achtereenvolgens worden gerealiseerd”, aldus het bedrijf in een verklaring aan Reuters. “De vraag naar EV’s zorgt voor ontwrichting in de sector, waar prominente traditionele autofabrikanten hebben en draaien om oplossingen voor mobiliteit te vinden die schoner en slimmer zijn.”

Het voorstel van het bedrijf is eenvoudig: laat ons uw volgende EV bouwen. Het ontwikkelt een gespecialiseerde toeleveringsketen, inclusief chips en batterijen, en heeft de voormalige fabriek van General Motor Co in Lordstown, Ohio, verworven. Het heeft ook een voormalige Nissan (OTC:)-manager, Jun Seki, ingehuurd om zijn inspanningen te leiden.

Voorlopig kan Foxconn, door in Ohio te bouwen, klanten toegang bieden tot Amerikaanse federale prikkels onder de Inflation Reduction Act, zei Daiwa Capital Markets-analist Kylie Huang. Dat is een verkoopargument, aangezien traditionele autofabrikanten jongleren met het bouwen van voertuigen op benzine met plannen om hun eigen EV-capaciteit te bouwen.

“Als ze er dit jaar geen krijgen, wordt het volgend jaar moeilijker”, zei Huang over Foxconn’s zoektocht naar een EV-contract met een traditionele autofabrikant.

Als Foxconn er niet in slaagt om “deze golf te vangen”, zou hij moeten wedijveren met lagere Chinese autofabrikanten die mogelijk overstappen op EV-contractproductie en concurreren op kosten, zei Huang.

van Canada Magna Internationaal (NYSE:), een vooraanstaande autoleverancier, bouwt al auto’s voor anderen en het Chinese Geely heeft interesse getoond. De Chinese Guangxi Automobile Group is begonnen met het maken van elektrische auto’s in opdracht van het Japanse bezorgbedrijf Sagawa Express Co.

Foxconn rekent op zijn Mobility in Harmony EV-platform, of MIH, om klanten te winnen. Het noemt MIH “het Android-systeem” voor EV’s en zoekt partners in een poging technologieën te standaardiseren, zodat modelvarianten snel en goedkoop kunnen worden ontwikkeld.

“We willen zo’n ecosysteem creëren, zodat iedereen – bijvoorbeeld United Airlines – kan zeggen: ‘Ik wil een auto maken'”, vertelde Jerry Hsiao, Chief Product Officer van Foxconn, aan Reuters tijdens een rondleiding door de uitgestrekte fabriek van het bedrijf in Ohio.

“Vroeg of laat zeggen misschien de beste, traditionele (autofabrikanten): ‘Hé, ik wil een productmarketingbedrijf worden. Waarom moet ik zoveel werknemers vervoeren?'”, zei hij.

Hsiao werkte ook aan de eerste Android-telefoon voor Google (NASDAQ:) en ziet EV’s nu op een vergelijkbaar commercieel buigpunt.

De ambities van Foxconn zijn agressief. Aanvankelijk gericht op 5% van de wereldwijde EV-markt en het equivalent van $ 33 miljard aan inkomsten uit de productie van EV’s en componenten tegen 2025, is het langetermijndoel van Foxconn om bijna de helft van alle EV’s ter wereld te maken.

De verkoop van EV’s is gestegen, aangevoerd door China. Vijf procent van de markt, uitgaande van een acceptatiegraad van elektrische auto’s van ongeveer 20% in 2025, zou bestaan ​​uit ongeveer 900.000 voertuigen, ongeveer wat marktleider Tesla (NASDAQ:) in 2021 verkocht.

‘GEEN IPHONES MAKEN’

“Op de EV-markt zijn ieders ogen groter dan hun maag”, zegt Sam Fiorani, vice-president bij AutoForecast Solutions.

Zijn bedrijf schat dat Foxconn in 2025 ongeveer 65.000 voertuigen zal raken en in 2026 157.000. “Ze maken hier geen iPhones”, zei hij.

Uitbesteding van elektrische voertuigen zal $ 36 miljard bereiken in 2025 en $ 144 miljard in 2030, met respectievelijk 800.000 en 3,2 miljoen elektrische voertuigen, schat Goldman Sachs (NYSE:).

Key for Foxconn zal de eerste grote klant scoren die zijn fabriek in Ohio verankert, die momenteel een klein aantal elektrische Endurance-pick-ups bouwt voor Lordstown Motors, waarin het een belang heeft. Het heeft plannen aangekondigd om een ​​voertuig te bouwen voor EV-startup Fisker.

Foxconn-voorzitter Liu Young-way vertelde verslaggevers vorige maand dat hij van plan is om in maart of april Amerikaanse klanten, de fabriek van Foxconn in Ohio en Mexico, waar Foxconn aanzienlijke investeringen in auto-onderdelen heeft gedaan, te bezoeken.

“Er zouden een aantal gerelateerde ondertekeningsactiviteiten moeten zijn,” zei Liu.

Foxconn levert al onderdelen aan Tesla en maakt cameramodules voor autofabrikanten en toeleveranciers.

“Ze kunnen dingen waarschijnlijk goedkoper kopen dan wie dan ook op aarde”, zei Raymond Tsang, een in Shanghai gevestigde partner bij adviesbureau Bain & Company, over Foxconn.

De race om volume in een branche waar Tesla en andere EV-fabrikanten de prijzen verlagen, verhoogt de inzet.

De voormalige GM-fabriek in Ohio, die Foxconn kocht van Lordstown Motors, is een van de grootste enkellijns assemblagefabrieken voor voertuigen ter wereld. Het zou ongeveer 320.000 voertuigen per jaar kunnen bouwen, exclusief overuren.

Foxconn wil ongeveer 300.000 EV’s bouwen in de fabriek, vertelde Ian Upton, directeur productiecontrole bij Foxconn Ohio, aan Reuters.

“We zouden graag een klant vinden die tussen de 250.000 of zo ligt en dan kunnen we wat van de andere dingen vullen met niche-achtige dingen,” zei hij.

Plaats een reactie