Amerikaanse FDA, CDC zien vroeg signaal van mogelijke Pfizer bivalente COVID-injectie link naar beroerte Door Reuters

laatste update: 01-2023©Reuters.

(Dit verhaal van 13 januari is opnieuw gearchiveerd met een bewerkte kop om te verduidelijken dat de link naar een beroerte mogelijk is, niet definitief)

(Reuters) – Een veiligheidsbewakingssysteem heeft die Amerikaanse medicijnfabrikant gemarkeerd Pfizer Inc (NYSE:) en de bijgewerkte COVID-19-injectie van de Duitse partner BioNTech kunnen worden gekoppeld aan een soort herseninfarct bij oudere volwassenen, volgens voorlopige gegevens die zijn geanalyseerd door de Amerikaanse gezondheidsautoriteiten.

De Amerikaanse Centers for Disease Control and Prevention (CDC) en de Food and Drug Administration (FDA) zeiden vrijdag dat een CDC-vaccindatabase een mogelijk veiligheidsprobleem aan het licht had gebracht waarbij mensen van 65 jaar en ouder meer kans hadden op een ischemische beroerte 21 dagen na ontvangst van de Pfizer/BioNTech bivalente injectie, vergeleken met dagen 22-44.

Een ischemische beroerte, ook wel hersenischemie genoemd, wordt veroorzaakt door blokkades in slagaders die bloed naar de hersenen transporteren.

De FDA en CDC zeiden dat andere grote onderzoeken, het Vaccine Adverse Event Reporting System van de CDC, de databases van andere landen en de databases van Pfizer-BioNTech dit veiligheidsprobleem niet hadden opgemerkt, eraan toevoegend dat er meer onderzoek nodig is.

“Hoewel de totaliteit van de gegevens momenteel suggereert dat het zeer onwaarschijnlijk is dat het signaal in VSD (Vaccine Safety Datalink) een echt klinisch risico vertegenwoordigt, vinden we het belangrijk om deze informatie met het publiek te delen”, aldus de gezondheidsautoriteiten.

Pfizer en BioNTech zeiden in een verklaring dat ze op de hoogte zijn gebracht van beperkte meldingen van ischemische beroertes bij mensen van 65 jaar en ouder na vaccinatie met hun bijgewerkte injectie.

“Noch Pfizer en BioNTech, noch de CDC of FDA hebben vergelijkbare bevindingen waargenomen in tal van andere monitoringsystemen in de VS en wereldwijd en er is geen bewijs om te concluderen dat ischemische beroerte wordt geassocieerd met het gebruik van de COVID-19-vaccins van de bedrijven”, de bedrijven toegevoegd.

Dit veiligheidsprobleem is niet geïdentificeerd met Modern (NASDAQ:)’s bivalente injectie en zowel de CDC als de FDA blijven aanbevelen dat iedereen van 6 maanden en ouder up-to-date blijft met hun COVID-19-vaccinatie.

Plaats een reactie